Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Preclíky jsou příkladem jednoduchého levného kynutého pečiva. Přišly k nám pravděpodobně ve středověku z německy mluvících zemí (německy preclík je brezel). Na jarmarcích je nabízeli pekaři navlečené na dřevěné tyče. Těsto na jednoduché preclíky obsahuje málo tuku a žádné vejce. Po upečení preclíky křupou.

Preclíky tvoříme z tenkého válečku těsta stočeného do kroužku, konce ukončujeme překřížením. Někdy mohou mít kousky i jiné tvary (např. srdíčko, osmičku). Po vytvarování se často potírají bílkem nebo vejcem, sypou hrubou solí, kmínem, mákem nebo kořením a pečou do červena. Některé se před pečením máčejí v roztoku louhu nebo jedlé sody, čímž získají specifickou chuť.

Jak na jednoduché preclíky

Ty jednoduché zvládne opravdu každý. Potřebujeme 300 g hladké mouky, 150 ml vody nebo piva, 3 lžíce oleje nebo jiného tuku, 15 g čerstvého droždí, špetku soli a špetku cukru.
  • Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí.
  • Přisypeme mouku a přidáme olej a sůl.
  • Vypracujeme tužší hladké a nelepivé těsto.
  • Necháme asi půl hodiny zakryté kynout.
  • Těsto rozdělíme na kousky, ze kterých ručně vyválíme „provázky“ tenké asi jako tužka.
  • Z nich stočíme preclíky a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
  • Potřeme rozkvedlaným bílkem nebo jen slanou vodou a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem nebo sezamem apod. podle chuti a zásob.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dočervena a dokřupava.

Věříme, že se vám preclíky podaří na jedničku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více