Korejské kimči ( kvašená národní zdravá pochoutka)

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Zavařeniny 26 názorů

Suroviny

1,2kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru ( cca 9cm )nastrouhaného najemno - já jsem dala zázvor nakládaný
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán , kamenina apod.)

  2. Zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu.

  3. Zelí sceďte a nálev uchovejte.

  4. V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

  5. Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.

Poznámka

Základní informace o kimči http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di

Zdravotní aspekty: Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.

Já jsem připravila variantu podle časopisu Apetit. Snad se dostanu i k tomu, přidat několik pokrmů s jeho využitím.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 373 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Korejské kimči ( kvašená národní zdravá pochoutka)

  • Kunis Kunis

    Dělal jsem kimči už několikrát podle různých receptů,ale osvěčilo se mi rozmýchat do každé nové várky trochu rozmixovaného kimči z předešlé várky - vždy dojde k rychlému a spolehlivému nastartování nového kvašení. Kimči zdar :)

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Tohle jsem videla v televizi BBC zrovna vcera: (Hairy Bikers' Asian Adventure), motorkari-kuchari jezdili po Asii a ucili se varit podle mistnich tradic. Vzpomela jsem si, ze i na nasich ceskych strankach kimchi jede, tak jsem davala majzla :-D. Kimchi se delalo tak, ze se cele listy salatu poradne osolily, zalily vodou a nechaly stat; to je zjemnilo, a pak se vymachaly v cerstve vode jako pradlo. Ta kimchi pasta pak uz vodu neobsahovala, byla hutna a natrela se do salatu, list po listu. To se pak srolovane dalo ulezet na mesic do specialni "kimchi lednicky", kde se teplota udrzuje od 2 do 10 stupnu Celsia. Pak se to nakrajelo na rolky, a jedlo jako priloha snad ke vsemu. Bylo to fakt zajimavy, a samozrejme ze kazda rodina ma svoje recepty, asi jako u nas na nakladane okurky. Nemela jsem tu cest kimchi vyzkouset, ale podle tech mnoha lzic (mega-polevkovych) chilli, co tam babka davala, by me asi odvezli, takze ani neochutnam, skoda. Jinak mam nakladane a kvasene vsechno moc rada:-p

    Odpovědět

  • rendhark rendhark(neregistrovaný)

    přesně tak - děláme to asi takhle...

    Kimči

    1 bílá ředkev (klidně i černá nebo ředkvičky)
    2 - 3 cibule
    1 menší hlávka bílého nebo čínského zelí
    chilli - co kdo snese - radši hodně :) -NE SUŠENÉ - musí být čerstvé
    pokud nemáš lze nahradit drcenými naloženými v soli
    dávám 2 skleničky - v tom případě už nesolit
    zázvor cca 1 velká hlíza
    2 paličky česneku (český fialový stačí 1 palice)

    Je víc způsobů jak to dělat a fantazii se meze nekladou.
    Můj osvědčený :
    V mačkátku na česnek vymačkám chilli a smíchám se solí.
    Poměr váhy soli a chilli je cca 20% soli a 80% chilli.
    Rozmačkám česnek, nastrouhám zázvor a nadrobno nakrájím cibuli.
    Všechno se to mrskne do mixéru, akorát cibule se trochu nechá bokem.
    Po rozmixování vznikne pálivá oranžová pasta, která by už měla být i osolená akorát
    Nakrájíme zelí a ředkev, přidáme zbytek cibule a smícháme s pastou
    Správně by se to mělo teď dát do soudku, nebo větší sklenice
    a nechat to asi 3-4 týdny kysat jako zelí. Ale zatím mi to tak dlouho vydrželo jen jednou.
    V Kambodži se to podává jako příloha k masům a rybě.
    Samotnou pastu bez zelí a ředkve jsme vyzkoušeli na naložení ryb a kuřat na grilování
    a bylo to výborné.

    Poznámka.
    Při strouhání zázvoru ti zůstanou takové jako štětiny
    Ty vymačkej co půjde a vyhoď. Mixér je neveme.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    rendhark:ako marinádu???

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Samé dobré suroviny:-*Po zakvašení to musí být moc príma,mňam:-p:yes:

    Odpovědět

  • rendhark rendhark(neregistrovaný)

    Dělám to už několik let - malinko jiný recept . Velmi dobré použít jako marinádu na grilování.:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Taky udělám. To korejské chili by možná mohli mít v koutku mezinárodní kuchyně v Albertu, stopro tam nějaké chili cizí je, koukala jsem na něj, ale nevím, zda přímo korejské, ale jsou tam asi 3 druhy. Já tam chodím denně, tak podrobněji prozkoumám. Jinde nevím, možná Lídl, ti jsou cvoci na cizokrajné kuchyně.
    Ale když tak dám normální chilli jen trochu a hlavně, ochutnávám, aby to bylo podle naší chuti,

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    1974andrea:Zítra nafotím a dodám foto,nevěděla jsem,recept tu už je dlouho,to jsem asi na topkách ještě nebyla.Jenže já pořád hledám,dokážu uplést,uháčkovat,vyrobit výzdobu do bytu,dekupage a windous,květinový dekorace,ale na vaření jsem tupá,nemám tu správnou inspiraci,našla jsem ji u tebe a díky za ní:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Majka8:Tak ukořisti aspoň kousek větrníku a napiš mi koment s fotkou tam :-D A nakládaný zázvor je do tohohle kimči škoda, je na to dost drahý, věř mi, čerstvý tam bude super;-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    1974andrea:No a tom to je,dala jsi naložený,tak já dám taky:-Dprostě vše musí být do detailu;-).Včera jsem našla tvoje větrníky na plech,myslím že jsi recept našla na fc...dnes jsem vyrobila,půl plechu sežral můj miláček na posezení,ale bylo s tím dost práce,pořád jsem čekala až něco vychladne,takže celé odpoledne v kuchyni,no co,hlavně že chutná.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Majka8:Ale tam má být čerstvý zázvor, já sem ho ale zapomněla koupit, tak přišel na řadu naložený;-) A jinak díky za vše;-):-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    1974andrea:Nakládaný zázvor a to korejské chilli,já když vařím tvoje recepty,tak to musí být přesně jak to děláš ty:-D vždy se zadaří,kdybych něco pozměnila,tak vím,že to pomrším.Už jsem ti psala,já tvoje recepty zbožňuju a vyloženě je vyhledávám,máme asi stejné chuťové buňky;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Majka8:Majko, jaké suroviny myslíš? Stačí obyčejné drcené chilli , ale toho trochu méně, tohle originál je opravdu jemnější není tak úplně oheň šlehající :-D;-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    1974andrea:Pokuď seženu suroviny,tak taky udělám,ale musím se pozeptat špagetky,kde bych v Jbc sehnala,vůbec netuším,jestli tu něco takového je:-//

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkná kombinace, určitě moc dobré:-p+:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: recept na kimči kimči kim či kvašená zelenina kimči domácí kimči korejské kimči kimči recept kvašená zelenina kimchi kde koupit kimči korejské zelí kim či korejská kvašená zelenina korejské chilli recept kimči kimči recepty kvašené zelí kimči kvašená zelenina kimchi recept korejské jídlo kimči korejské recepty jak se dela kimci recepty kimči

Zapomněl/a jsem heslo