

Kynutý houskový knedlík v páře
Suroviny
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g hrubé mouky
- 1 rohlík
- 1 vejce
- špetka soli
- Na kvásek:
- 1 ks droždí
- cukr
- teplá voda
Postup přípravy receptu
Smícháme v míse obě mouky a sůl, rozklepneme vajíčko a přidáme nakrájený rohlík. Mezitím si necháme na teple udělat kvásek.
Když nám droždí vyběhne, nalijeme kvásek do těsta a vypracujeme tak, aby se nelepilo ale nebylo ani příliš tuhé (Když je malinko tužší tak si jen namočím vařečku, kterou vypracovávám těsto. Vodu už nepřidávám, abych nemusela přidávat mouku a celý postup se neopakoval).
Po vypracování trochu posypeme polohrubou moukou a necháme na teple vykynout cca 30 minut (já to nechávám u plynového hořáku, protože většinou vařím ke knedlíkům omáčku tak využiji tohoto tepla).
Po vykynutí si těsto hodíme na pracovní desku nebo na vál a ještě rukama propracujeme. Potom ho rozdělíme na 2 části a vytvarujeme knedlíky, které necháme cca 10 minut odpočinout.
Připravíme si hrnec, ve kterém budeme knedlíky pařit. Já nemám parní hrnec, tak využívám klasický pařáček a velký hrnec. Na pařáček dám utěrku a knedlíky.
Přikryjeme pokličkou a necháme 20-25 minut pařit. Po vyndání knedlíky hned rozkrojíme nití. Když se ještě trochu lepí, nic se neděje. Prostě je na chvíli vrátíme do hrnce. Čerstvé knedlíky krájíme nití, ne nožem.
Poznámka od kuchařky
Knedlíky se mi vždycky zatím povedly a to i když jsem je dělala poprvé. Nechávám je na páře opravdu jen 20 minut a poté jsou krásně udělané. Snad vám budou chutnat :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynutý houskový knedlík v páře
-
dělám taky tak, místo utěrky používám pečící papír - jedem knedlík- jeden kousek papíru , nechám na papíře vykynout,přendám na pařák, i s papírem zas vyndám, po vychladnutí do papíru zabalím ,přidávám foto a bodík
-
Recept mám od babičky ta na nějaké půlky droždí nehraje :D používám čerstvé droždí ve stříbrném papírku. A cípy utěrky přehazuji přes pokličku. Co se týče množství vody ke kvásku, tak dávám malou skleničku cca 250ml. ;) a děkuji za pochvalu
-
Kolik mléka nebo vody se přidává k mouce??????????????
-
Taky nepařím na utěrce, ale na pečícím papíru. Ale celé droždí na 350 g mouky bych nedala ani omylem
-
...knedlíky vypadají dobře ale jedna kostka živého droždí na 350g mouky je tedy pro mě hodně. Já dávám na stejné množství čtvrt kostky, těsto dělám též DP, vařím je také v páře(23 min.), na velikost vypadají také stejně. Vím, že když dám půl kostky, tak jsou z knedlíků cítit kvasnice. Kupuji droždí v Penny a mám ho někdy 14 dní v ledničce(i déle) a je pořád funkční...tak nevím
Viz:http://www.toprecepty.cz/recept/39231-rajska-omack... -
Určitě vyzkoušim
-
Pre začiatočníkov v kuchyni by bolo dobré uviesť, aké droždie si použila - čerstvé, alebo sušené?
-
Nad párou vařím už hodně let všechny knedlíky, nejen ty kynuté. Visící cípy utěrky přes okraj hrnce jsou nebezpečné, můžou se vznítit (vlastní zkušenost
). Mnohem lepší je použít kolo z papíru na pečení - funguje stejně, nic nepřečuhuje a po použití ho vyhodím a nemusím prát utěrku
Knedlíky máš pěkné