Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších bramborových příloh: Zhubnete spíš s bramborami na loupačku nebo s kaší? Spočítali jsme za vás!
Zdroj: Pixabay, Flickr, Unspalsh

Také si rádi dáváte jako přílohy brambory v jakékoliv podobě, ale zároveň teď potřebujete trochu hlídat kalorie? Inspirujte se našimi recepty a zjistěte, jak moc se můžete bramborami zdlábnout bez výčitek!

Co na to odborník?

Mnoho lidi má z brambor v dietě strach. Ale je zcela zbytečný. Brambory mají totiž nejnižší obsah kalorií ze všech klasických příloh. Ve srovnání například s rýží si jich při zachování stejného množství přijaté energie můžeme dát skoro 5x tolik,“ říká pro Toprecepty.cz výživová specialistka, Karolina Katchaba Hrubešová a dodává, že záleží na tom, jak přesně si brambory upravíme. 

Vařená klasika

Oloupané nebo vařené ve slupce? To může být jednak otázka osobní chuti, jednak ale také otázka výživy a kalorií. Podle portálu Kalorické tabulky má 100 g oloupaných vařených brambor 85 kcal, 2 g bílkovin, 19 g sacharidů, 0,1 g tuku a 1 g vlákniny. Zatímco brambory vařené ve slupce mají ve 100 g celých 92 kcal a 21 g sacharidů. Jak je vidět, brambory ve slupce jsou o trochu více kaloričtější, ale na druhé straně mají vyšší obsah výživných látek a lépe zasytí. „Mají totiž nižší glykemický index,“ upřesňuje výživová specialistka Hrubešová a dodává, že když si k nim přidáte libové maso, rybu nebo vejce, je to ideální redukční skladba! Inspirujte se zde:

Bramborová kaše

Asi jedna z nejoblíbenějších příloh. A možná si právě říkáte, že také jedna z nejvíc kalorických. Ale není tomu tak. Záleží totiž na tom, z čeho přesně kaši uděláte. Špičkové šéfkuchaři sázejí pouze na kombinaci vařených brambor a másla, to ovšem pro redukční účely vhodné není. Posuďte sami: web Kalorické tabulky uvádí, že 100 g kaše s mlékem a máslem má 113 kcal, oproti tomu kaše jen s mlékem má ve 100 g jenom 85 kcal. Pro srovnání, kaše dýňová má 47 kcal. Takže, nejlepší volbou je buď připravit bramborovou kaši jen s mlékem, nebo nakombinovat brambory s dýní a z této směsi udělat kaši, buď s mlékem, nebo bez něj. Ještě výhodnější je udělat kaši z mixu vařených brambor a květáku. Květák má totiž ve 100 g jen 31 kcal! Kalorická hodnota tak značně klesne a chuťově je tohle pyré také zajímavé. „Pokud vynecháte smetanu, plnotučné mléko a hodně másla, pak je kaše vhodná. Zkuste ji udělat s méně tučným mlékem nebo s kefirem," doporučuje Karolina. My pro inspiraci nabízíme následující recepty, upravte si je ale podle sebe.

Brambory pečené

Je to jasné, nejoblíbenější hranolky jsou pochopitelně také nejvíce kalorické. Ale pozor! Podobně jako u kaše tady platí, že záleží na způsobu přípravy. Pokud budete hranolky smažit v tuku, ve 100 g budou mít celých 275 kcal, pokud je upečete v troubě na sucho, kalorická hodnota klesne na 128 kcal. Brambory pečené v horkovzdušné fritéze jsou tak někde na půl cesty, mají totiž ve 100 g zhruba 166 kcal. Pokud máte na takto upravené brambory někdy chuť, klidně si je dejte, ale přidejte zeleninu a kvalitní nízkotučné bílkoviny v podobě masa, šunky nebo sýra. Tím celé jídlo získá nižší glykemický index, což znamená, že hladina cukru v krvi bude stoupat pozvolna a pomaleji a vy se tak budete cítit déle sytí. Opět přikládáme něco pro inspiraci, ale nemusíte se držet receptů striktně, nechte se jimi jen vést. Pochopitelně, že pokud chcete hubnout, „nezalévejte“ brambory v troubě olejem, pak byste z relativně redukčního jídla udělali kalorickou bombu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více