Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Zdroj: Domácí šunka z vepřového kolene. Foto: Toprecepty.cz, cathleen

Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit na tisíc způsobů. Můžete ji třeba opéct, výtečná je ale i jen s hořčicí a křenem. Tak ji porotcům v soutěži MasterChef Česko: Souboj nejlepších připravila dosud nejmladší vítězka MasterChefa Kristína Nemčková. Inspirujte se a vyrobte ji také!

Teplá šunka s křenem je dokonalost!

Šunka se může jevit jako něco docela obyčejného, přesto se s její pomocí dá vykouzlit skvělé jídlo. Ve speciální řadě soutěže MasterChef Česko s názvem Souboj nejlepších o tom přísné porotce přesvědčila Kristína Nemčková. Vítězka třetí řady MasterChefa kdysi pohořela ve výzvě, kde se jí nepovedla právě šunka. Proto si chtěla napravit reputaci. Nemčková se rozhodla věci nekomplikovat a trojici sudích naservírovala šunku z vepřového kolene se slaninovo-cibulovou krustou, hořčicí a křenem. Pokud si takovou božskou kombinaci chcete také dopřát, poradíme vám, jak si lahodnou šunku vyrobit doma. Budete k tomu potřebovat šunkovar. Pokud jej máte, hurá na to!

Domácí šunka z vepřového kolene

Co budeme potřebovat:

  • 1 vepřové koleno (cca 1 kg masa, může být zadní i přední - přední bude šťavnatější, zadní zase křehčí)
  • 18 - 20 gramů soli
  • 1 lžičku cukru
  • 50 ml vody
  • ...a již zmíněný šunkovar

Postup: Vykoštěné maso nejprve očistíme, pak si jej rozdělíme na třetiny. Jednu část pokrájíme na větší kusy, druhou na kousky o velikosti mezi 1 až 2 cm, na třetí necháme kousek kůže a i s ním ji umeleme najemno. K jednotlivým částem přisypeme sůl i cukr. Do rozemleté části přilijeme cca 50 ml vody a dobře ji do masa zapracujeme. V uzavřených nádobách uložíme maso do lednice na 3 dny.

Poté všechny tři masové směsi vyjmeme z lednice a necháme je v klidu nabýt pokojovou teplotu. Následně je spojíme do jedné a promícháme nejlépe za pomoci kuchyňského robota s hnětacím hákem na těsto. Díky tomu bude výsledek opravdu kompaktní. Do šunkovaru pak vložíme mikrotenový sáček, hotovou směs do něj pořádně napěchujeme a uzavřeme.

Šunkovar se posléze vloží do většího hrnce s vodou o teplotě 75°C, při níž se šunka vaří. Udržet přesnou teplotu je důležité, dobře ji tedy hlídejte. Následně se různé recepty a návody rozcházejí v době vaření. Někdo tvrdí, že stačí 1,5 hodiny, na to je ale potřeba použít tlakový hrnec - a i tak je podle jiných šunka po tak krátké době sice voňavá a chuťově dobrá, nicméně tuhá. Další zase doporučují vaření při nízké teplotě v normálním hrnci klidně i 6 až 8 hodin. My radíme zkusit obojí a testovat, testovat, testovat. V případě tak lahodného experimentu to jistě nebude problém.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Wiggo

29. 3. 2021 12:38

Praganda jenom zkazí skvělou chuť dobrého masa. V takové dobrotě nemají dusitany co dělat a obzvláště pokud je pro děti. 2% soli je dostatečně na to, aby se maso nezkazilo. Chcete-li zvýraznit chuť masa, udělejte to pomocí pepře, skvělý je vícedruhový, bylinek nebo česneku. Porovnejte si vůni a chuť šunky s pragandou a šunky bez ní.

lebreux

28. 3. 2021 13:39

Zapomela jste na jeden nejdulezitejsi ingridiens a to 1 polevkova lzice soli Praganda #1. Maso se da tlacit do plastove sklenice od ktere odstrinete vrsek a pokryjete folii.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více