Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korejské kimči kvašená národní zdravá pochoutka)

Kvašená korejská zelenina kimči je skvělá tím, že uchovává vitaminy po dlouhou dobu a bakterie mléčného kvašení pomáhají nejen našemu zažívání. v naší zemi je nejznámější kysané zelí a okurky rychlokvašky. Kimči je trochu jiné, ale také vynikající. Doporučujeme.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min

60 min (60 min příprava, Příprava nezahrnuje proces kvašení.)

19. 3. 2014 19:56

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 942 kJ / 703 kcal
Bílkoviny27,20 g
Tuky4,62 g
Vláknina80,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17,77 g
Sůl40,00 g
Sacharidy113,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Základní informace o kimči http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di

Zdravotní aspekty: Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.

Já jsem připravila variantu podle časopisu Apetit. Snad se dostanu i k tomu, přidat několik pokrmů s jeho využitím.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Katka H.

21. 2. 2022 22:01

1974andrea: Děkuju moc! Už je zelí naložené v tom slaném roztoku, zítra se bude cpát do sklenice s chilli a zázvorem :-8

1974andrea 1974andrea

21. 2. 2022 20:02

Katka H.: Nene, klasicky jako zelí, bez přístupu vzduchu. Tím "zavřením" jsem myslela úplné dotažení. ;-)

Katka H.

21. 2. 2022 16:09

Dobrý den, jestli jsem to správně pochopila, kimči kvasí ve sklenici bez víčka? Jenom zatížené tím sáčkem s tekutinou?
Jak je člověk vycepovaný z kvašení našeho zelí, které je samozřejmě s víčkem, tak jsem znejistěla ;-) Děkuji!

Kunis

10. 8. 2018 19:49

Dělal jsem kimči už několikrát podle různých receptů,ale osvěčilo se mi rozmýchat do každé nové várky trochu rozmixovaného kimči z předešlé várky - vždy dojde k rychlému a spolehlivému nastartování nového kvašení. Kimči zdar :)

zuzun

21. 3. 2014 20:37

Tohle jsem videla v televizi BBC zrovna vcera: (Hairy Bikers' Asian Adventure), motorkari-kuchari jezdili po Asii a ucili se varit podle mistnich tradic. Vzpomela jsem si, ze i na nasich ceskych strankach kimchi jede, tak jsem davala majzla :-D. Kimchi se delalo tak, ze se cele listy salatu poradne osolily, zalily vodou a nechaly stat; to je zjemnilo, a pak se vymachaly v cerstve vode jako pradlo. Ta kimchi pasta pak uz vodu neobsahovala, byla hutna a natrela se do salatu, list po listu. To se pak srolovane dalo ulezet na mesic do specialni "kimchi lednicky", kde se teplota udrzuje od 2 do 10 stupnu Celsia. Pak se to nakrajelo na rolky, a jedlo jako priloha snad ke vsemu. Bylo to fakt zajimavy, a samozrejme ze kazda rodina ma svoje recepty, asi jako u nas na nakladane okurky. Nemela jsem tu cest kimchi vyzkouset, ale podle tech mnoha lzic (mega-polevkovych) chilli, co tam babka davala, by me asi odvezli, takze ani neochutnam, skoda. Jinak mam nakladane a kvasene vsechno moc rada:-p

rendhark

21. 3. 2014 13:04

přesně tak - děláme to asi takhle...

Kimči

1 bílá ředkev (klidně i černá nebo ředkvičky)
2 - 3 cibule
1 menší hlávka bílého nebo čínského zelí
chilli - co kdo snese - radši hodně :) -NE SUŠENÉ - musí být čerstvé
pokud nemáš lze nahradit drcenými naloženými v soli
dávám 2 skleničky - v tom případě už nesolit
zázvor cca 1 velká hlíza
2 paličky česneku (český fialový stačí 1 palice)

Je víc způsobů jak to dělat a fantazii se meze nekladou.
Můj osvědčený :
V mačkátku na česnek vymačkám chilli a smíchám se solí.
Poměr váhy soli a chilli je cca 20% soli a 80% chilli.
Rozmačkám česnek, nastrouhám zázvor a nadrobno nakrájím cibuli.
Všechno se to mrskne do mixéru, akorát cibule se trochu nechá bokem.
Po rozmixování vznikne pálivá oranžová pasta, která by už měla být i osolená akorát
Nakrájíme zelí a ředkev, přidáme zbytek cibule a smícháme s pastou
Správně by se to mělo teď dát do soudku, nebo větší sklenice
a nechat to asi 3-4 týdny kysat jako zelí. Ale zatím mi to tak dlouho vydrželo jen jednou.
V Kambodži se to podává jako příloha k masům a rybě.
Samotnou pastu bez zelí a ředkve jsme vyzkoušeli na naložení ryb a kuřat na grilování
a bylo to výborné.

Poznámka.
Při strouhání zázvoru ti zůstanou takové jako štětiny
Ty vymačkej co půjde a vyhoď. Mixér je neveme.

magdalenka magdalenka

21. 3. 2014 12:32

rendhark:ako marinádu???

Anna Kocikova Anna Kocikova

21. 3. 2014 12:22

Samé dobré suroviny:-*Po zakvašení to musí být moc príma,mňam:-p:yes:

rendhark

21. 3. 2014 12:17

Dělám to už několik let - malinko jiný recept . Velmi dobré použít jako marinádu na grilování.:-p

spagetka spagetka

21. 3. 2014 09:29

Taky udělám. To korejské chili by možná mohli mít v koutku mezinárodní kuchyně v Albertu, stopro tam nějaké chili cizí je, koukala jsem na něj, ale nevím, zda přímo korejské, ale jsou tam asi 3 druhy. Já tam chodím denně, tak podrobněji prozkoumám. Jinde nevím, možná Lídl, ti jsou cvoci na cizokrajné kuchyně.
Ale když tak dám normální chilli jen trochu a hlavně, ochutnávám, aby to bylo podle naší chuti,

Majka8

21. 3. 2014 00:40

1974andrea:Zítra nafotím a dodám foto,nevěděla jsem,recept tu už je dlouho,to jsem asi na topkách ještě nebyla.Jenže já pořád hledám,dokážu uplést,uháčkovat,vyrobit výzdobu do bytu,dekupage a windous,květinový dekorace,ale na vaření jsem tupá,nemám tu správnou inspiraci,našla jsem ji u tebe a díky za ní:yes:

1974andrea 1974andrea

20. 3. 2014 23:01

Majka8:Tak ukořisti aspoň kousek větrníku a napiš mi koment s fotkou tam :-D A nakládaný zázvor je do tohohle kimči škoda, je na to dost drahý, věř mi, čerstvý tam bude super;-)

Majka8

20. 3. 2014 22:55

1974andrea:No a tom to je,dala jsi naložený,tak já dám taky:-Dprostě vše musí být do detailu;-).Včera jsem našla tvoje větrníky na plech,myslím že jsi recept našla na fc...dnes jsem vyrobila,půl plechu sežral můj miláček na posezení,ale bylo s tím dost práce,pořád jsem čekala až něco vychladne,takže celé odpoledne v kuchyni,no co,hlavně že chutná.

1974andrea 1974andrea

20. 3. 2014 22:39

Majka8:Ale tam má být čerstvý zázvor, já sem ho ale zapomněla koupit, tak přišel na řadu naložený;-) A jinak díky za vše;-):-K

Majka8

20. 3. 2014 22:30

1974andrea:Nakládaný zázvor a to korejské chilli,já když vařím tvoje recepty,tak to musí být přesně jak to děláš ty:-D vždy se zadaří,kdybych něco pozměnila,tak vím,že to pomrším.Už jsem ti psala,já tvoje recepty zbožňuju a vyloženě je vyhledávám,máme asi stejné chuťové buňky;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na kimči kimči kimči recept kvašená zelenina kimči kim či korejské kimči domácí kimči kvašená zelenina kimchi kde koupit kimči korejské zelí kim či korejské chilli kvašené zelí kimči recept kimči korejská kvašená zelenina kimči recepty kvašená zelenina kimchi recept kimchi recept korejské recepty korejské jídlo kimči jak se dela kimci

Suroviny: zelí pekingské, sůl mořská, cibulka jarní, zázvor čerstvý, česnek, koření chilli, cukr krupice

TopRecepty.cz

Korejské kimči kvašená národní zdravá pochoutka)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7zow