Kynuté Františky se skořicí

Betina Kuchařka: Betina

Moučníky , Kynuté 40 názorů

Suroviny

400 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
200 ml mléka (vlažného)
70 g másla
1 vejce
2 lžičky mleté skořice
40 g cukru
sůl
Náplň:
100 g másla (rozehřátého)
1 (vrchovatá) lžíce mleté skořice
70 g moučkového cukru
vejce (na potření)
Recept si zatím oblíbilo 52 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme trochu mléka a necháme vzejít.

  2. Po chvíli přidejte ostatní přísady, cukr, sůl, skořici, vejce, rozehřáté máslo se zbytkem mléka a vypracujte a nechte vykynout.

  3. Poté je na válu vyválejte tak asi 70 x 30 cm.

  4. Zvlášť v misce smíchejte rozpuštěné máslo s moučkovým cukrem a mletou skořicí a povrch plátu potřete.

  5. Delší stranou jej pak stočte jako roládu.

  6. Necháme do kynout a ostrým nožem ji rozdělte vždy po 5 cm na pravidelné špalíky.

  7. Kousky nechte do kynout a jednotlivě každý uprostřed shora zaškrťte, nejlépe tupou stranou nože. Pozor, abyste nepřekrojili !

  8. Hotové přeložte na plech s pečícím papírem, většími rozestupy, potřete jejich povrch rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečeme při 220°asi tak 15 minut.

Poznámka

Zdroj: časopis Knihovnička. Jsou moc dobré.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 615 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kynuté Františky se skořicí

  • Radek Radek(neregistrovaný)

    Pekl jsme to sám, a trochu ta náplň vytekla, ale to neva.Jo a je to dobrý.:-D :yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    No, než zase spagetka: sklouzne do osobní roviny:-D tak předesílám: má pravdu:-8

    martinice:
    No a vy můžete mít taky pravdu:-D
    Vlhkost mouky má význam pro pekárny, ale tady je to šumafuk:-)
    Toho mléka je tam tak tak na hranici (polohrubá mouka) a pokud jste měla ještě XL, tak jste klidně mohla utopit mlynáře:-)
    Myslím ale, že tím že jste přidávala mouku jste se vyhla většímu problému, jakým je přilévání tekutiny do tuhého těsta.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    martinice: To jste dosti na omylu, autorka uvedla množství dle svých surovin, jenže každá mouka pije jinak, a to dokonce i od téhož výrobce, proto se množství bere vždy jako orientační, nikoli striktně daný - takže je nutno to upravit dle sebe.

    Odpovědět

  • martinice martinice

    Zjistila jsem že 200ml mléka je hodně ,musela jsem přidat 3 vrchovaté lžíce mouky,nesprávný poměr mléka bod dolů:no::no::yes:

    Odpovědět

  • Irena Irena(neregistrovaná)

    Naprosto luxusní. Skvělý recept. Určitě budeme u nás doma péct častěji. Manžel by prý dovnitř rad nastrouhal pár jablek, možná příště zkusím i s nimi. Dětem moc chutnalo.

    Odpovědět

  • gabrusa gabrusa

    Ahoj, je lepší máslo na náplň nerozpouštět ale jen nechat hodně povolit. Pak se s tím pracuje výborně.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    alus.s: máš ich krásne a dobrý nápad s tou formou...:yes:

    Odpovědět

  • alus.s alus.s

    tak jsem si říkala co sebou na ryby ke kafíčku :-8 ... už jsem je jednou pekla, těsto je opravdu vynikající, jen do něj i do náplně dávám půlku lžičky skořice a úplně nám to stačí :-p tentokráte jsem je pekla ve formě na mufiny (12 ks). Opět vynikající,:-8 žádná náplň nevytekla, po vyndání zůstalo na dně jen nepatrně tuku. Vejcem jsem nepotírala. Zasloužený bodík :yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Dobrý večer, dnes jsem zkusila Váš recept na Františky, a je výborný, chutnají jako z pekárny :-), těsto je krásně vláčné, ještě teď mi voní celá kuchyň :-). Bodík pro Vás :yes:

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Jsou výtečné, udělala jsem tvar šneků. Náplň nevytekla, ale raději jsu zkoušela zaručený postup a to, že rozválené těsto jsem potřela lehce ropuštěným máslem a posypala cukrem krupice a pak skořicí. :-* mooc dobré

    Odpovědět

  • Efka Efka(neregistrovaná)

    Mě tedy taky ta náplň vytekla - dodržela jsem přesně recept, tak čím to může být?:-( Tak pěkné jako tady na fotce tedy nejsou:-(

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Františky taky peču, všem moc chutnají. Hlavně mě, protože miluju skořici:-*:-p:yes:Děvčata a víte, že skořice patří mezi afrodiziaka?:-8:-))

    Odpovědět

  • Betina Betina(autorka receptu)

    Jsem moc ráda že chutnalo.:-8

    Odpovědět

  • marki87 marki87

    Včera večer jsem upekla jednu várku a do rána jsou všechny pryč. Dokonce i tchán zvonil, co to od nás tak krásně voní a chtěl ochutnat :-p Fakt výborný recept, díky :yes: :-)

    Odpovědět

  • moniii moniii

    Nevím co jsem udělala špatně, ale mě polovina náplně vytekla na plech, druhá polovina se zřejmě vsákla - jednoduše řečeno uvnitř františků po ní nezbylo ani památky ;-(

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: skořicové františky skořicový františek františek se skořicí kynuté těsto se skořicí skořicové švýcarky recepty se skorici františek se skořicí recept kynuty frantisek františek recept švýcarky recept skořicoví františci kynutá roláda se skořicí skořicový františci skoricovy frantisek recept švýcarky se skořicí františek skořicový frantisky z kynuteho testa skořicové františky recept kynuté recepty recept na skoricove frantisky

Zapomněl/a jsem heslo