Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Bruno /Germany, Pixabay license

Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá gumové medvídky? Cucání, v tomto případě žvýkání barevných gumídků uklidňuje a stimuluje tvorbu slin, takže nemáte pocit suchosti v ústech. Nemluvě o tom, že želatina má i další zdravotní benefity. Jenže kupované gumové sladkosti pro zdraví nejsou úplně ideální. Jak si tyto dobrůtky vyrobit doma?

Hřích jménem gumový medvídek

Na první pohled se zdá, že jsou ohromně zdravé, na ten druhý je to poněkud jinak. Řeč je o želatinových bonbonech, které milují nejenom děti, ale nepohrdnou jimi ani dospělí. Slovo želatina totiž vzbuzuje pocit, že jde o zdravou sladkost, protože tahle složka je přece dobrá na klouby. To je sice na jednu stranu pravda, ale na druhou je jí v každém bonbonu takové minimum, že by musel dotyčný sníst celý pytlík, aby se dalo mluvit o nějakém zdravotním benefitu. Má to ještě jeden háček; kupované bonbony jsou plné cukru a éček. A tak stojí za úvahu, zda není lepší si želatinové bonbony vyrávbět doma...

Domácí jsou domácí

Výroba domácích želatinových bonbonů je jednoduchá a můžete do ní zapojit i děti. Budete potřebovat čerstvou ovocnou šťávu, ideální je domácí, ale dnes se dá sehnat i kvalitní kupovaná, želatinu v prášku a k oslazení med. Zkusit můžete i javorový sirup, který dodá bonbonům trochu jinou chuť. Nezapomeňte na formičky; v internetových obchodech se dají sehnat různé tvary, od již zmíněných medvídků, až po oblíbené žížalky.

Připravte si kastrol, do něj vlijte hrnek a půl ovocné šťávy. Postupně přimíchejte 4 lžíce želatiny a důkladně míchejte. Jakmile se želatina rozpustí, opatrně směs prohřejte. Pozor na to, že se nesmí vařit. Na závěr výslednou hmotu oslaďte medem nebo javorovým sirupem. Horkou ji nalijte do formiček, ideálně silikonových, nechte vychladnout v pokojové teplotě, a pak vložte do lednice, dokud bonbony zcela neztuhnou.

Kde vzít barvu?

Proč dělat bonbony pouze v jedné barvě? Nebojte se rozmáchnout a využít celou barevnou paletu. Pokud se pustíte do červených bonbonů, použijte na ně rybízovou, jahodovou či malinovou šťávu, ale také třeba šťávu z červené řepy. Zelenou vám poskytne kiwi nebo zelené jablko, fialovou pro změnu ostružiny nebo borůvky a na oranžovou použijte mrkev, pomeranč či zázvor.

Pro větší ovocnou chuť můžete spolu se šťávou použít i nadrobno nakrájené ovoce, které je ovšem třeba nejprve rozmixovat do hladka. Místo šťávy můžete zvolit třeba bylinkový odvar z máty, s citronovou šťávou a medem zase vyrobíte léčivé bonbony vhodné při nachlazení.

Témata: jídla pro děti, vaříme s nejmenšími, návody, bonbony, cukrovinky, gumoví medvídci, želatina, ovoce, domácí výroba

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

Adžika

Hodnocení 0x

Zrod tohoto koření hledejme na Kavkazu (Gruzie), dodnes se tam používá jako pasta a hořčice. Adžika je oblíbená i v dalších zemích bývalého SSSR.… Číst více

			Anýz

Anýz

Hodnocení 0x

Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Jako koření se přidává do perníku a chleba. Používá se… Číst více

			Badyán

Badyán

Hodnocení 0x

Badyán je koření, získávané z listnatého stromu badyáníku pravého, který dorůstá výšky až 18 m. Roste v tropických a subtropických oblastech, v Číně,… Číst více

			Bobkový list

Bobkový list

Hodnocení 0x

Bobkový list jsou suché listy vavřínu vznešeného. Z vavřínů se vijí nejen věnce, ale používá se i jako oblíbené koření v kuchyni. Pěstuje se v celém… Číst více

			Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská

Hodnocení 0x

Pravlastí cibule je střední Asie. Tato rostlina je dvouletá. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se liší barvou, velikostí a také chutí, od jemné, po… Číst více

Citronový pepř

Hodnocení 0x

Citronový pepř je vlastně směs tvořená černým mletým pepřem, citronovou kůrou, cukrem a solí. Toto koření je oblíbené zejména ve Skandinávii,… Číst více

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům