Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda je plát pečeného nebo nepečeného těsta, potřený náplní, smotaný do svitku a posléze krájený napříč na rovné nebo šikmé plátky. Jednoduchý rychlý dezert je ideální pro odpolední svačinu i pro nečekané návštěvy.

Rolády, převážně ty piškotové, mohou i při své jednoduchosti způsobit kuchařce pár problémů, které se však dají lehce napravit. Stejně jako u jiných moučníků je potřeba vyzkoušet recepty, které nám budou vyhovovat a pak už vše půjde samo.

1

Co je to sladká roláda

Na rozdíl od závinu, který se připravuje z kynutého, listového nebo tvarohového těsta, je sladká roláda z těsta piškotového - to znamená ze žloutkové pěny s přidáním vyšlehaného bílkového sněhu. Plát upečeného těsta se po natření marmeládou a libovolnou náplní smotá do válečku a ozdobí jako dort

2

Z čeho se peče roláda

Záleží na tom, jakou má roláda mít příchuť. Kromě slepičích vajíček se používá cukr, hladká nebo polohrubá mouka, olej a dochucovadla - kakao, čokoláda, kokos, ořechy, citrónová kůra, káva, skořice, ale i rum. Při přidání kakaa, ořechů nebo kokosu musíme ubrat stejné množství mouky, aby roláda nebyla suchá.

3

Jak se peče roláda

Do ušlehaného sněhu s cukrem postupně zašleháme žloutky a pak na malé otáčky mouku a olej (díky němu je těsto vláčnější a nepraská). Těsto vylijeme na plech na pečicí papír, rozetřeme a dáme péct na 180 °C do růžova. Po vyndání z trouby plát otočíme, sejmeme papír a roládu lehce smotáme. Necháme vychladnout.

4

Čím se plní roláda

Fantazii se meze nekladou - plát potíráme marmeládou, máslovými krémy, šlehačkou s mascarpone, ušlehaným tvarohem nebo ořechovou nádivkou. Náplň můžeme poklást pokrájeným ovocem, posypat ořechy nebo nasekanou čokoládou. Velice efektní je použití červené marmelády, světlého krému a ovoce.

5

Jak se roláda roluje

Důležité je určit, která strana plátu bude na vrchu rolády a tím způsobem ji po upečení zabalíme. Krém nenatíráme až do krajů, protože má tendenci při rolování vytékat. Roládu položíme na spoj a pokud máme strach, že se zploští, zabalíme ji do potravinářské fólie jako knedlík a dáme před ozdobením do lednice.

6

Jak se zdobí roláda

Vybalenou ztuhlou roládu umístíme na podnos, na kterém se bude podávat. Omažeme ji krémem a uhladíme nožem nebo vytvoříme vzor kůry nebo vlnek. Posypeme boky kokosem, ořechy nebo čokoládou a zbytkem krému nastříkáme na povrch moučníku růžičky, ozdobíme ovocem nebo cukrářským zdobením.

7

Jak se krájí roláda

Používáme ostrý nůž, který máčíme v horké vodě a hned osušíme. Plátky nesmí být potrhané , ale opravdu rovné a hezké. Nejpoužívanějšími řezy při krájení rolády jsou kulaté nebo oválné plátky, ale i trojúhelníky. Použitím dvou náplní, popřípadě ovoce, vznikne na řezu dekor, který vynikne právě po správném nakrájení moučníku.

8

Jaké jsou jiné rolády

Výborným moučníkem je jablečná roláda, kdy se jablka pečou přímo s těstem. Bezé roláda z bílků, cukru, případně ořechů je vynikající s ušlehanou šlehačkou. Nepečené rolády mají ve svém základu kokos a jsou součástí vánočního cukroví. Rolády s bezlepkovou moukou si mohou dopřát i lidé s intolerancí na lepek.

9

Chyby při přípravě rolády

Suché těsto způsobí, že roláda při smotávání popraská. Sníh proto nešleháme úplně do pevna a na konci přidáme do těsta trochu oleje. Menší množství cukru umožní plát motat až po vystydnutí. Pokud roládu zdobíme hned po naplnění a nenecháme ji s náplní ztuhnout, zploští se a plátky po nakrájení nejsou kulaté, ale oválné.

10

Jak se skladuje roláda

Jako každý moučník s krémem se roláda skladuje v chladnu nebo v lednici, kde vydrží i dva dny. Vložíme ji do dózy s víkem, ta bude chránit ovoce a krém před osycháním a přijetím pachu z lednice. Někdy stačí položit na moučník fólii. Roládu můžeme i zamrazit, ale tu se šlehačkou radši sníme - šlehačka totiž po rozmrazení zřidne.

Rychlá jablečná roláda se připravuje pečením jablek a piškotového těsta najednou. S její přípravou vám může poradit naše video:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více