Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si doma připravit kimchi, lahodnou fermentovanou zeleninu plnou vitamínů
Zdroj: Toprecepty

Co je to korejské kimchi? Jedná se o fermentované pekingské zelí spolu s další zeleninou. Má typicky kyselou chuť, která se pak podle vašich preferencí a přípravy může prolínat s chutí sladkou či pikantní.

Křupavý a lahodný salát kimchi si čím dál více získává naše chuťové buňky. Jeho chuť ale není tím jediným, co stojí za zmínku. Vzhledem k fermentaci podporuje naši střevní mikroflóru. V Koreji tuto pochoutku dostanete ke každému jídlu.

Jak si připravit salát kimchi

Budete potřebovat 1,2 kg pekingského zelí, 40 g mořské soli, 2 litry studené vody, 370 g jarních cibulek, 50 g čerstvého zázvoru, 10 stroužků česneku, 30 g jemného korejského chilli a 1,5 lžičky krupicového cukru.

  1. Pekingské zelí nakrájejte na proužky nebo na čtverečky o rozměrech 5x5 cm. Ve sklenici s vodou rozpusťte 30 g soli. 
  2. Zelí vsypte do sklenice či jiné nádoby (nejlépe skleněné, žádný plast) o minimálním objemu 2,5 litru a zalijte ho osolenou vodou tak, aby bylo celé ponořené - je nutné ho zatížit (např. talířem).
  3. Naložené zelí nechte odpočinout při pokojové teplotě po dobu 12–36 hodin, aby začalo kvasit. To poznáte podle vzniku malých bublinek v celém obsahu.
  4. Pekingské zelí sceďte, ale nálev uchovejte. V míse smíchejte zelí společně s jarními cibulkami pokrájenými na 5 cm velké kousky, nastrouhaným zázvorem, rozmačkaným česnekem, chilli, cukrem a zbývající solí.
  5. Připravenou zeleninovou směs napěchujte do vymyté sklenice a zalijte odloženým nálevem až do výšky zeleniny. Obsah sklenice je nutno opět zatížit.
  6. Sklenici přemístěte do místnosti, ve které teploty nepřesahují 20 °C a nechte kvasit (fermentovat). Tento proces trvá 4–6 dnů.
  7. Po zkvašení uchovávejte kimchi v lednici, ve které vydrží až 3 měsíce.
  8. Tip: Použít můžete také další zeleninu, např. bílou ředkev, ředkvičky, pórek nebo mrkev. S chilli opatrně, to klasické je oproti jemnému korejskému pálivější.

Vaše tělo vám za vitamíny uchované v zelenině díky mléčnému kvašení bude opravdu vděčné a vy si navíc skvěle pochutnáte. Připravte si lahodné kimchi s námi:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více