

Rump steak v bylinkách
Suroviny 1-2 porce
- 1 kus Rump-steaku (cca 350g)
- olivový olej
- rozmarým
- tymián
- sůl
- pepř (barevný)
Postup přípravy receptu
Steak z kvalitního hovězího masa potřeme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem a tymiánem a dáme do lednice klidně i přes noc.
Několik hodin před přípravou jej vyndáme z lednice, aby měl steak pokojovou teplotu. Olej a bylinky z masa vytřeme dosucha papírovou utěrkou. Na opékání použijeme grilovací pánev nebo kvalitní pánev s teflonovým dnem.
Suchou pánev nahřejeme na stupeň 5 (pokud máme 6 stupňů na sporáku) a vložíme na ni maso. Na minutce si nastavíme 3-4 minuty podle tloušťky steaku a pozor nesolíme.
Během opékání do steaku nepícháme, neobracíme jej, nekontrolujeme spodek masa, necháme jej zvolna opékat. Po 4 minutách obrátíme a postup opakujeme.
Hotový steak dáme na talířek. Dokud z něj vychází pára, necháme jej stát. Pak hrubě osolíme a opepříme z obou stran a teprve můžeme nakrojit na půlky nebo na plátky. Jako příloha je vhodný opečený toast popřípadě zelenina.
Poznámka od kuchařky
Můj první steak z hovězího masa a jsem na něj právem pyšná. Nikdy jsem neměla odvahu se do toho pustit už pro cenu tohoto masa. 1 kg stojí kolem 400kč. Býček by neměl být starší, než 24 měsíců při porážce.
Maso není měkké, jako třeba z tlakáče, ale je křehké, skvělé, dá se dobře krájet. Moc jsem si pochutnala:-)
Pro lepší orientaci a hlavně pro ty, kteří se bojí stejně, jako já, připojuji video:-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rump steak v bylinkách
-
Jdu na to ... za chvíli bude na pánvi ...
-
chocolate: díky!!
-
Jani, dnes jsem dělala, steak měl cca 250g, tudíž jsem zkrátila dobu opékání o minutku.Dala jsem na teplý talíř pod nahřátou pokličku odpočinout na pět minut, pak už stačil plátek bylinkového másla, osolit a přidat šťouchačky se smaženou cibulkou a petrželkou.
Výborné, foto přidáno.
-
Anna Kocikova:
-
Jana Remkova:Můj syn staví domy,ale maso krájí stejně,jako pí Remková
-
Eliza: Tímto akorát potvrzujete má slova v prvním komentáři, budete se prostě hádat za svoji pravdu, i když špatnou
A ostatní poklepávačky se k vám už přidávají, jak jinak
-
Arnošt O.: Nemyslím si, že skuteční profesionálové mají potřebu navštěvovat a komentovat tento web, který je založený na nadšeném amatérismu nás všech přispívajících. Proto ani Vás bohužel nemůžu považovat za profesionála. Staral byste se o jiné věci, než anonymně šmírovat, jak to funguje právě na Topreceptech.
Zřejmě byste teď právě dohlížel na chod své kuchyně...
-
Arnošt O.: Můj syn JE profesionál a podle něj mám to maso nakrájeno dobře. Takže, zanechte pod mým receptem diskuze, která nikam nevede. Děkuji.
-
Eliza: Chcete se hádat o vaření s kuchaři profesionály?
To, že zde úřadují útoční sršni ještě neznamená, že vám to tady patří a nikdo jiný tady nemůže vyjádřit svůj názor? To je opravdu směšné už, co se tady děje
-
A pokud jste ve vaření tak zběhlí (a vůbec jste někdy jedli biftek), tak byste museli vědět, že kdyby se opékalo maso nařezané po vlákně, změnilo by svoji strukturu a rozhodně by nevypadalo tak, jak vypadá na fotografii, kde je po opečení čerstvě nakrájené.
Mimochodem, každému, komu se tu nelíbí, lze jen doporučit, aby si vybral jiné stránky o vaření, nic ho tu nedrží. Jak prosté...
Arnošt, Mirek, Martin a druzí... -
Arnošte, to samé si myslím já. Taky jsem měl připomínku. To bylo ! A nejvíc kejhaly ty dvě sloveny. Jsou to ty nejhorší stránky o vaření. Dnes jsem tu jen proto, že jsem byl upozorněn, že zase potrefené husy kejhají.
-
Nechtěla jsem nic psát, ale už mi to tady připadá na palici... Dámy a páni mistři kuchařští, co sem anonymně nakukujete a stále jen kritizujete (to, že tu není vše v pohodě, vím také
, ale nemá to nic společného s výše uvedeným receptem) - když dostanete na talíř správně přes vlákno ukrojený vysoký steak a potom z něj krájíte jednotlivá sousta, která nesete do úst...stále je máte krájená přes vlákno? Ne - naopak. Pokud je plátek svíčkové krájený přes vlákno, budou jednotlivá sousta Vámi řezaná po vlákně. A to je vidět na Janiné fotografii. Maso opekla tak, jak se má, a poté ten vysoký kus masa nakrájela. Sice po vlákně - ale všichni bychom při konzumaci udělali to samé. Jen to naporcovala předčasně, asi to měla vyfotit právě sundané z pánve a dali byste pokoj.
-
Martin-kuchař: Neřekl bych to lépe. Také jsem kuchař profesionál a už na první pohled je vidět, že maso je špatně nakrájené, takhle se steaky rozhodně nekrájí. A co se těch "poklepávaček" týče, i já jsem kdysi měl zde svůj profil a spoustu výborných receptů. Ale brzy jsem pochopil, že je tady pouze jistá zkvadra určitých uživatelek, které si tady akorát lezou do zadnic a odkývají si vše, jen aby vypadaly jako velké kamarádky a nedejbože aby jim sem někdo "z venku" napsal svůj názor, to se hned semknou jak sršni a útočí, ani samy neví proč
Je to smutné, měl jsem to tady rád, ale to chování některých tady mě odradilo a teď se tomu divadlu tady už pouze směji
-
já bych si to dala hned
, krásné Jani a salát k tomu mňam
. Snad někdy dostanu odvahu to vyzkoušet, díky za recept
-
Martin - kuchař: Nerad se nechávám vtahnout do debaty o něčem v čem nejsem pevný v kranflecích a možná že maso není zrovna nejlépe podle všech předpisů nakrájeno /podle obrázku,který je třeba brát pouze jako ilustrační a dokreslující/, ale je také třeba vidět, že dostanete maso,jaké dostanete a všechny kousky /stejky/ nemusí být zrovna OK. Přece nevezmete jen ty IN a ostatní nevyhodíte ??? Ono se to také zpotřebuje a není to nutné zbytečně hrotit a předvádět se a urážet ty co jistě nechtějí někoho nabádat aby něco zkazili. Kdo chce a vynaloží finance na kvalitní maso, nezůstane pouze u jednoho receptu a následně jedné fotky , ale podívá se i jinam např. jak bylo doporučeno www.Jaknato.cz.