

Steak z hovězího pupku – flank steak
Doba přípravy: 30 minut 1 porce Hovězí maso 35 názorů
Suroviny
- 200 g hovězího pupku
- hrubozrnná sůl
- olej
- kořenící mlýnek Jamie Oliver- Chilli směs Hot & Smoky
Postup přípravy receptu
Osušíme steak papírovým ubrouskem. Před přípravou necháme steak po vyjmutí z lednice odpočinout, aby dosáhl pokojové teploty.
Rozpálíme grilovací pánev s trochou oleje. Steak lehce potřeme olejem, aby na něm dobře držela hrubozrnná sůl a koření. Steak tedy osolíme a za pomocí mlýnku okořeníme čerstvě mletým chilli kořením. Steak děláme poté na pánvi při vysoké teplotě. Opékáme nezakryté a to z každé strany 6 minut. Po této době je steak středně syrový a trochu tužší.
Steak vyjmeme z pánve a dáme do maximálně rozpálené trouby na 15 minut dopéct. Po této době steak vyjmeme a zabalíme do připraveného alobalu.
Necháme 5 minut odpočnout, aby došlo k stejnoměrnému rozložení šťávy a steak byl celý šťavnatý. Jelikož steak z pupku je trošku tužší, tak jej krájíme těsně před servírováním přes vlákno, na plátky cca 5 mm silné. Příloha opečené tousty, nebo čerstvý chléb či jen zeleninový salát.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 391 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Steak z hovězího pupku – flank steak
-
Krom tý první věty to vidím podobně jako major:
***
Máme vakuovačku a jeden potomek si pořídila sous vide (su víde) https://www.idnes.cz/hobby/domov/vareni-sous-vide....
Jsem jak biblický Tomáša kdybych nezkusil "vaření pod vakuem" (zatím jenom) kachní stehna, pastrami, dokonce vajíčka na měkko
ale především POŽIVATELNÝ pupek na minutku!!! tak tomu fakt neuvěřím.
Doposud pro mě byla příprava stejků jako hrát ruletuale sous vide, to je sázka na jistotu
Vakuovaný pupek šetrně "uvařený" ve folii vytemperujeme (nebo můžeme uložit do mrazáku a stejným způsobem použít posléze), osušíme, potřeme olejem, vložíme na ROZPÁLENOU pánev (bez tuku!) a opečeme do hněda (cca 2 minuty + 2 minuty) Pokud je flákota tlustější, tak ji dáme na pár minut do tepla (do 100°C), Pak osolíme, opepříme, pokrájíme přes vlákna na plátky a podáváme. Maso má asi 2 mm kůrčičku a vo vnútri je nádherně starorůžové (což choulostivějším náturám může trošku vadit)
Je to jedna báseňa druhé překvapení je (už jsem to kdesi četl) že je to jedlé i takřka bez soli! Takže bacha, ať nepřesolíte...
***
Kachnička, že aby měla chrumkavou kůžičku, tak chvilku spočinula pod rozpáleným grilem -
Eliška Haveljová: Manžílek, nebo pupek
-
major:Tak, tak... Takhle ho dělá manžílek a je nej!
-
Colombo ty jsi idiot.Flank steak podle tvého receptu by možná rozkousala moje argentinská doga.Jediné v čem souhlasím je, že maso má mít pokojovou teplotu.Nejdůležitější je aby maso bylo odleželé - vyzrálé.Zkus ho bez oleje a koření/to na grilu stejně hoří/Na rozpálenou grilovací pánev/240-250 st./ vhoď hrubou sůl/maldonku/,můžeš ji namačkat
i na maso z obou stran.Maso dej na pánev a až se tzv.odlepí, tak ho otoč a dívej se na šťávu, která z něj bude vytékat.Čím tmavší,tím více je propečený.Potom ho dej dotáhnout do trouby na 55 st. na 5 min. max.Před podáváním dochuť čerstvě mletým pepřem.Až ho ochutnáš,tak se zblázníš,to ti garantuji.Pokud to nezvládneš, tak v Hotelu Sloup můžeš ochutnat i jiné steaky než flank,třeba ball tip nebo top blade
Pro ty co si dávají hovězí steaky propečené-dejte si raději řízek.
Major -
Já si osobně myslím, že 6 minut z každé strany na tenhle nízký steak je strašně moc. A pak ještě dopékat v troubě ...
-
Steak jsem dělal dle receptu a bylo tu tuhé, že se to nedalo rozkousat, tak nevím kde jsem udělal chybu. Maso bylo bio z mladého býka plemena Angus z farmy Kunclův mlýn, vyzrálé, cena 290 Kč/kg. Vyhozené peníze.
-
Dědek Polívka: flank ne flam
-
Delame u nas tento steak casto. Pouzivam troche jine koreni,ale mohu potvrdit ze je vynikajici.
-
Já na steaky jen chodil do "Steak baru" a o hovězím pupku jsem věděl že je , ale hlavně jsem ho považoval za nějaký "divný maso".
Ale pozor! Změna! To trvalo jen do té doby, než jsem si z něj neudělal steak vlastnoručně. Technologii (recept) jsem dodržel přesně jak se píše a stal se zázrak. Prostě FLAMSTEAK nemá chybu. Dokonce už si umím i u řezníka vybrat maso. Jen s tím jeho "stařením" je trochu problém. Ale učim se rychle...
-
spagetka:
... dík, ale já jsem už "velkej kluk" a obhájím se sám.... a jasno mám jak nikdy
-
Colombo65: otto, dotyčná holt nedočetla podpis autora - já ho tu dám od ní jako rozklik, aby bylo jasno
http://www.titanovepanve.cz/recepty/grilovani/40-... -
Andulakovina:
.... velmi vtipné - zkuste se podívat kdo je podepsán pod receptem -
Neni tento recept nahodou okopirovany?To by se nemelo ne?
http://www.titanovepanve.cz/recepty/grilovani/40-steak-z-hoveziho-pupku-flank-steak
-
Zapa + Calista: Zajděte si na flank steak do restaurace El Barrio de Angel u pražského Anděla, zapijte sklenkou skvělého jihoamerického Cabernetu Savignonu a hned změníte názor.
Vtip není v tom, že je to hovězí pupek, ale z jak kvalitního kusu dobytka pochází. Hovězí, které se leckdy koupí na pultech českých masen je někdy skutečná podrážka, a je jedno, že je to třeba "kvalitní" kýta.
Souhlasím s 6 minutami z každé strany, nemám ráda, když mi z masa cáká krev, ať si to klidně někdo považuje za barbarství. Když jsem jedla v El barrio flank steak naposledy, měla jsem chuť na úplně propečené maso a nadhodila jsem číšníkovi, že to asi je považováno za barbarství. Dostalo se mi odpovědi, že to záleží na chuti každého jednotlivce. A zcela barbarsky jsem tu dobrotu tentokrát zapila bílým nikoliv červeným vínem značky Antarés. Vrcholný gurmánský zážitek. -
suhlasim s tebou 1,5 az 3 minuty z kazdej strany je viac ako dost!!!
6 minut je barbarstvo!!!!