Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní
28. 3. 2021 Tipy a triky
Velikonoční beránek jako tradiční symbol Velikonoc rozhodně nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Nejčastěji se peče z třeného těsta, které je při správném postupu jemné a nadýchané. Proto si na pečení beránka vyhraďte dostatečný čas, který budete potřebovat pro jednotlivé kroky.
Kvalita a pokojová teplota
Ačkoliv můžete objevit návody, které to radí, rozhodně nenahrazujte v receptu máslo margarínem a vejce lžící mléka. Na těstě byste neměli šetřit, protože jinak se může stát, že výsledek nedopadne podle očekávání, i když mu třeba věnujete spoustu práce. Než se pustíte do pečení, ingredience jako máslo, vejce a další přísady z chladničky nechte alespoň půl hodiny odpočinout v pokojové teplotě. Důvod je jednoduchý; rozdílné teploty totiž mohou snadno způsobit neplechu třeba v podobě sraženého másla, a s tím pak už nic neuděláte.
Mohlo by vás zajímat
Sypké přísady
Mouku používejte zásadně polohrubou. Aby bylo těsto hebčí, lze ji zčásti nahradit škrobovou moučkou. I když se v některých receptech na třená těsta uvádí, že prášek do pečiva není třeba, v případě beránka tahle rada rozhodně neplatí. Beránek má být vysoký a na to, aby dostatečně vyběhl, potřebuje zkrátka nějakou „podporu“. Pozor na to, že prášek do pečiva by měl být rovnoměrně rozptýlený, proto ho nejdřív rovnoměrně prosyjte do mouky, kterou tak zároveň i krásně provzdušníte. Pokud jde o cukr, používejte jemný krupicový, který se při tření dobře rozpustí a krémový základ díky němu správně nadýchne.
Mohlo by vás zajímat
Správné zpracování
Tuk můžete třít rukou, ale je otázka, zda to tu přibližnou půlhodinku vydržíte bez ztráty končetiny. Lepší proto bude využití kuchyňského robota se třecím nástavcem. Nejprve se tře máslo, k němu se přidává cukr a jakmile vznikne kompaktní hmota, je třeba přidat žloutky, jeden po druhém, a pečlivě zatřít. Jakmile máte hotovo, ušlehejte sníh. Potřebujete pevný a toho dosáhnete přidáním špetky soli k bílkům. Dalším krokem je přidání mléka a mouky. Aby se všechny ingredience dobře rozmíchaly, přidávejte je postupně po lžících a nikoliv vše najednou. Nakonec přijde sníh z bílků. Pracujte s ním opatrně, má za úkol těsto nadlehčit a ne se v něm utopit.
Mohlo by vás zajímat
Pečení
Hmotu do dobře vymazané a vysypané formy nelijte z výšky, ale raději ji dovnitř vkládejte po lžících. Jde o to, že tímto způsobem zůstane v těstě zachovaný vzduch, který jste do něj vpravili při tření. Těsto má dosahovat pouze do dvou třetin formy, protože při pečení nabude, tak aby vám nelezlo z ven. Péct byste měli beránka pozvolna. Před koncem pečení nezapomeňte odkrýt zadní část formy a špejlí zkontrolovat, kolik času těstu ještě zbývá.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hrst mandlí pro zdraví: Proč denně jíst plody, o kterých se píše i v Bibli svaté?
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Příprava plechů před pečením: Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup. Poradíme, jak na to, aby se pečení povedlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami