Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se zrodil buřtguláš? Ve Vídni letěl ten klasický, tak Češi vymysleli jeho levnější variantu
Zdroj: Toprecepty.cz, Jurgen.k

Bramborový guláš nebo-li buřtguláš je klasikou české kuchyně. Když ve Vídni v 19. století začala růst popularita guláše s hovězím masem - tedy toho, který dnes nazýváme "klasický" nebo také "hospodský" - lidem v českých krajích se nedařilo tak dobře jako obyvatelům Vídně. A tak zdejší chytré hlavičky přišly s lacinější, přesto stále skvělou variantou oblíbeného jídla.


Klobása místo hovězího

Tmavý a hustý guláš s hovězím masem, s cibulí a se šesti houskovými knedlíky patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Tato podoba oblíbeného jídla k nám nicméně přišla z Vídně, a to ještě za dob Rakouska-Uherska, někdy v 19. století. Ale ani u našich sousedů guláš přímo nevymysleli. Recept na masové kostky vařené v kotlíku a v omáčce z cibule a papriky totiž úplně původně pochází z Maďarska. Pro tamní kuchyni jsou jídla podobná guláši typická, ten jejich guláš je ale spíše polévkou, než omáčkou ke knedlíkům.

Až zmlsané vídeňské jazýčky mu daly tuto o něco elegantnější formu. Protože Češi chtěli se slavnou metropolí velké říše držet krok, i tady se vídeňský guláš začal vařit, byla to ale opravdu sváteční záležitost, a to především pro movité občany a návštěvníky luxusních podniků. Obyčejný člověk, navíc ještě třeba na venkově, na potřebné suroviny nedosáhnul, především na hovězí maso. A tak bylo potřeba trochu zapojit fantazii, což  nakonec dalo vzniknout bramborovému guláši též zvanému buřtguláš.

Buřtguláš má tu výhodu, že se vyrábí z levných potravin a jeho příprava samotná je poměrně snadná a rychlá. V podstatě jen stačí na másle, sádle nebo oleji osmahnout cibuli, přidat oloupané a nakrájené brambory, nějakou tu uzeninu - klobásu nebo špekáček - zalít vodou, přisypat mletou papriku, případně trochu kmínu, pepř a sůl a nechat asi půl hodinky vařit. Nakonec se bramborový guláš ještě může, ale nemusí zahustit moukou a hotovo, podáváme s chlebem!

Tisíc chutí, tisíc buřtgulášů

Buřtguláš můžete připravit s použitím sladké, ale také pálivé papriky. Milovníci obzvláště pikantních jídel do něj rádi krájí ještě chilli papričku. Pro svou jednoduchost, chuťovou sytost a vydatnost je buřtguláš v Česku oblíbený dodnes, snad i proto, že jde skvěle dohromady s pivem. Rozhodně se ale nejedná o zrovna zdravé jídlo, a to především kvůli uzeninám, které obecně ve fit jídelníčku nemají co dělat.

Ale buřtguláš se dá samozřejmě připravit i bez uzeniny, tedy ve vegetariánské podobě. Pak to sice bude opravdu jen bramborový guláš, i na takovém si ale jistě pochutnáte. Uzeninu zároveň můžete nahradit sojovým masem nebo luštěninami, například cizrnou nebo vařenými fazolemi. Vynikající je rovněž "buřtguláš" s houbami, přičemž vůbec nejlepší je na to hlíva ústřičná.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat