Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé cibulové kroužky: Takhle si můžete doma připravit hvězdu amerických motorestů
Zdroj: Toprecepty, Honza 5689

To, že v Americe milují burgery, hranolky a hot dogy, ví asi každý. Kromě těchto fastfoodových dobrot ještě ujíždějí na jedné specialitě, kterou seženete snad v každém bistru nebo řetězci rychlého občerstvení a je tak jednoduchá, že už snad ani jednoduššího být nemůže. Jsou to právě cibulové kroužky.


Podávejte místo hranolek

Vzhledem k hlavní ingredienci by se cibulové kroužky daly považovat za jednu z nejlevnějších fastfoodových pochoutek. To jim však nijak neubírá na půvabu a samozřejmě ani na chuti. Připravit se dají na mnoho různých způsobů, jsou ideální k pivu i vynikající přílohou třeba k burgeru místo hranolek nebo ke smaženým či pečeným kuřecím křidýlkům. Populární jsou natolik, že mají i svou napodobeninu kukuřičných křupek s cibulovou příchutí a že v červnu dokonce slaví svůj svátek.

Přestože původní cibulové kroužky jsou z pravé cibule, v některých současných řetězcích je připravují pouze z cibulové pasty. A pokud vám u normální cibule vadí její výrazná čpavá chuť, u cibulových kroužků se jí bát nemusíte. Díky chemické reakci, ke které dochází během smažení, jsou totiž příjemně nasládlé. Kromě Ameriky jsou cibulové kroužky populární samozřejmě i ve Velké Británii, v Irsku, v Kanadě, v Austrálii, v Jihoafrické republice, na Novém Zélandu a koneckonců i u nás. I když tady na ně narazíte v hospodě a podávají se spíš k pivu než ke Coca-Cole.

Od prvního fastfoodového řetězce?

Přestože jsou cibulové kroužky americkou specialitou, první recept na smaženou cibuli byl uveden již v roce 1802 v britské knize The Art of Cookery Made Easy and Refined od Johna Mollarda. Cibule se v ní krájí na plátky, namáčí se do těstíčka z mouky, smeteny, vajec a parmezánu a pak se smaží na sádle dozlatova. Podle receptu se tehdy podávaly s omáčkou z rozehřátého másla a hořčice.

Pravé fastfoodové americké „onion rings“ vznikly až v Americe na počátku 20. století. Recepty na ně se objevovaly napříč celou Amerikou, nejvíc si ale zásluhy na jejich objevení nárokuje podle webu History.com drive-in restaurace Kirby's Pig Stand, založená v roce 1921 v Dallasu v Texasu. Nebyla to ovšem jen tak ledajaká restaurace. Kirby's Pig Stand je považována za první klasický americký motorest, který se pak rozšířil na síť podniků roztroušených po celých Spojených státech. Tento podnik prý navěky změnil způsob amerického stravování a stal se vzorem pro mnoho slavných fastfoodových řetězců. Kromě cibulových kroužků patřily mezi jeho hity sendviče s kuřecím a vepřovým masem a milkshaky (mléčné koktejly). O největší popularizaci cibulových kroužků se pak podle webu Nationaldaycalendar.com zasloužil další z řetězců rychlého občerstvení A&W Restaurants. Připravují je tam opravdu z cibule a na menu je mají již od šedesátých let minulého století.

Aby byly co nejvíc křupavé

Cibulové kroužky se obvykle smaží v těstíčku, oblíbené je hlavně to pivní, neboť pivo dělá těstíčko krásně křehké a křupavé. Křupavých kroužků dosáhnete i pomocí těstíčka z podmáslí, mouky a vajec. Těstíčko samozřejmě můžete vylepšit i různými druhy koření – třeba mletou paprikou nebo římským kmínem. Před namočením cibule do těstíčka je dobré ji nejprve obalit v mouce a oklepat. Místo těstíčka lze cibulové kroužky udělat i v klasickém trojobalu.

K přípravě cibulových kroužků je možné použít bílou i žlutou cibuli. Jen počítejte s tím, že bílá cibule je ostřejší než žlutá. Před obalováním je dobré cibuli namočit klidně i na dvě hodiny do studené vody nebo do mléka. Bude pak jemnější. Chcete-li předejít odpadávání těsta při smažení, musíte použít opravdu studené těsto a kroužky pak ponořit do hodně rozpáleného oleje. Smaží se na pánvi ve větší vrstvě oleje, lepší chuti a výraznější křupavosti ovšem dosáhnete ve fritéze. V případě, že byste chtěli kroužky udělat o trochu dietnější, můžete je upéct v troubě. Hotové osmažené kroužky se podávají s kečupem, majonézou a nebo s nějakým ochuceným dipem, třeba křenovým nebo pikantním.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat