Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Všichni víme, že masový vývar je výživný - obsahuje mnoho tělu prospěšných látek, které zvlášť oceníme, když jsme nemocní. Někomu ale může vadit, že je vývar příliš tučný. My vám poradíme 5 způsobů, jak odstranit tuk z vývaru.

Nejlépe tuhne tuk u hovězího vývaru, naopak u drůbežího musíme tuk sbírat opatrněji, abychom ho sebrali co nejvíce v celku. Jak ale všichni víme, tuk je nositelem chuti a proto je dobré v polévce část tuku ponechat, víc si na ní pochutnáme.

5 způsobů, jak odstranit tuk z vývaru

Poradíme, jak odtučnit chladný, vlahý i horký vývar.

  1. Nejjednodušší způsob je nechat vývar vychladnout a následně děrovanou naběračkou sebrat tuhou vrstvu tuku. Tuk si můžeme uskladnit v lednici a namazat ho třeba na chleba nebo použít místo oleje na smažení.
  2. Pokud nemůžeme čekat, než vývar úplně vychladne, použijeme trik se sáčkem. Do většího sáčku přelijeme vývar (nesmí být horký). Tuk se usadí navrchu polévky. V ten moment ustříhneme roh sáčku a vývar necháme odtéct do hrnce. Jakmile nám v sáčku zůstane pouze tuková vrstva, dírku ucpeme.
  3. Použijeme kostky ledu. Ty hodíme do vlahého vývaru a jakmile se obalí tukem, tak je odstraníme. Postup podle potřeby opakujeme.
  4. Naběračkou roztočíme povrch polévky. Tuk se odstředivou silou dostane ke kraji hrnce, kde ho snadno sebereme.
  5. Použijeme papírové utěrky, které dáme na chvilku na hladinu vývaru. Utěrky tuk nasáknou. Postup dle potřeby opakujeme.

Napište nám, který z těchto postupů se vám osvědčil nejvíce. My pro inspiraci přidáváme ještě videorecept na přípravu kuřecího vývaru, který u nedělního oběda jistě přijde vhod.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více