Dort srdce s růžemi

srettka Kuchařka: srettka

Dorty 6 názorů

Suroviny

5 vajec
180 g cukru krupice
200g polohrubé mouky
5 polévkových lžic oleje
Špetka soli
pár kapek vanilkové esence
Krém hrk hrk:
3/4 šťávy z kompotu
1 šlehačka 33 %
1,5 vanilkový pudink Dr.Oetker bez vaření Olé
1 ztužovač šlehačky
Na krém:
kostka kvalitního másla
1 vanilkový pudinkový prášek
300 ml mléka
2 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce vaječného koňaku
1 velký broskvový kompot
cca 40 dkg smartflexu na potah
2x smartflex velikosti tenisáku na ozdoby
potravinářské barvivo
rum (alkohol na lepení)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháme po částech cukr. Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.

  2. Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.

  3. Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.

  4. Těsto naneseme rovnoměrně do formy. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.

  5. Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo. Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet/uzrát do druhého dne.

  6. Hrh hrk krém: Do mísy nalijeme 3/4 šťávy z kompotu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného krému.

  7. Máslový krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá, poté do něj po lžících a na pomalé otáčky zašleháme pudink se lžící koňaku.

  8. Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola. Pomocí nitě, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.

  9. Máslovým krémem uděláme podél kraje srdce mantinel, aby hrk krém nepřišel do kontaktu s potahovkou a nerozpouštěl ji.

  10. Spodní placku mezi mantinely namažeme krémem, poklademe jemně pokrájenými broskvemi. Příklopnou část pomažeme džemem, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe. Další patro znovu nakrémujeme (mantinel a doprostřed hrk), poklademe broskvemi, potřeme opět příklopku džemem a zkompletujeme.

  11. Nožem lehce ořežeme horní hrany srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme pomocí zdobícího sáčku v proužcích máslový krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne. Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.

  12. Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla a vypracujeme. Když potahovka zvláční, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort. Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší.

  13. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.

  14. Nabarvíme si hmotu velikosti tenisáku na červeno a zeleno. Pomocí silikonové formičky si vytvoříme zdobení. Natlačujeme do reliéfů,zahlazujeme příborovým nožem. Potom opatrně vyjmeme a pomocí alkoholu lepíme dle fantazie na dort.

Poznámka

Chtěla jsem ozkoušet silikonovou reliéfní formičku (za 180Kč u šikmokuků). Švagrovcům se líbil,prý jak malý svatební :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort srdce s růžemi

  • hanahcotton hanahcotton

    Sretti opět boduješ :yes::yes:Nádhera, preciznost,dokonalost :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Tak precizně napsaný recept na dort se jenom tak nevidí.:yes:
    Strettka, pod potahovku taky používám máslový krém. Dort plním jak ty šlehačkovým krémem a boky máslovým. Ten mantinel jsem nedělala.:-O Nenapadlo mě to.:-) Dík za radu.:yes: Super. :yes: Dovolím si pro začínající cukrářky napsat další vychytávku - doplnění.
    ABY KRÉM POD MARCIPÁNEM NETEKL:
    Pod marcipán - na boky dortu v ŽÁDNÉM případě NEPATŘÍ krém s vysokým obsahem vody (šlehačkový, tvarohový nebo ze zakysané smetany). Marcipán se na něm začne roztékat.
    Krém pod marcipán je nejlepší máslový – nastavovaný kaší nebo pudinkem, ale POZOR :-! = pudink, se musí UDĚLAT Z VODY.;-)
    Pokud je Z MLÉKA stává se, že MARCIPÁN TEČE.;-)
    Strettka, tvému precizně napsanému receptu a krásnému dortíku posílám velkého boďana.
    Ty růžičky jsou fantastické. :yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    srettka: To verim, ze byli nadseni, je krasny, komu by se nelibil, ze? Hledala jsem tvoji nalozenou cervenou repu a udelam. Jiz jsem drive vyzkousela, moc dobra, zapomela jsem pochvalit, uz se vari!

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Nádherný popis celého dortu:yes:,výsledek taky krásný!:yes::-))

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Sretti, vyzkoušela jsi moc hezky, posílám bodík, škoda, že nejsem Tvoje příbuzná :-p:-);-):-K+2:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: dort srdce zdobený krémem dort s ružemi dort srdce krémový dort srdce dorty s růžemi krémové dorty srdce srdce dort zdobený krémem dort srdce s krémem dort srdce recept dort s marcipánovými růžemi dort krémové srdce dorty ve tvaru srdce zdobení dortu růžemi krémové růžičky po celém dortě dort ve tvaru srdce marcipánový dort s růžemi dort s krémovými růžemi dort srdce kremovy dort srdce krémové dort zdobeny ruzemi

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít