Datlové koláčky (cukroví)

aisha Kuchařka: aisha

Doba přípravy: casove narocne 3 velke plechy (cca 150 ks) Cukroví , Pečené, Plněné 52 názorů

Suroviny

Těsto:
1 kg hladké mouky
600 g rostlinného tuku (na pečení, ideálně s máslovou příchutí)
5 lzic rostlinného oleje
60 ml vody (růžové)
náplň:
1 kg datlí (vypeckovaných, sušených, měkkých)
2 lzicky mleté skořice
2 lzicky mletého anýzu
1 lzicka hřebíčku (mletého)
130 g másla
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou mouku smícháme s nakousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme hladké měkké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout.

  2. Vypeckované datle umeleme na masovém strojku na hladkou pastu, vmícháme skořici, anýz a hřebíček, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme.

  3. Z připraveného těsta rukou tvoříme malé kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý cca 7 g).

  4. Každou kuličku těsta v dlani pomoíi druhé ruky stlačíme, čímž dostaneme tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně.

  5. Pomocí speciálních kleštiček ozdobně upravíme.

  6. Cukroví vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a při 200°C (horní a dolní ohřev) asi 15 - 20 minut pečeme, cukroví nechame jen lehce zrůžovět.

  7. Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme jemně pocukrovat.

  8. Cukroví je velmi křehké, samo se rozplývá na jazyku, náplň měkká a voňavá. Cukr není třeba přidávat, datle jsou sladké akorat.

Poznámka

Klesticky urcene na zdobeni cukrovi zrejme v Cechach nesezenete, nahradni variantou by mohlo byt peceni cukrovi ve formickach napr. na kosicky, nebo nejaky nahradni zpusob zdobeni. Samozrejme je mozne cukrovi tvarovat take jinak nez do formy valecku, testo i napln jsou poddajne, dobre tvarovatelne.

Datlove cukrovi je receptem arabske kuchyne, pripravuje se vetsinou v obdobi svatku, zejmena po postnim mesici ramadanu.

Do testa se dale pridava spetka koreni Mahlab, ktere je vyrobeno z drcenych semen urciteho druhu tresne, presneji Sv.Lucie. A dale trocha drcene pryskyrice Mastixu. Obe koreni lze vynechat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab

http://botany.cz/cs/pistacia-lentiscus/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 71 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Datlové koláčky (cukroví)

  • neurohlick neurohlick(neregistrovaný)

    Jitka: Co furt máte všichni s těma kleštičkama :-?:-!
    proč nepoužít normální formičky na těsto ?

    Odpovědět

  • kucharka kucharka

    aisha: Děkuji, Marti.

    Odpovědět

  • kucharka kucharka

    Kleštičky které jsem použila mají stejný tvar jako zubatý otevřený oblouk (v odkazu od spagetky na druhé stránce), ale mám je zhruba poloviční velikosti než se nabízí v tom obchodě. S těma velkýma by se to asi zdobilo hůř.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Leni, cukroví je nádherné..:-K:-K, děkuji za fotky. Do surovin doplním, že datle musí být měkké, aby někdo další zbytečně nebojoval s technikou..;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    hosta: jituš, já dávala hodně dole na komentících odkaz na krimplovací kleště a marta písla, že ty ploché jsou přesně ono. Mrkni, je tam hodně druhů a určitě něco z toho bude kucharka mít. Jinak souhlas, nádhera :yes::yes:
    http://www.eshop-lilie.cz/katalog.php?typ=16176

    Odpovědět

  • kucharka kucharka

    Je to zdobené podobnýma kleštičkama jako má Martinka, jenom mají jiný tvar. Používám je na zdobení dortů. Jestli se chceš podívat jak vypadají, mám je vyfocené u receptu na svých stránkách.
    http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi/datlove-cuk...

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    kucharka:nojo, ale jak jsi tu nádheru tvarovala? Máš taky nějaké kleštičky - nebo formičku?

    Odpovědět

  • kucharka kucharka

    Děvčata, všem vám moc děkuji. To mletí na tom bylo to nejpracnější a musím přiznat, že bez manžela bych to asi nedala. Ale ta piplačka s formováním datlových válečků a těstových kuliček mě docela bavila, dělám to ráda. A cukrovíčko je moc dobré, jedna báseň. Jak píše Martinka, samo se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte, nebudete litovat. Jo, a růžovou vodu nemám, dala jsem místo ní citronovou šťávu.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Lenko, pani ucitelka bude mit z Tvych kolacku velikanskou radost. A za to mleti datli si zaslouzis zlaty metal!! Mas je opravdu prekrasne.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Lenka: No teda, ty jsou krásný, moc se ti to povedlo:yes::-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Kuchařka:Máš je nádherné a máš můj obdiv;-):-K

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Tak nakonec jsem nad datlemi zvítězila a dobrá věc se podařila. Zachránil to tchýnin padesátiletý masomlýnek. :-)) Přidala jsem fotky.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Lenka: Aha, tak to jsou opravdu dost tvrdé. Namočit je by mohlo zabrat, dobrý nápad..;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Děkuji. A co kdybych je před tím na pár hodin namočila do vody nebo do čaje, vadilo by to? Ony jsou totiž opravdu hodně tvrdé, některé se ani nedají překrojit nožem. :-(

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Lenka: Já to vždy melu na masovém strojku a jde to dobře. Možná to bude datlemi, u nás jsou krásně měkké. A co zkusit hned při mletí přidávat rozpuštěné máslo, třeba by to pomohlo.

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: datlová pasta recepty recepty z datlove pasty kuličky z datlové pasty datlove vánoční cukroví datlová pasta vánoční cukroví z datlové pasty datlová náplň cukroví s datlemi datlova pasta recept recept z datlové pasty datlove testo co z datlové pasty maamoul dort z datlove pasty pečeme z datlové pasty pečení z datlové pasty cukrovi s datlovou pastou arabské datlové cukroví recepty na cukroví recepty s datlovou pastou

Zapomněl/a jsem heslo