Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zdroj: Pixabay, Hans Braxmeier
Zdroj: Flickr, El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Tradiční španělské pokrmy se severoafrickým šarmem: jednoduché, vydatné, dobré! Tyto tři vlastnosti výstižně popisují kulinární tradice Kanárských ostrovů. Pojďte se s nimi seznámit blíže!

Kukuřičná mouka gofio

Podmínky na ostrovech vytvářejí fantastické prostředí pro pěstování ovoce a zeleniny. Kuchyně Kanárských ostrovů se podle webu kuechengoetter.de vyznačuje především regionálními surovinami. Dodnes je patrný vliv Guančů, původních obyvatel. Důležitou základní potravinou, kterou si s sebou na ostrovy přivezli, je proslulá mouka gofio, která se mele z pražených zrn. Většinou jde o kukuřici s příměsí pšenice nebo luštěnin. Díky tepelné úpravě (pražení) již před umletím se gofio nemusí před konzumací péct ani vařit. Používá se jako zavářka do polévek nebo k přípravě různých dezertů, místní ji míchají s vodou a podávají jako přílohu místo chleba. 

Brambůrky s mojo

Snad každý turista během pobytu na některém z Kanárských ostrovů ochutnal „vrásčité“ papas arrugadas, tedy místní moučnaté brambůrky vařené ve slupce v hodně slané vodě (původně v mořské). Když se voda vyvaří, sůl zůstane vysrážená na povrchu brambor. Pokud podle blogu ambassadorcruiseline.com tyhle brambůrky ochutnáte kdekoli jinde na světě, nebo je zkusíte uvařit sami, budou jiné. Sopečná půda na Kanárských ostrovech bramborám dodává bohatou a výraznou chuť. Podle knihy Gran Canaria Ostrov zlatých pláží jsou papas arrugadas oblíbenou přílohou k rybám a masu, konzumují se ale i jako hlavní jídlo s mojo omáčkami. Ty se připravují z olivového oleje, octa, koření, mnoha stroužků česneku a paprik (mojo rojo), případně ještě doplněné o čerstvou zelenou petrželku (mojo verde). Samozřejmě existují však i jejich obměny a místní a rodinné varianty této omáčky.

Ryby z místních vod

Co by to bylo za ostrovy, kdyby na jídelníčku nebyly ryby! Vody v okolí Kanárských ostrovů nabízejí spoustu příležitostí pro místní rybáře. Oblíbená je tzv. viela, ryba podobná našemu kaprovi. Na talíři se často objevují tuňák nebo mečoun, cherna (druh kanice), pečená makrela nebo smažené sardinky, k dostání je například i muréna, nechybí ani bohatá nabídka mořských plodů. Ryby se nejčastěji grilují nebo pečou jen lehce ochucené, aby vynikla typická chuť každé z nich. Zapomenout nesmíme ani na rybí polévky, které se připravují i s mořskými plody, kořeněné  šafránem.

Kanárský guláš

Typickým venkovským pokrmem je puchero canario, kanárský guláš. Základními surovinami pro jeho přípravu je maso, zelenina a cizrna.

Na puchero canario potřebujeme:

  • ½ kg hovězího nebo vepřového masa
  • ½ kg kuřecího masa
  • ½ kg cizrny (předem namočte přes noc, aby změkla)
  • ½ kg brambor
  • ¼ kg zelených fazolek
  • ¼ kg dýně
  • ½ kg cuket
  • ½ kg dýně
  • ¼ kg mrkve
  • ½ kg sladkých brambor (batátů)
  • trochu bílého zelí
  • 1 kukuřičný klas
  • 1 hlavička česneku
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • šafrán
  • zelenou petržel
  • směs bylinek
  • olej
  • sůl
  • voda

A jaký je postup?

V kastrolu osmahněte cibuli, rajče a trochu petrželky, přidejte namočenou cizrnu a maso, zalijte větším množstvím vody a vařte hodinu bez pokličky. Pak přidejte fazole, cuketu, zelí, pórek, kukuřici a mrkev – vše pokrájené na větší kousky. Když je zelenina téměř uvařená, přidejte, brambory, sladké brambory (batáty) a dýni rovněž nakrájené na větší kusy. Jakmile je vše uvařené doměkka, odstavte z vařiče a sceďte. Scezený vývar se většinou podává jako polévka coby první chod. Pak teprve následuje vlastní dušené puchero canario.

Víno s vůní lávy

Jak se uvádí na blogu ambassadorcruiseline.com, sopečná půda a horké slunce jsou ideální pro pěstování a následné zpracování silných aromatických vín. Proslulé je víno z Lanzarote, kde réva roste v trychtýřích v lávovém štěrku a písku. Podle bedekru Lanzarote Informace a tipy na dovolenou zde nejprve místní pěstovali a vyráběli silné víno malvazského typu – těžké a sladké. Postupně bylo nahrazeno lehčími a suššími druhy.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více