Rajská omáčka podle pana Šroubka

Dooga Kuchař: Dooga

Doba přípravy: 90 minut 4 porce Omáčky 34 názorů

Suroviny

5 masitých zralých rajčat
1 polévková lžíce másla
1 menší cibule
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
3 kuličky černého pepře
1 kulička nového koření
1 cm dlouhý svitek skořice
1 malý bobkový list
1 kávová lžička bílého vinného octa
proužek kůry z bio citronu
šťáva z 1/2 citronu
2 polévkové lžíce hladké mouky + na dokončení
750 ml hovězího vývaru
1 polévková lžíce krupicového cukru
60 ml kvalitního červeného vína
Recept si zatím oblíbilo 38 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata pokrájíme přes sítko vymačkáme šťávu. Cibuli nakrájíme na jemno, kořenovou zeleninu na malé kostičky, nebo plátky.

  2. Rozehřejeme máslo a dáme na něj osmažit cibuli a zeleninu asi 10 minut. Přidáme vymačkanou dužinu z rajčat, koření a citronovou kůru. Restujeme dozlatova.

  3. Pak zaprášíme moukou a necháme podusit. Zalijeme vývarem. Přidáme víno, cukr, šťávu z rajčat i z citronu. Hodinu zvolna vaříme.

  4. Asi po půl hodině vaření zkontrolujeme hustotu a podle potřeby zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a dál zvolna vaříme. Omáčku přecedíme.

  5. Na závěr ochutnáme a podle své chuti dochutíme (přisladíme, přikyselíme, přisolíme).

Poznámka

Symbol prvorepublikové noblesy a prvotřídního hoteliérství Karel Šroubek zemřel před 60 lety, 22. května 1955. Jméno mimořádně úspěšného podnikatele nesl až do svého znárodnění secesní klenot pražského Václavského náměstí, dnešní hotel Evropa. Pod Šroubkovým vedením také zažil své nejslavnější časy. Jeho osvícený majitel dbal na dodržování nejvyšší kvality a rozhodně nepodceňoval ani nutnou propagaci svého podniku - dnes bychom řekli budování jeho image.

Karel Šroubek se narodil v březnu 1880 v nepříliš zámožné venkovské rodině v Nučicích poblíž Prahy. Vyučil se kuchařem a číšníkem v pražském hotelu Platýz. Praxi z dalších českých i zahraničních podniků pak v roce 1909 uplatnil při otevření vlastní restaurace na rohu Václavského náměstí a dnešní Opletalovy ulice. O 15 let později koupil nedaleký hotel U arcivévody Štěpána, který k obrazu svému přebudoval na Grandhotel Šroubek. Brzy si v něm podávali dveře členové prvorepublikové smetánky a vzácní zahraniční hosté. Jeho restaurace platila za vzor kvality personálu i pokrmů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 522 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajská omáčka podle pana Šroubka

  • sibilla40 sibilla40

  • 7popelka7 7popelka7

    URČITĚ vyzkouším, vypadá to zajímavě a hlavně za první republiky se úplně jinak vařilo. Mimochodem krásně pojaté :-) Ráda bych více takových receptů.... nebo dá se ještě někde sehnat tato kuchařka? Je pravda, že se vařilo ,,pracněji,, ale myslím, že kvalita je nezpochybnitelná. posílám :yes:

    Odpovědět

  • vaniček vaniček(neregistrovaný)

    Přesně takhle ji děláme u nás doma.Jenom k těm letním rajčatům.Děláme z 5kg rajčat a zavářime do skleniček.V zimě jako když najdeš.Je to nejlepší recept který jsme někde získali a osvědčil se.:yes::-K

    Odpovědět

  • Crystalline Crystalline

    Naprosté nebe v hubě, na recept jsem narazila náhodou a opravdu je to nejlepší rajská, jakou jsem kdy měla, jinou už vařit nechci :-K :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    zujali: je z kuchařky Grandhotelu Šroubek z roku 1927.

    Odpovědět

  • zujali zujali

    Znám, je z časopisu Apetit. Ale je velmi dobrá. :yes:

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    A když omáčku zahustíte nastrouhaným perníkem, ale pouze tím pravým, tmavým a dlouhého tvaru, jaký peče snad už jen Erben z Miletína podle tradičního receptu, tak dosáhnete dokonalosti. :-)

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    ZFranclova: Díky za pochvalu a těší mě, že rajská chutnala.:yes:

    Odpovědět

  • ZFranclova ZFranclova

    Musím se omluvit, ale zapomněla jsem napsat hodnocení. Asi jsem v prosinci byla roztržitá. Omáčka byla naprosto vynikající:-!
    Neměla jsem sice čerstvá rajčata (v zimě jsou nedozrálá a bez chuti), ale dala jsem 2 italské konzervy s nakládanými rajčaty. Ta mají chuť vynikající - jsou sbíraná v létě a je to znát.
    Ještě jednou děkuji za nápad osvěžit zde starý recept dávné prvotřídní restaurace.

    Odpovědět

  • ZFranclova ZFranclova

    Dík za recept, je krásný. Zítra máme rajskou, a tak ji udělám rodině. Jindy ji dělám také z rajčat s trochou italského kečupu, ale ta podle pana Š. vypadá ještě lépe. Kdysi jsem měla tlustou knihu po tatínkovi "Jak se vaří u Šroubka", ale někdo mi ji nevrátil. Bohužel už je pozdě, ta dotyčná zemřela mladá.
    Dík a bodík :-8. Jaký bude zítra úspěch, napíšu.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-O:-O no, ty umělče, zas jsi mi vyrazil dech :-):yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Nechápu, jak jsem tento recept mohla přehlédnout :-O, určitě zkusím, problém bude jen s těmi vyzrálými rajčaty, posílám zasloužený 21. bodík :-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Paráda!!:yes:+

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Dooga: Měla jsem na mysli pozdvižení v tom pozitivínm slova smyslu :-D Rajskou z kečupu bych si teda nedala :-O:-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: rajská omáčka apetit rajska omacka sapíka vaříme rajskou vaříme rajskou omáčku rajská omáčka rajská omáčka jednoduchý recept hotel sroubek rajska omačka recept karel šroubek recepty vaříme s tomem karel šroubek kuchař ví rajská omáčka děláme rajskou omáčku rajská od polrajcha italská rajská omáčka omáčky recepty rajská omáčka z rajčat ve vlastní šťávě jak se vaří u šroubka apetit rajska omacka jak se vaří u šroubků