Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Datlové koláčky (cukroví)

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy casove narocne

casove narocne

3. 8. 2013 14:59

Suroviny

Porce: 3 velke plechy (cca 150 ks)

Nutriční hodnoty

Energie47 681 kJ / 11 396 kcal
Bílkoviny124,46 g
Tuky590,27 g
Vláknina113,83 g
Cholesterol 332 mg
Sodík 818 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy1 339,54 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Klesticky urcene na zdobeni cukrovi zrejme v Cechach nesezenete, nahradni variantou by mohlo byt peceni cukrovi ve formickach napr. na kosicky, nebo nejaky nahradni zpusob zdobeni. Samozrejme je mozne cukrovi tvarovat take jinak nez do formy valecku, testo i napln jsou poddajne, dobre tvarovatelne.

Datlove cukrovi je receptem arabske kuchyne, pripravuje se vetsinou v obdobi svatku, zejmena po postnim mesici ramadanu.

Do testa se dale pridava spetka koreni Mahlab, ktere je vyrobeno z drcenych semen urciteho druhu tresne, presneji Sv.Lucie. A dale trocha drcene pryskyrice Mastixu. Obe koreni lze vynechat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab

http://botany.cz/cs/pistacia-lentiscus/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

neurohlick

14. 3. 2015 15:09

Jitka: Co furt máte všichni s těma kleštičkama :-?:-!
proč nepoužít normální formičky na těsto ?

kucharka

7. 12. 2013 13:43

aisha: Děkuji, Marti.

kucharka

7. 12. 2013 13:41

Kleštičky které jsem použila mají stejný tvar jako zubatý otevřený oblouk (v odkazu od spagetky na druhé stránce), ale mám je zhruba poloviční velikosti než se nabízí v tom obchodě. S těma velkýma by se to asi zdobilo hůř.

aisha

7. 12. 2013 13:39

Leni, cukroví je nádherné..:-K:-K, děkuji za fotky. Do surovin doplním, že datle musí být měkké, aby někdo další zbytečně nebojoval s technikou..;-)

spagetka spagetka

7. 12. 2013 13:27

hosta: jituš, já dávala hodně dole na komentících odkaz na krimplovací kleště a marta písla, že ty ploché jsou přesně ono. Mrkni, je tam hodně druhů a určitě něco z toho bude kucharka mít. Jinak souhlas, nádhera :yes::yes:
http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176

kucharka

7. 12. 2013 13:21

Je to zdobené podobnýma kleštičkama jako má Martinka, jenom mají jiný tvar. Používám je na zdobení dortů. Jestli se chceš podívat jak vypadají, mám je vyfocené u receptu na svých stránkách.
http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...

hosta hosta

7. 12. 2013 13:15

kucharka:nojo, ale jak jsi tu nádheru tvarovala? Máš taky nějaké kleštičky - nebo formičku?

kucharka

7. 12. 2013 13:07

Děvčata, všem vám moc děkuji. To mletí na tom bylo to nejpracnější a musím přiznat, že bez manžela bych to asi nedala. Ale ta piplačka s formováním datlových válečků a těstových kuliček mě docela bavila, dělám to ráda. A cukrovíčko je moc dobré, jedna báseň. Jak píše Martinka, samo se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte, nebudete litovat. Jo, a růžovou vodu nemám, dala jsem místo ní citronovou šťávu.

Jitkas

7. 12. 2013 12:59

Lenko, pani ucitelka bude mit z Tvych kolacku velikanskou radost. A za to mleti datli si zaslouzis zlaty metal!! Mas je opravdu prekrasne.

hosta hosta

7. 12. 2013 12:54

Lenka: No teda, ty jsou krásný, moc se ti to povedlo:yes::-))

1974andrea 1974andrea

7. 12. 2013 12:21

Kuchařka:Máš je nádherné a máš můj obdiv;-):-K

Lenka

7. 12. 2013 11:28

Tak nakonec jsem nad datlemi zvítězila a dobrá věc se podařila. Zachránil to tchýnin padesátiletý masomlýnek. :-)) Přidala jsem fotky.

aisha

5. 12. 2013 19:48

Lenka: Aha, tak to jsou opravdu dost tvrdé. Namočit je by mohlo zabrat, dobrý nápad..;-)

Lenka

5. 12. 2013 19:36

Děkuji. A co kdybych je před tím na pár hodin namočila do vody nebo do čaje, vadilo by to? Ony jsou totiž opravdu hodně tvrdé, některé se ani nedají překrojit nožem. :-(

aisha

5. 12. 2013 19:29

Lenka: Já to vždy melu na masovém strojku a jde to dobře. Možná to bude datlemi, u nás jsou krásně měkké. A co zkusit hned při mletí přidávat rozpuštěné máslo, třeba by to pomohlo.

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: datlová pasta recepty recepty z datlove pasty kuličky z datlové pasty datlove vánoční cukroví vánoční cukroví z datlové pasty datlová pasta datlová náplň cukroví s datlemi datlova pasta recept cukrovi s datlovou pastou recept z datlové pasty datlove testo co z datlové pasty maamoul dort z datlove pasty pečeme z datlové pasty recepty s datlovou pastou pečení z datlové pasty arabské datlové cukroví recepty na cukroví

Suroviny: mouka hladká, tuk rostlinný, olej rostlinný, voda, datle, skořice mletá, mletý anýz, koření hřebíček, máslo

TopRecepty.cz

Datlové koláčky (cukroví)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Myv