Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
4. 3. 2021 Životní styl
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování celého lidského organismu. Správně nastavený jídelníček nám pomůže zhubnout a cítit se v pohodě, ale to není jediný benefit. Jídlem totiž můžeme pozitivně ovlivnit i šedé buňky mozkové.
Kouzelné pilulky nemáme
Stejně jako neexistuje žádná kouzelná pilulka, kterou bychom spolkli a hned by nám to pálilo, neexistuje ani všemocná potravina, kterou nastartujeme šedou kůru mozkovou na plný výkon. Odborníci na výživu ale zdůrazňují, že dodržování komplexních zdravých stravovacích návyků a zařazování vhodných potravin do jídelníčku nás udrží fit nejenom po fyzické, ale i duševní stránce. Co tedy jíst? Jednoznačně zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky. Důležité jsou i bílkoviny z rostlinných zdrojů a kvalitních mas včetně ryb a zdravé tuky jako je olivový nebo řepkový olej.
Mohlo by vás zajímat
Jak je z výše uvedeného patrné, potraviny podporující zdraví mozku jsou obzvlášť bohaté na zdravé složky jako omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a antioxidanty. Jejich začlenění do zdravé výživy může zlepšit zdraví vašeho mozku, což by se v zásadě mohlo promítnout i do zlepšení duševní pohody. Řada výzkumů prokázala, že nejlepší potraviny pro mozek jsou ty, které chrání srdce a cévy, včetně následujících:
Zelená a listová zelenina
Do této kategorie patří kapusta, špenát nebo brokolice. Ty jsou pro mozek přínosné díky obsahu vitamínu K, luteinu, folátu a betakarotenu. Podle některých studií tyto rostlinné potraviny mohou zpomalit pokles kognitivních funkcí.
Tučné ryby
Tučné ryby představují bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin, zdravých nenasycených tuků, které jsou spojeny se snížením hladiny beta-amyloidu v krvi – proteinu, který tvoří v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou škodlivé shluky. Snažte se proto jíst ryby alespoň dvakrát týdně, ale vybírejte odrůdy s nízkým obsahem rtuti, jako je losos, treska, kapr, sardinky či pstruzi. Pokud nepatříte mezi milovníky ryb, dobrým zdrojem omega-3 jsou i ořechy, avokádo nebo lněná semínka.
Mohlo by vás zajímat
Bobulovité ovoce
Barevnost dodávají bobulovitému ovoci flavonoidy, což jsou přírodní rostlinné pigmenty. Ty navíc pomáhají zlepšovat paměť. Neméně důležitý je i obsah dalších zdraví prospěšných látek. Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, černý a červený rybíz, brusinky a další barevné bobule jsou totiž plné antioxidantů, které snižují hladinu volných radikálů a oxidačního stresu. Nechybí ani důležité minerály posilující srdce a cévy. K dobrému duševnímu zdraví přispívají vitamíny skupiny B, céčko zase posiluje celkovou obranyschopnost.
Káva
Kofein ve vašem ranním šálku kávy může nabídnout více než jen krátkodobé zvýšení koncentrace. Je dobré vědět, že kofein blokuje hormon adenosin, který způsobuje únavu. Kromě toho ale uvolňuje serotonin, který ovlivňuje dobrou náladu. Dle řady studií navíc káva napomáhá lepšímu soustředění. Pokud budete pít kávu dlouhodobě, hrozí vám pouze minimální riziko vzniku Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby. Ani tak byste to ale s kávou neměli přehánět - jeden šálek denně stačí - a měli byste pít jen tu opravdu kvalitní.
Mohlo by vás zajímat
Vlašské ořechy
Ořechy jako takové jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Podle výzkumů ke zlepšení paměti přispívají zejména vlašské ořechy. Ty obsahují značné množství kyseliny alfa-linolenové (ALA), která pomáhá snižovat krevní tlak a chrání tepny, čímž chrání srdce i mozek.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami