Steak z hovězího pupku – flank steak

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 30 minut 1 porce Hovězí maso 35 názorů

Suroviny

200 g hovězího pupku
hrubozrnná sůl
olej
kořenící mlýnek Jamie Oliver- Chilli směs Hot & Smoky
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Osušíme steak papírovým ubrouskem. Před přípravou necháme steak po vyjmutí z lednice odpočinout, aby dosáhl pokojové teploty.

  2. Rozpálíme grilovací pánev s trochou oleje. Steak lehce potřeme olejem, aby na něm dobře držela hrubozrnná sůl a koření. Steak tedy osolíme a za pomocí mlýnku okořeníme čerstvě mletým chilli kořením. Steak děláme poté na pánvi při vysoké teplotě. Opékáme nezakryté a to z každé strany 6 minut. Po této době je steak středně syrový a trochu tužší.

  3. Steak vyjmeme z pánve a dáme do maximálně rozpálené trouby na 15 minut dopéct. Po této době steak vyjmeme a zabalíme do připraveného alobalu.

  4. Necháme 5 minut odpočnout, aby došlo k stejnoměrnému rozložení šťávy a steak byl celý šťavnatý. Jelikož steak z pupku je trošku tužší, tak jej krájíme těsně před servírováním přes vlákno, na plátky cca 5 mm silné. Příloha opečené tousty, nebo čerstvý chléb či jen zeleninový salát.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 391 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Steak z hovězího pupku – flank steak

  • casino casino

    Krom tý první věty to vidím podobně jako major: :-)
    ***
    Máme vakuovačku a jeden potomek si pořídila sous vide (su víde) https://www.idnes.cz/hobby/domov/vareni-sous-vide....
    Jsem jak biblický Tomáš :-) a kdybych nezkusil "vaření pod vakuem" (zatím jenom) kachní stehna, pastrami, dokonce vajíčka na měkko:-O ale především POŽIVATELNÝ pupek na minutku!!! tak tomu fakt neuvěřím.
    Doposud pro mě byla příprava stejků jako hrát ruletu;-( ale sous vide, to je sázka na jistotu:yes:
    Vakuovaný pupek šetrně "uvařený" ve folii vytemperujeme (nebo můžeme uložit do mrazáku a stejným způsobem použít posléze), osušíme, potřeme olejem, vložíme na ROZPÁLENOU pánev (bez tuku!) a opečeme do hněda (cca 2 minuty + 2 minuty) Pokud je flákota tlustější, tak ji dáme na pár minut do tepla (do 100°C), Pak osolíme, opepříme, pokrájíme přes vlákna na plátky a podáváme. Maso má asi 2 mm kůrčičku a vo vnútri je nádherně starorůžové (což choulostivějším náturám může trošku vadit)
    Je to jedna báseň:yes: a druhé překvapení je (už jsem to kdesi četl) že je to jedlé i takřka bez soli! Takže bacha, ať nepřesolíte...:-K
    ***
    Kachnička, že aby měla chrumkavou kůžičku, tak chvilku spočinula pod rozpáleným grilem :yes:

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Eliška Haveljová: Manžílek, nebo pupek :-?:-O

    Odpovědět

  • Eliška Haveljová Eliška Haveljová(neregistrovaný)

    major:Tak, tak... Takhle ho dělá manžílek a je nej!

    Odpovědět

  • major major(neregistrovaný)

    Colombo ty jsi idiot.Flank steak podle tvého receptu by možná rozkousala moje argentinská doga.Jediné v čem souhlasím je, že maso má mít pokojovou teplotu.Nejdůležitější je aby maso bylo odleželé - vyzrálé.Zkus ho bez oleje a koření/to na grilu stejně hoří/Na rozpálenou grilovací pánev/240-250 st./ vhoď hrubou sůl/maldonku/,můžeš ji namačkat
    i na maso z obou stran.Maso dej na pánev a až se tzv.odlepí, tak ho otoč a dívej se na šťávu, která z něj bude vytékat.Čím tmavší,tím více je propečený.Potom ho dej dotáhnout do trouby na 55 st. na 5 min. max.Před podáváním dochuť čerstvě mletým pepřem.Až ho ochutnáš,tak se zblázníš,to ti garantuji.Pokud to nezvládneš, tak v Hotelu Sloup můžeš ochutnat i jiné steaky než flank,třeba ball tip nebo top blade
    Pro ty co si dávají hovězí steaky propečené-dejte si raději řízek.
    Major

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Já si osobně myslím, že 6 minut z každé strany na tenhle nízký steak je strašně moc. A pak ještě dopékat v troubě ...:-O;-)

    Odpovědět

  • VIko VIko(neregistrovaný)

    Steak jsem dělal dle receptu a bylo tu tuhé, že se to nedalo rozkousat, tak nevím kde jsem udělal chybu. Maso bylo bio z mladého býka plemena Angus z farmy Kunclův mlýn, vyzrálé, cena 290 Kč/kg. Vyhozené peníze.:-(

    Odpovědět

  • Rosta Rosta(neregistrovaná)

    Dědek Polívka: flank ne flam :yes:

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Delame u nas tento steak casto. Pouzivam troche jine koreni,ale mohu potvrdit ze je vynikajici.

    Odpovědět

  • Dědek Polívka Dědek Polívka(neregistrovaná)

    Já na steaky jen chodil do "Steak baru" a o hovězím pupku jsem věděl že je , ale hlavně jsem ho považoval za nějaký "divný maso".:-// Ale pozor! Změna! To trvalo jen do té doby, než jsem si z něj neudělal steak vlastnoručně. Technologii (recept) jsem dodržel přesně jak se píše a stal se zázrak. Prostě FLAMSTEAK nemá chybu. Dokonce už si umím i u řezníka vybrat maso. Jen s tím jeho "stařením" je trochu problém. Ale učim se rychle...;-);-):-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    spagetka:
    ... dík, ale já jsem už "velkej kluk" a obhájím se sám;-);-);-) .... a jasno mám jak nikdy:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Colombo65: otto, dotyčná holt nedočetla podpis autora - já ho tu dám od ní jako rozklik, aby bylo jasno ;-);-);-);-)
    http://www.titanovepanve.cz/recepty/grilovani/40-...

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Andulakovina:
    .... velmi vtipné - zkuste se podívat kdo je podepsán pod receptem :-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Andulakovina Andulakovina

    Neni tento recept nahodou okopirovany?To by se nemelo ne?
    :-// http://www.titanovepanve.cz/recepty/grilovani/40-steak-z-hoveziho-pupku-flank-steak

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Zapa + Calista: Zajděte si na flank steak do restaurace El Barrio de Angel u pražského Anděla, zapijte sklenkou skvělého jihoamerického Cabernetu Savignonu a hned změníte názor. ;-) Vtip není v tom, že je to hovězí pupek, ale z jak kvalitního kusu dobytka pochází. Hovězí, které se leckdy koupí na pultech českých masen je někdy skutečná podrážka, a je jedno, že je to třeba "kvalitní" kýta.

    Souhlasím s 6 minutami z každé strany, nemám ráda, když mi z masa cáká krev, ať si to klidně někdo považuje za barbarství. Když jsem jedla v El barrio flank steak naposledy, měla jsem chuť na úplně propečené maso a nadhodila jsem číšníkovi, že to asi je považováno za barbarství. Dostalo se mi odpovědi, že to záleží na chuti každého jednotlivce. A zcela barbarsky jsem tu dobrotu tentokrát zapila bílým nikoliv červeným vínem značky Antarés. Vrcholný gurmánský zážitek.:yes:

    Odpovědět

  • Majlo Majlo(neregistrovaný)

    suhlasim s tebou 1,5 az 3 minuty z kazdej strany je viac ako dost!!!
    6 minut je barbarstvo!!!!:yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: hovězí pupek podle pohlreicha hovězí pupek hovězí pupek recepty hovězí steaky připrava hovězí steak podle pohlreicha hovězí pupek recept hovězí pupek na grilu hovezi pupek steak recept hovezi pupek steak flam steak flank steak na grilu recept hovezi pupek steak hovězí steak pohlreich co je hovězí pupek flan steak hovezi pupek cena hovězí steak příprava recept na hovezi pupek hovězí steak steaky hovězí recept

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít