Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko: Jak na nejlepšího králíka na paprice? Omáčce prospěje jeden fígl navíc!
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Kuře na paprice patří mezi naše nejoblíbenější jídla, stejně tak se dá samozřejmě připravit i jiný druh masa, třeba právě králík, pro kterého je ale typická úprava na smetaně. A co takhle obojí spojit? Králík na paprice se smetanou je dokonalá lahůdka!

Kdo bude MasterChef?

To nevíme. Ani neprozradíme, kdo jako první v dnešním díle „půjde na balkon“. Co ale říct můžeme, je, že v posledním díle MasterChefa mají soutěžící za úkol vylosovat si na „kole štěstí“ surovinu, z níž budou vařit. Jednou z těchto surovin je právě králík, kterého si „z klobouku“ vytáhne Paolo. A co z králíka udělat? Možností je hodně, protože jde o libové maso téměř neutrální chuti. Právě proto se králík často připravuje takzvaně na smetaně, tedy v omáčce, která se velmi podobá svíčkové. Mezi další oblíbené verze patří králík pečený na česneku či dušený na bílém víně. Pokud jste ale ještě nezkusili králíka na paprice, ve stylu kuřete na paprice, pak neváhejte. Paprika je právě tou surovinou, která jemné králičí maso pozvedne do gastronomických výšin!

Příprava předem

Zkušené hospodyňky moc dobře vědí, že králičí maso se neobejde bez slaniny. Zejména králičí stehna si určitě zaslouží špikování. Usnadnit si práci můžete, když hranolky slaniny předem trochu namrazíte. Pak ostrým tenkým špičatým nožem udělejte do masa zářez a slaninu vsuňte dovnitř. Na špikování se hodí klasická slanina, na samotnou přípravu králíka pak slanina anglická. S tou počítejte jako se základem na omáčku.

Omáčka jako lusk!

Začněte tím, že si anglickou slaninu nakrájíte na kostičky a nechte ji v kastrůlku napůl vyškvařit. Pak přidejte osolené porce králíka a maso opečte ze všech stran, aby se dobře zatáhlo. Poté je vyjměte a na slanině krátce opečte nadrobno nakrájenou cibuli a mletou papriku. Přidat volitelně můžete taky na kostičky nakrájenou mrkev, ale ne moc, aby nebyla omáčka sladká. Poté vložte zpět maso a duste je pod pokličkou doměkka. Chcete-li mít na talíři opravdu lahůdku, během dušení si opečte červené papriky a sloupněte z nich slupku. Pak odstraňte semínka a opečenou paprikovou dužinu přidejte do omáčky. Ta díky tomu získá výraznější chuť.

A jdeme do finále!

Jakmile je maso měkké, z omáčky je vyjměte a zahustěte ji záklechtkou z mouky a smetany. Důkladně provařte a pak omáčku rozmixujte a ještě přeceďte. Porce masa dejte zpět a už jen společně krátce prohřejte. Králíka podávejte s knedlíkem, vhodnou přílohou jsou ale také třeba krupicové noky.

 

Recepty k tomuto článku

Marie