

Lázeňské rohlíky
Suroviny
- 200 g vody
- lžička medu nebo sladěnky
- 30 g změklého másla
- 80 g změklého sádla
- 500 g hladké mouky
- 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky)
- 15 g cukru (cca 3 lžičky)
- 25 g čerstvého droždí
- (na potření před pečením – olej)
Postup přípravy receptu
Ze 100 g vlažné vody, medu (sladěnky), droždí a 130 g mouky umícháme kvásek omládek a necháme ho 45-60 minut kynout.
K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto vyškrábneme na minimálně pomoučený stůl, rozdělíme na 14-16 kousků, každý zakulatíme do bulky a necháme 5-7 minut odpočinout.
Všechny bulky rozválíme a svineme do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháme vykynout (asi 30-45 minut).
Potřeme je olejem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova (230°C/10-13 minut).
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lázeňské rohlíky
-
Výborné, přidala jsem 100g vicezrnne smesi na chleba
-
KUKI1: krásná fotka
díky!
-
Lepší rohlíky jsem ještě nepekla. S těstem se krásně pracuje, dala jsem pouze máslo, sádlo jsem neměla. I druhý den jsou stále chutné. Zkusím přidat foto, je to foceno jen telefonem.
-
cathleen: Ano, moc ! Jen brblal, že jsem upekla málo. 13 rohlíčků je prý málo! Sepisoval dnes seznam, co máme nakoupit, kdyby se ten koronavirus dostal až sem, abychom nemuseli do obchodu a přežili, aspoň měsíc a tyto rohlíčky byly také zahrnuty! Napsal toho tolik, že fakt, zítra budou v Kauflandu v šoku ! Dokonce nezapomněl, ani na pejsky a kočičky.
-
zdenka.s: Dala jsem med.
-
Veronika.Hrozna : ty se povedly
dala jste med nebo sladěnku ?
-
Veronika.Hrozna: zátiší s rohlíčky - moc pěkné, pochvala pekařce i manželovi! Doufám, že mu chtunaly
-
Veronika.Hrozna: Jdu to radši odfotit hned!
V zavařovacím pohárku vedle je to francouzské "totok" maso a škvarečky a sádlíčko, co se peče v troubě 8 hodin a zkoušela jsem taky poprvé , je to moc dobrá pomazánka.
-
Eja57: Obyčejně jsi jde odpoledne schrupnout, vydržel čekat , tak nevím. Před odchodem do obýváku, jsem řekla , ať mi nechá na focení ,ale......
-
Veronika.Hrozna: on Ti je sežere
-
cathleen: Uz chladnou, hlida je manzel v kuchyni
-
cathleen: Ted kyne uz na plechu asi hodinku, jdu do kuchyne spiclovat.Sedim u televize a mam minutku za 7 minut, kontrolu. Uz to tak rychle nekyne. Odfotila jsem ti je , jak kynu, ale asi ještě nejsou dost nakynuté!
-
Veronika.Hrozna: jak to dopadlo, máš vykynuto
-
oriental.dancer: děkuji, to mám velikou radost!
-
Veronika.Hrozna: ano, máš to tam napsané v postupu "přidáme zbytek surovin"