Svíčková omáčka z trouby

Loulalo Kuchařka: Loulalo

Doba přípravy: 4h 4-6 porcí Hovězí maso 9 názorů

Svíčková omáčka :-)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Suroviny

8 větších mrkví
1,5 většího celeru
2 větší cibule
1 velká petržel
4 lístky bobkového listu
4 kuličky jalovce
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 lžíce soli
150 g másla
800 g hovězího masíčka
150 g špeku
1 šlehačka na vaření nebo mléko
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev, celer, petržel očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nahrubo nakrájíme a dáme do skleněného pekáče (mísy). Maso odblaníme, pokud je to potřeba. Prošpikujeme a zasuneme do masíčka špek. Pokud možno, aby nekoukal, udělá nám hezké mřížkování v masínku. Maso schováme do zeleniny a zalijeme rozehřátým máslem.
    Poté dáme odležet do chladu, alespoň na 24 hod.

  2. Rozehřejeme troubu na 170°C a skleněnou mísu vložíme do trouby na cca 15 min. Po 15ti minutách vyndáme z trouby, podlijeme vodou a osolíme. Pečeme v troubě 3 hod., když je maso krásně rozpadající se.

  3. Po dopečení vyndáme maso ze zeleniny. Zeleninu zbavíme koření a bobkového listu. Rozmixujeme ji tyčovým mixérem, propasírujeme přes sítko do hrnce. Omáčku zalijeme šlehačkou a případně dochutíme.

Poznámka

Omáčku můžete zalít i mlékem, je to zdravější varianta. Jelikož ji mám vždy hodně hustou, již nezahušťuji moukou. Ale pokud by se vám zdála málo zahuštěná, smíchejte šlehačku s moukou a nalijte do omáčky.

Pokud máte rádi brusinky, jistě si je dejte na na vyšlehanou domácí šlehačku.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť! :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Svíčková omáčka z trouby

  • Loulalo Loulalo(autorka receptu)

    Pardon, ano je to z plecka :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Loulalo: "Bofinka, vidíte, přeci jen je to svíčková.."
    No, 8 větších mrkví,1,5 většího celeru na pouhých 800g masa vem čert...:-8
    ...ale jestli to rozfofrované masééénko na fotečce je svíčková, pak jsem panna na Skálholtu ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Eja57: podle fotky bych řekla, že je to loupaná plec;-):-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Loulalo: ok, takže i nadále zůstane tajemstvím, jaký kus masa byl v tomto receptu použit...pokud udám gramáž, stupně a dobu pečení, tak "masíčko" začátečníkovi! moc nepomůže, kráva je poměrně velké zvíře....

    Odpovědět

  • Loulalo Loulalo(autorka receptu)

    Petro, super, jsem ráda, že chutnala :-)
    Dajdo, citron jsem nikdy nezkoušela, mohu vyzkoušet :-)
    Eja57, ne, kližka to opravdu není..
    Bofinka, vidíte, přeci jen je to svíčková.. :-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    No, nechci byt neuctive kriticka, ale omacka pripomina spise mrkvovo - celerovou kasi :-(

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    800 g hovězího "masíčka" ( v textu je i "masínko"") - nevím úplně, který kus krávy to je:-D podle fotky samotného masa bych tipla možná i kližku??? Ale podle mne by určitě bylo ku prospěchu věci upečené maso do dodělání omáčky pevně zatáhnout do dvojitého alobalu, zpevní a dobře se pak krájí.
    Jinak souhlasím s Dajdou, určitě citron přímo do pečení...(dávám do základu i trochu hořčice a i trochu brusinek, ale to je na každém)
    Ten trik s vypuštěním restování základu před vložením do trouby se mi líbí, pečlivým seškrábáním výpečků ze stěn mísy bude asi výsledný efekt stejný jako restování předem....
    Kdo má rád hodně hustou omáčku ( já...) a dost sladkou ( to já tak úplně ne, na 8 mrkví bych dala citron určitě), tomu bude určitě chutnat:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Já jsem pro zlatou střední cestu: ani šlehačka, ani mléko, ale klasická 12 % smetana je pro mě tak akorát. Brusinky miluju, těch musí být hodně, bez ušlehané šlehačky, zvláště sladké (jak vám dají na talíř leckde v restauraci) se naprosto obejdu. Chválím absenci cukru (brusinky jsou dost sladké a udělají s pikantní nesladkou omáčkou fajn kontrast, ostatně mrkev přidá také sladkou chuť) a hořčice - zelenina a výpek z masa dodají omáčce mnohem lepší chuť. :yes::yes: Přimlouvala bych se ještě za špetku tymiánu a určitě citrón - nakrájet na plátky (může být i s kůrou) a dát péci s masem. Na talíři ho už mít nemusím! ;-)

    Odpovědět

  • Petra Dvor. Petra Dvor.

    Dobrý den, přidala jsem fotečku, svíčková super. :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: svíčková v troubě svíčková z trouby svičkova v v troube svíčková do trouby dobrá svíčková z trouby svíčková na smetaně z trouby domácí svíčková v pečené v troubě svíčková v ttroubě svyckova do trouby svíčková na smetaně v troubě svíčková v trubě vaječný konak z ledových kaštanů svíckova omáčka

Zapomněl/a jsem heslo