Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní obědy jako v restauraci u moře: Uvařte řeckou musaku nebo španělskou paellu
Zdroj: Toprecepty, Lidunka

Jestli vám chybí šplouchání vln - ať už proto, že se k moři letos nedostanete, nebo proto, že si na něj ještě dlouho počkáte - zpříjemněte si letní dny dobrým jídlem, které vám přímořskou atmosféru připomene svou vůní a chutí.

Italská polévka minestrone  

Je plná sezónní zeleniny, vitamínů a vlákniny. Co si víc si můžeme přát? Zeleninovou polévku minestrone připravujte z toho, co máte zrovna doma, i když cibule, mrkev, rajský protlak a česnek by v ní asi neměly chybět nikdy. Zkuste si minestrone uvařit podle našeho receptu. Polévku nakonec nezapomeňte ozdobit čerstvou bazalkou a podávejte ji s parmazánem a bílým pečivem. Přesně jako v benátské restauraci.

Španělská paella

Pokrm z rýže, zeleniny, koření a plodů moře už mnoho z nás někdy ochutnalo. Paella (vyslovuje se paeja) pochází ze španělského města Valencie a většina Španělů ji spíše než za národní pokládá za regionální pokrm, asi jako je naše krkonošské kyselo. Název paella je odvozen od široké, mělké tradiční pánve, která se používá k přípravě pokrmu na otevřeném ohni. Ve valencijštině, regionálním jazyce Valencie, paella znamená doslova „pánev“.  Paella valenciana, tedy tradiční valencijská paella, o níž se podle portálu Saveur.com předpokládá, že jde o jídlo s původní recepturou, se dělá z kulatozrnné rýže, fazolí, hrášku, králíka, kuřete, někdy i kachny, vařených společně v kuřecím vývaru. Tradiční žlutá barva paelly pochází ze šafránu, ale jako náhrada se někdy používají i levnější kurkuma nebo měsíček. Podobně jako při vaření rizota, ani na paellu neexistuje jeden jediný správný recept. Takže se ve španělských restauracích můžete potkat s paellou, která obsahuje mořské plody, mušle, hlemýždě, ale zase jí chybí fazole. Jediné, co je asi stejné vždy, je kulatozrnná lepivá rýže, která se stejně jako u italského rizota nesmí rozvařit na kaši. Má být vždy uvnitř ještě křupavá.

Chorvatská pljeskavica

Chorvatsko je pro mnoho z nás něco jako trochu vzdálenější „chalupa“, nejezdíme tam tak úplně jako do ciziny, ale skoro jako domů. A tak jsme si zvykli na jejich jídla. Jedním z nich je pljeskavica, grilovaná tenká placka ze směsi mletého vepřového, hovězího a jehněčího masa, cibule a koření. Byť je tohle jídlo podle knihy Food and Culture původem ze Srbska, připravuje se napříč celou balkánskou kuchyní, takže ji známe právě z dovolených u Jadranu. Pljeskavica se obvykle podává s cibulí a paprikovým ajvarem v housce, placce typu pita anebo s hranolky.

Řecká musaka

Středomořská kuchyně je plná čerstvé zeleniny, olivového oleje a jemného koření. Pokud letos míříte třeba na Krétu či jiný řecký ostrov, v tom horku budete mít nejspíš chuť na jejich skvělé saláty. Ale tady doma si udělejte pravou řeckou musaku, dobrotu z mletého masa, pečených lilků, cibule, česneku, rajčat a lahodné bešamelové omáčky. Pravá řecká musaka je jídlo, které si zaslouží vaši pozornost. A navíc není ani těžké na přípravu.

Francouzský salát Nicoise

Největší letovisko francouzské riviéry, město Nice, se může pyšnit nejen 300 slunečnými dny v roce, azurovým mořem a úchvatnou Andělskou promenádou, ale také skvělým jídlem. Ostatně Nicejský salát je světově proslulý! Slavná americká kuchařka a propagátorka francouzské kuchyně Julie Child jej ve své knize Umění francouzské kuchyně doporučuje dělat s vařenými bramborami ochucenými bílým vínem, hořčicí a solí a poté přidat k tomuto základu blanšírované zelené fazolky, nakrájená rajčata, hlávku nakrájeného salátu, tuňáka, olivy, vařená vajíčka, sardelky a francouzský dresink s bylinkami. Pro všechny, kteří chtějí u moře nejen dobře jíst, ale taky dobře vypadat, je tenhle lehký, ale sytý salát skvělá volba. Ať už se s námi vydáte v kuchyni kamkoliv, určitě si pochutnáte!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více