Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Z dozrávajících jahod připravujeme různé dobroty, včetně těch na plechu. Mezi nejoblíbenější patří nejen koláče a buchty s drobenkou, ale také lahodné řezy, které naplno využijí atraktivní barvu čerstvých jahod.
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod, obvykle rozkrojených na poloviny, a želatiny. Kromě té, která je živočišného původu, lze využít želé rostlinného původu, případně agar - o tom, jak se s nimi pracuje, pojednává náš další článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jahodové řezy s želatinou
Jahody jsou atraktivní nejen svou chutí, ale i na pohled. Želatinové vrstvy (rostlinné i živočišné) jim dopřejí vyniknout a svou osvěžující chutí nezklamou. Dají se použít jahody mražené i kompotované, ale čerstvé jsou nejlepší. Kromě jahod využijeme i další druhy ovoce (např. kiwi nebo maliny).
Jahodové řezy s tvarohem
Na tvarohové řezy se nám bude také hodit želatina - přidáme ji buď rovnou do tvarohové vrstvy nebo do samostatné vrstvy nad tvarohovou vrstvu, případně do obou vrstev. Pokud připravujeme vrstvu z uvařeného pudinku, do kterého jsme zašlehali opatrně tvaroh, všechny suroviny při šlehání musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
Mascarpone nebo smetana
Mascarpone a šlehačka, případně i zakysaná smetana, jsou základem dalších řezů, opět doplněných želatinou. Hotové řezy lze zdobit šlehačkou a strouhanou čokoládou. Řezy budou chutné i s pudinkovou jahodovou vrstvou, v tom případě ale již jsou jahody tepelně upravené - tuto možnost volíme především v období mimo jahodovou sezonu, když nemáme k dispozici čerstvé jahody.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak připravit nejlepší jahodové knedlíky. Oblíbené recepty z kynutého, tvarohového a odpalovaného těsta
Komentáře