Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka podle pana Šroubka

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min

90 min (90 min příprava)

25. 10. 2015 14:30

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie1 181 kJ / 282 kcal
Bílkoviny9,31 g
Tuky7,19 g
Vláknina8,07 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 81 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy31,61 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Symbol prvorepublikové noblesy a prvotřídního hoteliérství Karel Šroubek zemřel před 60 lety, 22. května 1955. Jméno mimořádně úspěšného podnikatele nesl až do svého znárodnění secesní klenot pražského Václavského náměstí, dnešní hotel Evropa. Pod Šroubkovým vedením také zažil své nejslavnější časy. Jeho osvícený majitel dbal na dodržování nejvyšší kvality a rozhodně nepodceňoval ani nutnou propagaci svého podniku - dnes bychom řekli budování jeho image.

Karel Šroubek se narodil v březnu 1880 v nepříliš zámožné venkovské rodině v Nučicích poblíž Prahy. Vyučil se kuchařem a číšníkem v pražském hotelu Platýz. Praxi z dalších českých i zahraničních podniků pak v roce 1909 uplatnil při otevření vlastní restaurace na rohu Václavského náměstí a dnešní Opletalovy ulice. O 15 let později koupil nedaleký hotel U arcivévody Štěpána, který k obrazu svému přebudoval na Grandhotel Šroubek. Brzy si v něm podávali dveře členové prvorepublikové smetánky a vzácní zahraniční hosté. Jeho restaurace platila za vzor kvality personálu i pokrmů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

sibilla40

19. 10. 2020 11:55

:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

7popelka7

19. 6. 2020 09:07

URČITĚ vyzkouším, vypadá to zajímavě a hlavně za první republiky se úplně jinak vařilo. Mimochodem krásně pojaté :-) Ráda bych více takových receptů.... nebo dá se ještě někde sehnat tato kuchařka? Je pravda, že se vařilo ,,pracněji,, ale myslím, že kvalita je nezpochybnitelná. posílám :yes:

vaniček

21. 10. 2017 10:54

Přesně takhle ji děláme u nás doma.Jenom k těm letním rajčatům.Děláme z 5kg rajčat a zavářime do skleniček.V zimě jako když najdeš.Je to nejlepší recept který jsme někde získali a osvědčil se.:yes::-K

Crystalline

26. 8. 2017 17:32

Naprosté nebe v hubě, na recept jsem narazila náhodou a opravdu je to nejlepší rajská, jakou jsem kdy měla, jinou už vařit nechci :-K :yes: :yes:

Dooga

15. 10. 2016 13:24

zujali: je z kuchařky Grandhotelu Šroubek z roku 1927.

zujali

15. 10. 2016 13:07

Znám, je z časopisu Apetit. Ale je velmi dobrá. :yes:

Pavel

28. 8. 2016 14:03

A když omáčku zahustíte nastrouhaným perníkem, ale pouze tím pravým, tmavým a dlouhého tvaru, jaký peče snad už jen Erben z Miletína podle tradičního receptu, tak dosáhnete dokonalosti. :-)

Dooga

26. 2. 2016 18:50

ZFranclova: Díky za pochvalu a těší mě, že rajská chutnala.:yes:

ZFranclova

26. 2. 2016 18:39

Musím se omluvit, ale zapomněla jsem napsat hodnocení. Asi jsem v prosinci byla roztržitá. Omáčka byla naprosto vynikající:-!
Neměla jsem sice čerstvá rajčata (v zimě jsou nedozrálá a bez chuti), ale dala jsem 2 italské konzervy s nakládanými rajčaty. Ta mají chuť vynikající - jsou sbíraná v létě a je to znát.
Ještě jednou děkuji za nápad osvěžit zde starý recept dávné prvotřídní restaurace.

ZFranclova

10. 12. 2015 04:16

Dík za recept, je krásný. Zítra máme rajskou, a tak ji udělám rodině. Jindy ji dělám také z rajčat s trochou italského kečupu, ale ta podle pana Š. vypadá ještě lépe. Kdysi jsem měla tlustou knihu po tatínkovi "Jak se vaří u Šroubka", ale někdo mi ji nevrátil. Bohužel už je pozdě, ta dotyčná zemřela mladá.
Dík a bodík :-8. Jaký bude zítra úspěch, napíšu.

JanaDorazinova

6. 11. 2015 13:42

:-O:-O no, ty umělče, zas jsi mi vyrazil dech :-):yes:

yanull

3. 11. 2015 07:26

Nechápu, jak jsem tento recept mohla přehlédnout :-O, určitě zkusím, problém bude jen s těmi vyzrálými rajčaty, posílám zasloužený 21. bodík :-p:-K:yes:

pipre

30. 10. 2015 18:26

Paráda!!:yes:+

mysulka

30. 10. 2015 18:15

:-p:yes::yes:

Petra

27. 10. 2015 22:01

Dooga: Měla jsem na mysli pozdvižení v tom pozitivínm slova smyslu :-D Rajskou z kečupu bych si teda nedala :-O:-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rajská omáčka apetit rajska omacka sapíka vaříme rajskou vaříme rajskou omáčku rajská omáčka rajská omáčka jednoduchý recept hotel sroubek rajska omačka recept karel šroubek recepty vaříme s tomem karel šroubek kuchař ví rajská omáčka děláme rajskou omáčku rajská od polrajcha italská rajská omáčka omáčky recepty rajská omáčka z rajčat ve vlastní šťávě jak se vaří u šroubka apetit rajska omacka jak se vaří u šroubků

Suroviny: rajče, máslo, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř černý, koření nové koření, skořice, bobkový list, ocet vinný bílý, citron bio, šťáva citronová, mouka hladká, vývar hovězí, cukr krupice, víno červené

TopRecepty.cz

Rajská omáčka podle pana Šroubka

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PAWl