Lečo, jak ho dělám já

zizala Kuchařka: zizala

4 porce Zeleninová jídla 27 názorů

Suroviny

1 kg (tenkostěnných slovenských)čerstvých paprik
2-3 ks čerstvé papriky pálivé
1 kg vyzrálých rajčat
50 g slaniny
1 kávová lžička mleté červená sladké papriky
1/2 kávové lžičky mleté papriky pálivé (to když se vám nepovede koupit ty pálivé čerstvé)
1 lžíce sádla
1 velká cibule
3-4 vejce
kousek másla
2-3 dobré klobásy
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle a drobně nakrájené slanině osmahneme drobně nakrájenou cibuli do růžova, zasypeme mletou paprikou (popř. oběma), krátce zasmahneme a přidáme rajčata nakrájená na kousky (ideální je rajčata předem oloupat).

  2. Prudce vaříme, osolíme a opepříme dle chuti. Když jsou rajčata napůl změklá, přidáme nakrájené papriky na proužky a dusíme jen potud, dokud nejsou na skus. Papriky nesmí změknout úplně.

  3. Zvlášť na pánvi na kousku másla usmažíme rozšlehaná osolená vejce tak, aby z nich nebyla kaše, ale jen pomalu je obracíme. Z vajec musí být velké nazlátlé noky.

  4. Vaječné noky vmícháme do téměř hotové zeleniny, společně prohřejeme a podáváme s opečenou klobásou.

  5. Díky jinému postupu se papriky nerozvaří, máme rádi, když je vidno, z čeho je pokrm uvařený. Mletá paprika dodá leču další chuťový rozměr. Vaječné kusy obalené zeleninou jsou lahůdkou a klobása není povinná. Nejlepší je s čerstvým kmínovým chlebem.

Poznámka

Před časem jsem četla recept na lečo, jak ho dělají někteří (ne všichni) Maďaři, vyzkoušela a je to balada :) Už jinak nedělám, je skvělé ;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 033 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lečo, jak ho dělám já

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Eja57: :-) Děkuji za krásnou fotku:yes: a za komentář :-K. Někdy zkusím přidat protlak, věřím, že chuť bude intenzivnější.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Jsem hledala, kam to svoje "jak ho dělám já" přidat - no kam jinam...nechci dávat jako samostatný recept, leč je tady hooodně.....
    Na 2 porce:
    - 4 rajčata
    - 4 slovenské papriky
    - malý svazek jarní cibulky
    - 1 PL rajčatového protlaku
    - 1 KL maďarské uzené papriky
    - malá nožička čabajky
    - maličko oleje, sůl
    Na trochu oleje do kastrolu dáme na jemné plátky nakrájenou čabajku, nakrájenou bílou část cibulky, po chvíli přidáme papriky na proužky, mícháme na prudkém plameni, přidáme uzenou papriku, rajčata na kousky, osolíme, stále mícháme, přidáme rajčatový protlak na zahuštění. Připravujeme rychle, žádné dušení na kaši. Posypeme zelenou natí cibulky a podáváme s chlebem.
    Foto přidávám - zizala promine:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    teny1: Děkuji, to mě těší :-K

    Odpovědět

  • teny1 teny1

    vyzkoušeno, je výborné
    :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Robi: O takovém "leču" jsem nikdy neslyšela ani nečetla. Ostatně stačí si pořádně přečíst můj nadpis a poznámku. Nikde netvrdím, že toto je jediná správná varianta. :-p

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Robi: No já ho znám takhle...a pro mně je to Lečo...to co píšete Vy je základ leča(zeleniny) které už si upravujeme podle sebe..;-)

    Odpovědět

  • Robi Robi(neregistrovaný)

    Do leča nepatrí ani slanina, ani klobáska, ani vajíčka. Ide tam len cibuľa, rajčiny a paprika, to je orginal lečo, hoci aj ja zvyknem dávať aj slaninu, alebo klobásku a vajíčka, ale to je už o niečom inom.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Certici: Díky, jsem ráda, že chutná :-K

    Odpovědět

  • Certici Certici

    Velice dobre! Take jsem vzdy davala vajicka syrova, takto to chutna i vypada lepe..diky za mnam recept

    Odpovědět

  • Golab Anton Golab Anton(neregistrovaný)

    skúste rovnaké množstvo papriky, cibule a rajčín.

    Odpovědět

  • assot assot

    Vypadá skvělé,už mám na něj chuť :-p

    Odpovědět

  • Vlasta Kováčová Vlasta Kováčová(neregistrovaný)

    Lečo, jak ho zase dělám já. Na sádle opeču prorostlou slaninu cca 10 dkg/např. anglickou, nebo debrecínský špek/ přidám 2 velké nakrájené cibule zesklovatět. 6 - 8 velkých rajčat drobně pokrájím a podusím a přidám tak pět velkých paprik tence pokrájených. Nechám vypéct šťávu a přidám 4 stroužky třeného česneku. Pokud chci lečo ostřejší, přidávám lžičku "eröst pista" /maďarská dřeň z feferonek/. Klobásu ani vejce už nepřidávám, nahradí ji anglická slanina. Podávám s vařeným bramborem.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Ivana64: To jsem moc ráda, děkuju :-K

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Dnes jsem uvařila podle tohoto receptu a moc mi chutnalo. Dosud jsem vejce do směsi dávala syrová, ale takto je lečo opravdu mnohem lepší. :yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Takhle lečo neznám, určitě vyzkouším :-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak se dělá lečo recept na dobré lečo nejlepsi leco nejlepší recept na lečo dobre lečo slovenske lečo jak na leco lečo s anglickou slaninou lečo z konzervy jak dělat lečo leco se slaninou dobry leco dobré lečo recept pálivé lečo vajecne leco lečo za syrova lečo jak ho dělám já lečo s noky lečo s nokama leco