Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Zdroj: Freepik, jcomp

Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně. Tuhle kvašenou zeleninu dnes zná téměř již celý svět. Někteří kimchi milují, jiní by je nepozřeli ani za nic kvůli jeho typické vůni a další se ho obávají pro jeho pálivou chuť. Pokud jste je ještě neochutnali, dejte mu šanci. Imunitu posílí dokonale.

Podpořte střevní mikroflóru

Kdy jindy se hodí podpořit obranyschopnost organizmu než právě teď? Pokud se rozhodnete na to jít přes jídlo, můžete do sebe ládovat pomeranče po kilech a nebo zkusit kvašenou zeleninu. I ta je vynikajícím zdrojem vitaminu C, hlavně v zimním období. Všechny kvašené neboli fermentované produkty jsou ovšem prospěšné i díky bakteriím mléčného kvašení. Je prokázáno, že naše imunita sídlí ve střevech. Dokonce ne úplně zanedbatelné množství, ale rovnou, jak se píše na stránkách Apnews.com, 80 % naší imunity. Střevní mikroflóra nás chrání, jak je uvedeno na webu Gutmicrobiotaforhealth.com před různými choroboplodnými zárodky z vnějšího prostředí. Bohužel ji narušují nezdravá strava, léky a další vlivy, což pak vede k různým zdravotním problémům. Často nás ani nenapadne, že za mnoho chorob může právě nerovnováha v našem zažívacím traktu. Růst zdravé střevní mikroflóry je proto třeba podporovat pomocí rostlinné stravy a také pomocí probiotik.

Aspoň jednou denně

Kimchi je jedním z nejlepších zdrojů probiotik vůbec, stejně jako jiná kvašená zelenina, ale třeba i jogurty s živými bakteriálními kulturami a kefír nebo fermentované výrobky, jako je tempeh, miso pasta či kombucha. Právě díky tomu má kimchi, jak se píše na webu Healthline.com, tak dobrý vliv na naši imunitu a chrání nás před nachlazením i dalšími chorobami a dokonce i před rakovinou. Dodává tělu energii a nám i lepší náladu, zlepšuje trávení, ulevuje při zácpě, snižuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu cukru v krvi. Chcete-li, aby mělo kimchi na vaše tělo nějaký účinek, je třeba konzumovat jednu porci (100 g) kimchi denně. Korejci je jedí dokonce i vícekrát za den a rozhodně jim to prospívá. Říká se dokonce, že pro Korejce je kimchi něco stejně tak potřebného jako vzduch k dýchání.  

Chuť mu dávají papričky i rybí omáčka

Kimchi je vlastně takový asijský příbuzný našeho kysaného zelí s tím rozdílem, že je obohacené o typické asijské suroviny a tedy i chutě. Už jen zelí se do kimchi používá jiné, a sice pekingské neboli napa zelí. Chuť kimchi je příjemně navinulá, ale není tak kyselá, kimchi je kořeněné, slané a navíc je nositelem proslulé páté chuti umami, která zvýrazňuje a spojuje všechny ostatní chutě v pokrmu v dokonalý celek. Kimchi je proslulé jako hodně pikantní pokrm. Ne nadarmo se říká, že kimchi pálí dvakrát. Pokud si je ale připravíte doma, můžete si pálivost regulovat a jestliže papričkám moc nefandíte, klidně jich můžete dát malinko, jen tak pro chuť. Do pravého korejského kimchi se používají speciální korejský prášek nebo vločky z červených chilli papriček gochugaru. Kromě papriček mu chuť dodávají ještě česnek a zázvor (v korejských prodejnách se dá koupit i česnekovo-zázvorová pasta), ale také rybí omáčka a v originálních korejských receptech také krevetová pasta nebo malé solené krevety (saeujeot). Ve veganských receptech se rybí omáčka nahrazuje sójovou, může se případně přidat na zvýraznění chuti miso pasta, která dodá kimchi ještě víc probiotik. I sůl se v originálu používá jiná než ta obyčejná. Korejská sůl na kimchi se od té běžné liší hlavně tím, že má větší zrnka. V korejských receptech na kimchi navíc ještě figuruje mouka z lepkavé rýže. Kromě zelí se přidává i další zelenina – mrkev, jarní cibulka, ředkev, okurka nebo třeba korejská hruška u nás známá jako naši či nashi. Někdo dodává ještě cukr.

Hlavně podle receptu od tchyně

Umění výroby kimchi je na seznamu mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Kimchi je nejen nejslavnější specialitou korejské kuchyně, ale i ingrediencí. V Koreji je jedí snad ke všemu a přidávají je do mnoha jídel jako dochucovadlo. Vyhlášená je hlavně korejská smažená rýže smíchaná s kimchi, podávaná nejčastěji s volským okem. Výroba domácího kimchi je pro každou korejskou hospodyňku takřka povinností a také jednou z nejcennějších kuchařských dovedností. Jak se píše na stránkách Milkimchi.com, v Koreji se s ohledem na vaření velmi zdůrazňuje vztah ženy k její tchyni. Když se tedy nevěsta provdá do rodiny svého manžela, je zvykem, že se naučí recept na výrobu kimchi právě od své tchyně a kimchi pak dělá už pouze podle něj.

Stačí pár surovin

Pokud byste si kimchi kupovali v obchodě, ujistěte se, zda v něm nejsou konzervační látky. Jistotu budete mít, když vyberete kimchi ze sekce chlazeného zboží, pak budete vědět, že je živé a kvasí. Jestliže vás kimchi nadchlo, připravte si ho doma. Existuje spousta variant této kvašené pochoutky. Zkuste třeba následující trochu zjednodušený recept. Budete potřebovat: 1 pekingské zelí, 3 prolisované stroužky česneku, 2,5 cm nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce chilli omáčky sriracha nebo chilli pasty, 1 lžíce hnědého cukru, 3 lžíce rýžového octa, 8 nahrubo nastrouhané ředkve, 2 mrkve nakrájené na nudličky nebo nahrubo nastrouhané a 4 jarní cibulky nasekané najemno. Zelí nakrájejte na 2,5 cm proužky. Přendejte je do mísy, promíchejte s 1 lžící mořské soli a nechte 1 hodinu odležet. Mezitím připravte kořenicí pastu smícháním česneku, zázvoru, rybí a chilli omáčky, cukru a rýžového octa. Zelí důkladně a několikrát opláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat a dobře osušte. Oplachování je opravdu důležité. Pak zelí přendejte do velké mísy a spolu s ředkví, mrkví a jarní cibulkou ho promíchejte s pastou. Takto ochucené zelí dejte do velké sklenice, uzavřete a nechte minimálně přes noc kvasit při pokojové teplotě. Pak je přendejte do lednice, kde vydrží až měsíc. Pokud je tedy dřív nesníte.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více