

Svíčková omáčka z trouby
Suroviny 4-6 porcí
- 8 větších mrkví
- 1,5 většího celeru
- 2 větší cibule
- 1 velká petržel
- 4 lístky bobkového listu
- 4 kuličky jalovce
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 lžíce soli
- 150 g másla
- 800 g hovězího masíčka
- 150 g špeku
- 1 šlehačka na vaření nebo mléko
Postup přípravy receptu
Mrkev, celer, petržel očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nahrubo nakrájíme a dáme do skleněného pekáče (mísy). Maso odblaníme, pokud je to potřeba. Prošpikujeme a zasuneme do masíčka špek. Pokud možno, aby nekoukal, udělá nám hezké mřížkování v masínku. Maso schováme do zeleniny a zalijeme rozehřátým máslem.
Poté dáme odležet do chladu, alespoň na 24 hod.Rozehřejeme troubu na 170°C a skleněnou mísu vložíme do trouby na cca 15 min. Po 15ti minutách vyndáme z trouby, podlijeme vodou a osolíme. Pečeme v troubě 3 hod., když je maso krásně rozpadající se.
Po dopečení vyndáme maso ze zeleniny. Zeleninu zbavíme koření a bobkového listu. Rozmixujeme ji tyčovým mixérem, propasírujeme přes sítko do hrnce. Omáčku zalijeme šlehačkou a případně dochutíme.
Poznámka od kuchařky
Omáčku můžete zalít i mlékem, je to zdravější varianta. Jelikož ji mám vždy hodně hustou, již nezahušťuji moukou. Ale pokud by se vám zdála málo zahuštěná, smíchejte šlehačku s moukou a nalijte do omáčky.
Pokud máte rádi brusinky, jistě si je dejte na na vyšlehanou domácí šlehačku.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť! :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková omáčka z trouby
-
Pardon, ano je to z plecka
-
Loulalo: "Bofinka, vidíte, přeci jen je to svíčková.."
No, 8 větších mrkví,1,5 většího celeru na pouhých 800g masa vem čert...
...ale jestli to rozfofrované masééénko na fotečce je svíčková, pak jsem panna na Skálholtu -
Eja57: podle fotky bych řekla, že je to loupaná plec
-
Loulalo: ok, takže i nadále zůstane tajemstvím, jaký kus masa byl v tomto receptu použit...pokud udám gramáž, stupně a dobu pečení, tak "masíčko" začátečníkovi! moc nepomůže, kráva je poměrně velké zvíře....
-
Petro, super, jsem ráda, že chutnala
Dajdo, citron jsem nikdy nezkoušela, mohu vyzkoušet
Eja57, ne, kližka to opravdu není..
Bofinka, vidíte, přeci jen je to svíčková.. -
No, nechci byt neuctive kriticka, ale omacka pripomina spise mrkvovo - celerovou kasi
-
800 g hovězího "masíčka" ( v textu je i "masínko"") - nevím úplně, který kus krávy to je
podle fotky samotného masa bych tipla možná i kližku??? Ale podle mne by určitě bylo ku prospěchu věci upečené maso do dodělání omáčky pevně zatáhnout do dvojitého alobalu, zpevní a dobře se pak krájí.
Jinak souhlasím s Dajdou, určitě citron přímo do pečení...(dávám do základu i trochu hořčice a i trochu brusinek, ale to je na každém)
Ten trik s vypuštěním restování základu před vložením do trouby se mi líbí, pečlivým seškrábáním výpečků ze stěn mísy bude asi výsledný efekt stejný jako restování předem....
Kdo má rád hodně hustou omáčku ( já...) a dost sladkou ( to já tak úplně ne, na 8 mrkví bych dala citron určitě), tomu bude určitě chutnat -
Já jsem pro zlatou střední cestu: ani šlehačka, ani mléko, ale klasická 12 % smetana je pro mě tak akorát. Brusinky miluju, těch musí být hodně, bez ušlehané šlehačky, zvláště sladké (jak vám dají na talíř leckde v restauraci) se naprosto obejdu. Chválím absenci cukru (brusinky jsou dost sladké a udělají s pikantní nesladkou omáčkou fajn kontrast, ostatně mrkev přidá také sladkou chuť) a hořčice - zelenina a výpek z masa dodají omáčce mnohem lepší chuť.
Přimlouvala bych se ještě za špetku tymiánu a určitě citrón - nakrájet na plátky (může být i s kůrou) a dát péci s masem. Na talíři ho už mít nemusím!
-
Dobrý den, přidala jsem fotečku, svíčková super.