Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papež kdysi zakázal klobásy jako symbol hříchu. Dnes je máme na vánočním stole
Zdroj: Pixabay, ivabalk

Čemu dáte na stědrovečerním stole přednost? Klasickému obalnému kaprovi, modernějšímu řízku, nebo vinné klobáse? Všechno lze velmi dobře zkombinovat s bramborovým salátem, který na talíři pravděpodobně také chybět nebude, a tak záleží opravdu jen na chuti každého z nás, po čem sáhne. A těch, kteří z nabídky vyberou právě vinnou klobásu, je opravdu hodně…

Klobása jako symbol

Pro někoho možná překvapivě je to právě vinná klobása, která se na svátečním talíři objevuje ze všech jmenovaných pochoutek nejdéle, první zmínky o klobáse jako vánočním jídle u bohatších lidí jsou dokonce staré více než dvě stě let. Proč se klobása stala jednou ze součástí Vánoc už pro naše předky?

V minulosti lidé více než my v současnosti dbali na symboly a jejich význam. Právě vánoční období je časem, které dává naději, křesťané slaví narození Ježíše Krista a vše v životě by se mělo obracet k lepšímu. S tím pak v dávné historii vždy souvisel sluneční cyklus - a doba, po kterou je Slunce na obloze. Klobása stočená do kola a osmažená do zlatova pak takové slunce měla připomínat.

To, že se vinná klobása začala objevovat na štědrovečerní tabuli před dvěma staletími, ale rozhodně neznamená, že teprve tehdy se začala psát její více než bohatá historie. Rozmělnit maso, ochutit ho dostupným kořením a "nacpat" ho do zvířecího střeva - to je nápad, který měli podle doložených zpráv už staří Sumerové. Klobásy znali i Římané a Řekové, ódy na ně pěli i starověcí básníci.

Zakázané klobásy

Pak ale nastoupilo křesťanství a s ním i změna pohledu na život. Protože dříve byly právě klobásy symbolem hostin, kde vládlo nespoutané veselí a poněkud uvolněná atmosféra, rozhodli se představitelé křesťanů v čele s prvním papežem Konstantinem klobásy dokonce zakázat jako symbol hříšného chování. Jenže zakazujte lidem něco tak dobrého - to jednoduše nemělo šanci na úspěch. A tak si klobásy v jakékoliv podobě, včetně té, kterou konzumujeme dnes o Vánocích, žily svým vlastním životem bez ohledu na přání církevní vrchnosti.

Dnes je na světě nespočet receptur, podle nichž výrobci při přípravě vinné klobásy postupují. Abychom si ale vybrali správně, měli bychom dbát na několik důležitých drobností. Ideální samozřejmě je kupovat klobásu od řezníka, kterému důvěřujete. Pokud žádného takového neznáte, pak nezbývá nic jiného, než zajít do běžného obchodu. Ani tady se ale nemusíte nechat ošidit. Vybírejte zásadně klobásy v přírodním střívku, které nepraská, i když jde poměrně dobře trhat. Dobrou klobásu poznáte také podle vůně, která nesmí být příliš kyselá, a důležitá je i její barva. Jakékoliv odchylky od ideálu jsou znamením, že tuhle konkrétní klobásu si domů brát nemáte. Vždyť Vánoce si chcete užít s rodinou u stromečku, a ne s bolavými střevy na pohotovosti, ne?

Domácí klobása? Jde to!

Pokud nechcete svoje chuťové buňky svěřovat do rukou neznámých řezníků, můžete si pořád ještě klobásu zkusit vyrobit sami. Střívka se dají v některých masnách celkem bez problémů sehnat a do nich je pak potřeba dostat směs složenou ideálně z 50 % z libového vepřového masa a ze 17 % z předního hovězího. K tomu přijdou asi 4% vepřových namletých kůží, asi 10 % veky, 10 % vody a zbytek doplní hrubá mouka, mléko a samozřejmě přírodní bílé víno. Z koření v klobáse podle mistrů řezníků nesmí chybět pepř, sůl, muškátový květ a ořech a trocha citronové kůry.

Jak si vánoční klobásu připravíte vy?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více