Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

4. 6. 2021 09:59

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je zdravý a dá se zpracovat na všechny způsoby jako špenát. Na rozdíl od něj se ale mangold nerozvaří, má jemnější chuť a obsahuje méně dráždivé kyseliny šťavelové, který člověku ve velkém množství škodí.

Špenát pro náročné

Že neznáte mangold? Tato listová zelenina je opravdu běžnější spíše ve francouzské nebo italské kuchyni, zatímco u nás příliš využívaná není. Přitom právě ve střední Evropě se podle dochovaných spisů ještě před 300 lety jednalo o jednu z nejběžnějších plodin. Zaznamenal to tak švédský přírodovědec Carlem Linné v roce 1753 v knize Beta vulgaris, kde je mangold jako takový poprvé vědecky popsán.

V českých supermarketech se mangold často nevyskytuje, na farmářských trzích je to ale jiná, jeho pěstování je totiž snadné. Jak ho poznáte? Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu. Právě se špenátem je nejčastěji srovnáván, a to i pro podobný způsob zpracování a využití. Mangoldem můžete špenát nahradit při výrobě dušené přílohy k vepřovým výpečkům a bramborovým knedlíkům, ale také v omáčkách nebo náplni do drůbežích závitků. Hlavní výhoda mangoldu oproti špenátu je v tom, že obsahuje méně kyseliny šťavelové. Ta lidskému organismu škodí, protože podporuje vylučování vápníku a snižuje tak jeho využití v těle. Právě kvůli kyselině šťavelové můžeme rebarboru jíst pouze do určitého termínu, podle lidových tradic konkrétně do sv. Jana, tedy do 24. června. Po tomto datu se množství kyseliny šťavelové v rebarboře zvyšuje a rostlina se pro nás stává jedovatou.

U špenátu sice nic takového nehrozí, přesto může obsah kyseliny šťavelové některým citlivějším jedincům vadit. Mangold je tedy i pro ně ideální variantou, jak si užít "špenátovou" chuť bez rozbouřeného zažívání. Pozitivem je i to, že listy mangoldu jsou oproti špenátovým pevnější a málodky se stane, že z dušeného mangoldu vznikne zelená břečka, kterou známe ze závodních a školních jídelen.

Zeleň pro zdraví

Mangold je možné konzumovat také v podobě pesta nebo čerstvý třeba v salátech. Obsahuje velké množství vitamínu C - podle článku MUDr. Pavla Šáchy pro magazín Celostní medicína je to až 390 mg na 100 gramů listů. Ale pozor! Obsah vitamínu C se mírně snižuje tepelnou úpravou. Dalšími významnými látkami obsaženými v mangoldu jsou provitamín A, vitamíny skupiny B, z minerálů oceníte velký obsah vápníku a vyvážený obsah draslíku a sodíku. V mangoldu najdeme i hořčík, proto ho do jídelníčku mohou zařadit neurotici a lidé často propadající smutku a depresivním náladám. Vedle toho mangold pomáhá posilovat cévy a podporuje krvetvorbu. Je nízkokalorický, tedy vhodný i pro dietáře. Jedinou, leč malou nevýhodou je, že tolik vlákniny, že může mít projímavé účinky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je…
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Květáku zdar! Populární brukvovitá zelenina má stále místo v tradiční české kuchyni. Květáková…
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o…
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten…
Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který…
Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě…
Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého…
Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

Vzpomínáte si na pořad Jste to, co jíte a ráznou doktorku, která bez milosti vyhazovala z lednicí a…