Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Zdroj: Gregor Moser, Unsplash.com

Strava významným způsobem ovlivňuje fungování celého lidského organismu. Správně nastavený jídelníček nám pomůže zhubnout a cítit se v pohodě, ale to není jediný benefit. Jídlem totiž můžeme pozitivně ovlivnit i šedé buňky mozkové.

Kouzelné pilulky nemáme

Stejně jako neexistuje žádná kouzelná pilulka, kterou bychom spolkli a hned by nám to pálilo, neexistuje ani všemocná potravina, kterou nastartujeme šedou kůru mozkovou na plný výkon. Odborníci na výživu ale zdůrazňují, že dodržování komplexních zdravých stravovacích návyků a zařazování vhodných potravin do jídelníčku nás udrží fit nejenom po fyzické, ale i duševní stránce. Co tedy jíst? Jednoznačně zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky. Důležité jsou i bílkoviny z rostlinných zdrojů a kvalitních mas včetně ryb a zdravé tuky jako je olivový nebo řepkový olej.

Jak je z výše uvedeného patrné, potraviny podporující zdraví mozku jsou obzvlášť bohaté na zdravé složky jako omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a antioxidanty. Jejich začlenění do zdravé výživy může zlepšit zdraví vašeho mozku, což by se v zásadě mohlo promítnout i do zlepšení duševní pohody. Řada výzkumů prokázala, že nejlepší potraviny pro mozek jsou ty, které chrání srdce a cévy, včetně následujících:

Zelená a listová zelenina

Do této kategorie patří kapusta, špenát nebo brokolice. Ty jsou pro mozek přínosné díky obsahu vitamínu K, luteinu, folátu a betakarotenu. Podle některých studií tyto rostlinné potraviny mohou zpomalit pokles kognitivních funkcí.

Tučné ryby

Tučné ryby představují bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin, zdravých nenasycených tuků, které jsou spojeny se snížením hladiny beta-amyloidu v krvi – proteinu, který tvoří v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou škodlivé shluky. Snažte se proto jíst ryby alespoň dvakrát týdně, ale vybírejte odrůdy s nízkým obsahem rtuti, jako je losos, treska, kapr, sardinky či pstruzi. Pokud nepatříte mezi milovníky ryb, dobrým zdrojem omega-3 jsou i ořechy, avokádo nebo lněná semínka.

Bobulovité ovoce

Barevnost dodávají bobulovitému ovoci flavonoidy, což jsou přírodní rostlinné pigmenty. Ty navíc pomáhají zlepšovat paměť. Neméně důležitý je i obsah dalších zdraví prospěšných látek. Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, černý a červený rybíz, brusinky a další barevné bobule jsou totiž plné antioxidantů, které snižují hladinu volných radikálů a oxidačního stresu. Nechybí ani důležité minerály posilující srdce a cévy. K dobrému duševnímu zdraví přispívají vitamíny skupiny B, céčko zase posiluje celkovou obranyschopnost.

Káva

Kofein ve vašem ranním šálku kávy může nabídnout více než jen krátkodobé zvýšení koncentrace. Je dobré vědět, že kofein blokuje hormon adenosin, který způsobuje únavu. Kromě toho ale uvolňuje serotonin, který ovlivňuje dobrou náladu. Dle řady studií navíc káva napomáhá lepšímu soustředění. Pokud budete pít kávu dlouhodobě, hrozí vám pouze minimální riziko vzniku Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby. Ani tak byste to ale s kávou neměli přehánět - jeden šálek denně stačí - a měli byste pít jen tu opravdu kvalitní.

Vlašské ořechy

Ořechy jako takové jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Podle výzkumů ke zlepšení paměti přispívají zejména vlašské ořechy. Ty obsahují značné množství kyseliny alfa-linolenové (ALA), která pomáhá snižovat krevní tlak a chrání tepny, čímž chrání srdce i mozek.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více