Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
17. 3. 2021 Vaření
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit na tisíc způsobů. Můžete ji třeba opéct, výtečná je ale i jen s hořčicí a křenem. Tak ji porotcům v soutěži MasterChef Česko: Souboj nejlepších připravila dosud nejmladší vítězka MasterChefa Kristína Nemčková. Inspirujte se a vyrobte ji také!
Teplá šunka s křenem je dokonalost!
Šunka se může jevit jako něco docela obyčejného, přesto se s její pomocí dá vykouzlit skvělé jídlo. Ve speciální řadě soutěže MasterChef Česko s názvem Souboj nejlepších o tom přísné porotce přesvědčila Kristína Nemčková. Vítězka třetí řady MasterChefa kdysi pohořela ve výzvě, kde se jí nepovedla právě šunka. Proto si chtěla napravit reputaci. Nemčková se rozhodla věci nekomplikovat a trojici sudích naservírovala šunku z vepřového kolene se slaninovo-cibulovou krustou, hořčicí a křenem. Pokud si takovou božskou kombinaci chcete také dopřát, poradíme vám, jak si lahodnou šunku vyrobit doma. Budete k tomu potřebovat šunkovar. Pokud jej máte, hurá na to!
Mohlo by vás zajímat
Domácí šunka z vepřového kolene
Co budeme potřebovat:
- 1 vepřové koleno (cca 1 kg masa, může být zadní i přední - přední bude šťavnatější, zadní zase křehčí)
- 18 - 20 gramů soli
- 1 lžičku cukru
- 50 ml vody
- ...a již zmíněný šunkovar
Postup: Vykoštěné maso nejprve očistíme, pak si jej rozdělíme na třetiny. Jednu část pokrájíme na větší kusy, druhou na kousky o velikosti mezi 1 až 2 cm, na třetí necháme kousek kůže a i s ním ji umeleme najemno. K jednotlivým částem přisypeme sůl i cukr. Do rozemleté části přilijeme cca 50 ml vody a dobře ji do masa zapracujeme. V uzavřených nádobách uložíme maso do lednice na 3 dny.
Mohlo by vás zajímat
Poté všechny tři masové směsi vyjmeme z lednice a necháme je v klidu nabýt pokojovou teplotu. Následně je spojíme do jedné a promícháme nejlépe za pomoci kuchyňského robota s hnětacím hákem na těsto. Díky tomu bude výsledek opravdu kompaktní. Do šunkovaru pak vložíme mikrotenový sáček, hotovou směs do něj pořádně napěchujeme a uzavřeme.
Mohlo by vás zajímat
Šunkovar se posléze vloží do většího hrnce s vodou o teplotě 75°C, při níž se šunka vaří. Udržet přesnou teplotu je důležité, dobře ji tedy hlídejte. Následně se různé recepty a návody rozcházejí v době vaření. Někdo tvrdí, že stačí 1,5 hodiny, na to je ale potřeba použít tlakový hrnec - a i tak je podle jiných šunka po tak krátké době sice voňavá a chuťově dobrá, nicméně tuhá. Další zase doporučují vaření při nízké teplotě v normálním hrnci klidně i 6 až 8 hodin. My radíme zkusit obojí a testovat, testovat, testovat. V případě tak lahodného experimentu to jistě nebude problém.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček
Vepřo knedlo zelo je nesmrtelná česká klasika. Poradíme, jak ji mít nejlepší!
Vepřová kýta na mnoho způsobů: Možná vás překvapí, kolik jídel z ní můžeme uvařit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 10 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 10 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 11 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 13 hodinami
Komentáře
29. 3. 2021 12:38
28. 3. 2021 13:39