Takhle se Velikonoce slaví ve světě: Kde místo beránka pečou sladkou holubici?

30. 3. 2021 08:02

Ostatní Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay, Jill Wellington, Pixabay license Zdroj: Pixabay, Jill Wellington, Pixabay license
Velikonoce nejsou oslavou svátků jara pouze u nás; velikonoční tradice se dodržují po celém světě. Pojďte se s námi podívat, jak se tyto krásné svátky slaví nejenom u našich nejbližších sousedů, ale třeba i jinde v Evropě.

Německá velikonoční nadílka

Pokud jde o tradiční jídla, i Němci si potrpí na dobrou pečínku z jehněčího masa, která o velikonočních svátcích rozhodně nesmí chybět. Jak uvádí zkušení cestovatelé z webzinu Horydoly, místo beránka byste dostali štolu, která představuje sváteční moučník nejenom o Vánocích, ale i o Velikonocích. Tradiční mazanec najdete i v německých rodinách a k němu koblihy a sváteční koláče. U našich sousedů se nechodí koledovat, ale s vajíčky si užijí jinak; pořádají s nimi totiž různé soutěže, včetně například přehazování střechy domu, kdy jeden hází a druhý vejce na druhé straně chytá. Pomlázka se v Německu odehrává také o Velikonočním pondělí, ale jejím smyslem je hledání vajec, které rodiče dětem schovají po domě nebo na zahradě.

Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní

Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní

Velikonoční beránek jako tradiční symbol Velikonoc rozhodně nesmí chybět na žádném slavnostně…

Velikonoce ve znamení holubice

Podle webu Ludor.cz je také na Apeninském poloostrově symbolem Velikonoc jehněčí a vajíčko, které se zde objevuje doslova v tisících variant: jako předkrm, ve slaných dortech, salátech, dezertech. A když už jsme u sladkého; pro italský velikonoční stůl je typická buchta ve tvaru holubice, neboli La Colomba. Je kynutá a v chuti se liší podle použitých krajových přísad. Mimochodem, beránka, ale také zajíčka byste zde hledali jen velmi těžko. A protože počasí během velikonočních svátků bývá v Itálii podstatně příjemnější než u nás, většina Italů vyráží během Velikonočního pondělí do přírody na piknik. Jak to ale bude letos ovšem těžko hádat.

Maďarské velikonoce

Velikonoce bez šunky nejsou Velikonoce, říkají podle magazínu ABC Maďaři. Jí se tu tradiční vyuzená selská šunka, ale také uzená vepřová kolena nebo uzené rolky z vykostěných kolen. Výroba takové velikonoční šunky není nijak složitá. Syrová šunka se několik hodin máčí ve studené vodě, aby se vyplavila přebytečná sůl. Pak se vloží do hrnce s vodou a velmi pozvolna se vaří. Je hotová ve chvíli, kdy vidlička lehce pronikne silnou kůží. Vařená šunka se nechává vychladnout ve vlastním vývaru. Ani tady nechybí vejce, která si Maďaři vykoledují za polití vodou.

Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc. Odkud se vzal?

Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc. Odkud se vzal?

O Velikonocích coby křesťanských svátcích si připomínáme řadu tradic a zvyků. Kromě toho ale tato…

Čokoládové Velikonoce ve Francii

Podle cestovatelského blogu Cestomilove.cz se Francouzi, kteří prostě milují čokoládu, o Velikonocích předhánějí v co největším množství čokoládových vajec i všelijakých dalších figurek, které ve vekém rozdávají koledníkům. Scházejí se zejména v kruhu rodinném ke slavnostnímu obědu, jemuž vévodí jehněčí nebo vepřové a samozřejmě různé pokrmy z vajec, stejně jako je tomu u nás. Ze sladkého pečiva jsou tu oblíbené briošky, které mají podobný význam jako nás mazanec, ale sladkého beránka byste ochutnali jedině v Alsasku.

A jak se Velikonoce slaví u nás, to si detailně přečtěte tady.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…