Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
1. 10. 2021 Vaření
Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě vám zachutnají i jejich španělští příbuzní churros. Na rozdíl od těch českých se nepřipravují z kynutého těsta, ale z odpalovaného, které je aspoň rychleji hotové. Ve Španělsku jsou tak oblíbené, že na ně mají speciální podniky zvané churrerías.
Rohaté tyčinky s vroubky
Přestože jde také o smaženou sladkou pochoutku, od našich koblížků se churros liší nejen druhem těsta, ale i tvary. Nejsou totiž kulaté, obvykle mají tvar dlouhých tyčinek s vroubky, mohou se ovšem tvarovat i do podoby kruhů nebo třeba srdíček, často se smaží velké spirály, které se pak lámou na menší kousky.
Churros se vytvářejí pomocí speciálního stroje s tryskou, z níž těsto „vylézá“ právě ve tvaru tyčinek nebo spirál s typickým hvězdicovým průřezem. Tvoření churros se dá ale zvládnout i pomocí cukrářského sáčku s hvězdicovou zdobičkou. Vroubky ovšem nemají churros jen tak pro nic za nic. Umožňují totiž jejich dokonalé prosmažení krásně dozlatova a hlavně dokřupava, zatímco uvnitř je těsto krásně měkké a není ani příliš mastné. Právě vroubkům vděčí churros i za své jméno. Připomínají totiž rohy iberské ovce zvané churra.
Mohlo by vás zajímat
Z Číny nebo z Egypta?
„Koblížky“ mají v oblibě nejen ve Španělsku, ale i v Portugalsku, v Karibiku (třeba na Kubě) a v zemích Latinské Ameriky. I přes jejich popularitu ve španělsky mluvícím světě, svůj původ mají pravděpodobně až v Číně. Podle stránek Scmp.com jsou prý nápadně podobné čínskému dezertu youtiao. Tyto tyčinky známé také jako čínské koblihy nebo čínské olejové tyčinky se smaží i v dalších asijských zemích a do Evropy se prý dostaly díky portugalským mořeplavcům.
Možná ale churros mají podle webu Foodicles.com původ ve starověkém Egyptě. Usuzuje se to podle výjevu z tehdejší pekárny nalezenému v hrobce faraona Ramsese III., na němž připravují v kotli jakési pečivo ve tvaru spirál.
Existuje ale ještě jeden příběh o vzniku churros, v němž místo námořních objevitelů a otroků figurují pastevci: právě ti, kteří na horských pastvinách pásli ovce churra. Protože putovali po kopcích, potřebovali podle knihy Nejlepší světová street food nějaké jednoduché jídlo, které by snadno připravili a ještě se jím v nepříznivých horských podmínkách za chladných večerů trochu zahřáli. Vytvořili si tak jednoduché těsto, které mohli kdekoliv v horách osmažit v rendlíku nebo v pánvi nad otevřeným ohněm. Vzniklý pokrm pak jedli místo chleba. Když pak sešli do údolí, předvedli svůj recept i ostatním, obyčejné chlebové pečivo se začalo vylepšovat, sypat skořicovým cukrem a postupně se churros rozšířily do celého Španělska.
Ať je pravda kdekoliv, churros jsou přímo ideálním zimním pokrmem, který vás zahřeje nejen na těle, ale v sychravých nevlídných dnech hodně potěší i na duši.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší pomoc při kocovině
Churros jsou ve Španělsku, ale i v Latinské Americe oblíbenou pouliční pochoutkou, která se prodává i v pojízdných stáncích. Většinou vám je dají v papírovém kornoutu a v přímo luxusní kombinaci, tedy s horkou čokoládou nebo s čokoládovým krémem, do něhož se tyčinky namáčejí. No uznejte, dokážete si představit lepší dobrůtku na zahřátí než horké smažené tyčinky namočené v lahodné rozehřáté čokoládě? Dáváte-li ale před čokoládou přednost kávě, i to je možné.
Churros jsou báječné i namočené do kávy s mlékem zvané španělsky café con leche. Churros jsou často vylepšené ještě tím, že se obalují ve skořicovém cukru. Bývají i součástí španělské snídaně, hlavně ve svátečních dnech. Tradičně se jedí třeba na Nový rok. Na snídani se většinou servírují samotné, skořicový cukr či čokoláda se podávají zvlášť a každý se může rozhodnout, jak se churros dá. Někdy se jedí i úplně neochucené místo pečiva.
Španělé navíc churros považují i ze nejlepší lék na kocovinu. Takový stánek s voňavými koblížky prý může ranní být záchranou nejednoho flamendra. Pokud by váš mlsný jazýček neuspokojily ani churros s čokoládou a skořicový cukr, nezbývá vám, než se vydat do Peru, Mexika, Argentiny nebo do Chile. Právě tam totiž ještě vylepšenou verzi churros - tyčinky naplněné úžasným mléčným karamelem dulce de leche.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce