Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Pixabay

Z dozrávajících jahod připravujeme různé dobroty, včetně těch na plechu. Mezi nejoblíbenější patří nejen koláče a buchty s drobenkou, ale také lahodné řezy, které naplno využijí atraktivní barvu čerstvých jahod.

Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod, obvykle rozkrojených na poloviny, a želatiny. Kromě té, která je živočišného původu, lze využít želé rostlinného původu, případně agar - o tom, jak se s nimi pracuje, pojednává náš další článek

Jahodové řezy s želatinou

Jahody jsou atraktivní nejen svou chutí, ale i na pohled. Želatinové vrstvy (rostlinné i živočišné) jim dopřejí vyniknout a svou osvěžující chutí nezklamou. Dají se použít jahody mražené i kompotované, ale čerstvé jsou nejlepší. Kromě jahod využijeme i další druhy ovoce (např. kiwi nebo maliny).

Jahodové řezy s tvarohem

Na tvarohové řezy se nám bude také hodit želatina - přidáme ji buď rovnou do tvarohové vrstvy nebo do samostatné vrstvy nad tvarohovou vrstvu, případně do obou vrstev. Pokud připravujeme vrstvu z uvařeného pudinku, do kterého jsme zašlehali opatrně tvaroh, všechny suroviny při šlehání musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. 

Mascarpone nebo smetana

Mascarpone a šlehačka, případně i zakysaná smetana, jsou základem dalších řezů, opět doplněných želatinou. Hotové řezy lze zdobit šlehačkou a strouhanou čokoládou. Řezy budou chutné i s pudinkovou jahodovou vrstvou, v tom případě ale již jsou jahody tepelně upravené - tuto možnost volíme především v období mimo jahodovou sezonu, když nemáme k dispozici čerstvé jahody.

Řezy na závěr po libosti dozdobíme jahodami nakrájenými na plátky, případně lístky meduňky či máty. Uchováváme je v chladu, nejlépe v ledničce, a brzy spotřebujeme. Další dobrotou, kterou připravujeme během jahodové sezóny, jsou ovocné knedlíky s tvarohem.
 

 

Tento tip je užitečný  (6x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové tituly!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům