Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Zdroj: Toprecepty,dvevtroube

Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě vám zachutnají i jejich španělští příbuzní churros. Na rozdíl od těch českých se nepřipravují z kynutého těsta, ale z odpalovaného, které je aspoň rychleji hotové. Ve Španělsku jsou tak oblíbené, že na ně mají speciální podniky zvané churrerías.

Rohaté tyčinky s vroubky

Přestože jde také o smaženou sladkou pochoutku, od našich koblížků se churros liší nejen druhem těsta, ale i tvary. Nejsou totiž kulaté, obvykle mají tvar dlouhých tyčinek s vroubky, mohou se ovšem tvarovat i do podoby kruhů nebo třeba srdíček, často se smaží velké spirály, které se pak lámou na menší kousky.

Churros se vytvářejí pomocí speciálního stroje s tryskou, z níž těsto „vylézá“ právě ve tvaru tyčinek nebo spirál s typickým hvězdicovým průřezem. Tvoření churros se dá ale zvládnout i pomocí cukrářského sáčku s hvězdicovou zdobičkou. Vroubky ovšem nemají churros jen tak pro nic za nic. Umožňují totiž jejich dokonalé prosmažení krásně dozlatova a hlavně dokřupava, zatímco uvnitř je těsto krásně měkké a není ani příliš mastné. Právě vroubkům vděčí churros i za své jméno. Připomínají totiž rohy iberské ovce zvané churra.

Z Číny nebo z Egypta?

„Koblížky“ mají v oblibě nejen ve Španělsku, ale i v Portugalsku, v Karibiku (třeba na Kubě) a v zemích Latinské Ameriky. I přes jejich popularitu ve španělsky mluvícím světě, svůj původ mají pravděpodobně až v Číně. Podle stránek Scmp.com jsou prý nápadně podobné čínskému dezertu youtiao. Tyto tyčinky známé také jako čínské koblihy nebo čínské olejové tyčinky se smaží i v dalších asijských zemích a do Evropy se prý dostaly díky portugalským mořeplavcům.

Možná ale churros mají podle webu Foodicles.com původ ve starověkém Egyptě. Usuzuje se to podle výjevu z tehdejší pekárny nalezenému v hrobce faraona Ramsese III., na němž připravují v kotli jakési pečivo ve tvaru spirál.

Existuje ale ještě jeden příběh o vzniku churros, v němž místo námořních objevitelů a otroků figurují pastevci: právě ti, kteří na horských pastvinách pásli ovce churra. Protože putovali po kopcích, potřebovali podle knihy Nejlepší světová street food nějaké jednoduché jídlo, které by snadno připravili a ještě se jím v nepříznivých horských podmínkách za chladných večerů trochu zahřáli. Vytvořili si tak jednoduché těsto, které mohli kdekoliv v horách osmažit v rendlíku nebo v pánvi nad otevřeným ohněm. Vzniklý pokrm pak jedli místo chleba. Když pak sešli do údolí, předvedli svůj recept i ostatním, obyčejné chlebové pečivo se začalo vylepšovat, sypat skořicovým cukrem a postupně se churros rozšířily do celého Španělska.

Ať je pravda kdekoliv, churros jsou přímo ideálním zimním pokrmem, který vás zahřeje nejen na těle, ale v sychravých nevlídných dnech hodně potěší i na duši.  

Nejlepší pomoc při kocovině

Churros jsou ve Španělsku, ale i v Latinské Americe oblíbenou pouliční pochoutkou, která se prodává i v pojízdných stáncích. Většinou vám je dají v papírovém kornoutu a v přímo luxusní kombinaci, tedy s horkou čokoládou nebo s čokoládovým krémem, do něhož se tyčinky namáčejí. No uznejte, dokážete si představit lepší dobrůtku na zahřátí než horké smažené tyčinky namočené v lahodné rozehřáté čokoládě? Dáváte-li ale před čokoládou přednost kávě, i to je možné.

Churros jsou báječné i namočené do kávy s mlékem zvané španělsky café con leche. Churros jsou často vylepšené ještě tím, že se obalují ve skořicovém cukru. Bývají i součástí španělské snídaně, hlavně ve svátečních dnech. Tradičně se jedí třeba na Nový rok. Na snídani se většinou servírují samotné, skořicový cukr či čokoláda se podávají zvlášť a každý se může rozhodnout, jak se churros dá. Někdy se jedí i úplně neochucené místo pečiva.

Španělé navíc churros považují i ze nejlepší lék na kocovinu. Takový stánek s voňavými koblížky prý může ranní být záchranou nejednoho flamendra. Pokud by váš mlsný jazýček neuspokojily ani churros s čokoládou a skořicový cukr, nezbývá vám, než se vydat do Peru, Mexika, Argentiny nebo do Chile. Právě tam totiž ještě vylepšenou verzi churros - tyčinky naplněné úžasným mléčným karamelem dulce de leche.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3 druhy ryb, a nesmí v ní chybět koření. Podává se v… Číst více

Carpaccio

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné jako list papíru, polité panenským olejem, okořeněné… Číst více

Grundle

Grundle

Grundle jsou malé rybičky, většinou mřenky, které odjakživa patřily k vodě a podávaly se v rybích restauracích. Připravovaly se celé na oleji nebo na… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Kroketa

Kroketa

Kroketa je malý kousek pokrmu, připravený z masa, ryb, ale nejčastěji z brambor. Výchozí surovina je buď drobně nakrájená, nastrouhaná nebo namletá.… Číst více

Sardinky

Sardinky

Sardinka obecná je nejznámější mořská ryba. Má velký hospodářský význam. Sardinky se prodávají v konzervách, nicméně pod obchodním názvem "Sardinky"… Číst více

Surimi

Surimi

Surimi je tradiční japonský pokrm, který se připravuje z ryb. Nejčastěji se dělá z masa tresky a štikozubce obecného, někdy se přidává maso z… Číst více

Ucha

Ucha je tradiční rybí polévka pocházející z Ruska. Připravuje se z mnoha druhů lososovitých nebo treskovitých ryb,přidává se do ní kořenová zelenina,… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více