Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek
Zdroj: Toprecepty, mika59

Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je zdravý a dá se zpracovat na všechny způsoby jako špenát. Na rozdíl od něj se ale mangold nerozvaří, má jemnější chuť a obsahuje méně dráždivé kyseliny šťavelové, který člověku ve velkém množství škodí.

Špenát pro náročné

Že neznáte mangold? Tato listová zelenina je opravdu běžnější spíše ve francouzské nebo italské kuchyni, zatímco u nás příliš využívaná není. Přitom právě ve střední Evropě se podle dochovaných spisů ještě před 300 lety jednalo o jednu z nejběžnějších plodin. Zaznamenal to tak švédský přírodovědec Carlem Linné v roce 1753 v knize Beta vulgaris, kde je mangold jako takový poprvé vědecky popsán.

V českých supermarketech se mangold často nevyskytuje, na farmářských trzích je to ale jiná, jeho pěstování je totiž snadné. Jak ho poznáte? Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu. Právě se špenátem je nejčastěji srovnáván, a to i pro podobný způsob zpracování a využití. Mangoldem můžete špenát nahradit při výrobě dušené přílohy k vepřovým výpečkům a bramborovým knedlíkům, ale také v omáčkách nebo náplni do drůbežích závitků. Hlavní výhoda mangoldu oproti špenátu je v tom, že obsahuje méně kyseliny šťavelové. Ta lidskému organismu škodí, protože podporuje vylučování vápníku a snižuje tak jeho využití v těle. Právě kvůli kyselině šťavelové můžeme rebarboru jíst pouze do určitého termínu, podle lidových tradic konkrétně do sv. Jana, tedy do 24. června. Po tomto datu se množství kyseliny šťavelové v rebarboře zvyšuje a rostlina se pro nás stává jedovatou.

U špenátu sice nic takového nehrozí, přesto může obsah kyseliny šťavelové některým citlivějším jedincům vadit. Mangold je tedy i pro ně ideální variantou, jak si užít "špenátovou" chuť bez rozbouřeného zažívání. Pozitivem je i to, že listy mangoldu jsou oproti špenátovým pevnější a málodky se stane, že z dušeného mangoldu vznikne zelená břečka, kterou známe ze závodních a školních jídelen.

Zeleň pro zdraví

Mangold je možné konzumovat také v podobě pesta nebo čerstvý třeba v salátech. Obsahuje velké množství vitamínu C - podle článku MUDr. Pavla Šáchy pro magazín Celostní medicína je to až 390 mg na 100 gramů listů. Ale pozor! Obsah vitamínu C se mírně snižuje tepelnou úpravou. Dalšími významnými látkami obsaženými v mangoldu jsou provitamín A, vitamíny skupiny B, z minerálů oceníte velký obsah vápníku a vyvážený obsah draslíku a sodíku. V mangoldu najdeme i hořčík, proto ho do jídelníčku mohou zařadit neurotici a lidé často propadající smutku a depresivním náladám. Vedle toho mangold pomáhá posilovat cévy a podporuje krvetvorbu. Je nízkokalorický, tedy vhodný i pro dietáře. Jedinou, leč malou nevýhodou je, že tolik vlákniny, že může mít projímavé účinky.

Recepty k tomuto článku