Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božsky vláčné hot cross buns: Anglické mazance zvládne podle tohoto receptu každý
Zdroj: Unsplash, Jasmine Waheed

Bochánky hot cross buns patří k anglickým Velikonocům stejně jako mazanec a beránek k těm českým. Pečou se z kynutého těsta, mají ale zajímavější chuť díky koření a citrusové kůře. Velikostí a tvarem připomínají spíš naše buchty, jen jsou bez náplně a s křížkem navrchu. A jak jsou nejlepší? Přece teplé a potřené máslem.

Měkké, vláčné, plné ovoce

Vypadají sice jako obyčejné bochánky, hot cross buns jsou ale výjimečné svou vláčností. Oproti našemu mazanci se do nich totiž dává mnohem víc ovoce. Klasické rozinky navíc můžete nahradit třeba sušenými brusinkami, pro vylepšení chuti lze přidat i kandované ovoce nebo kandovanou citrusovou kůru, díky nimž budou buchtičky sladší a lahodnější. Pokud by vám to nestačilo, klidně je můžete ještě vylepšit kousky mléčné či bílé čokolády. Jsou i mnohem výraznější, neboť se do nich přidává aromatické koření. Kromě skořice a muškátového oříšku do nich tradičně patří anglická směs koření zvaná mixed spice, která se trochu podobá koření na perník. Dává se do ní nové koření, hřebíček, zázvor, skořice muškátový oříšek a květ a koriandr. Poměr surovin není přesně daný, záleží na vaší chuti. V anglických obchodech se bochánky prodávají i v mnoha příchutích – třeba jablka se skořicí, maliny nebo slaný karamel.

Křížek z těsta

V Anglii se hot cross buns pečou nejen během Velikonoc, ale i v průběhu půstu. Obvykle se jedí na Velký pátek. Populární jsou nejen ve Velké Británii, ale i v Irsku, Austrálii, Indii, na Novém Zélandě, v Jižní Africe, v Kanadě i v některých částech USA. Houstičky jsou specifické křížky, které zdobí každý bochánek. Ten se maluje ze směsi mouky smíchané s vodou a má symbolizovat ukřižování Krista. I koření má ale v buchtičkách svůj význam. Podle knihy Christianity má koření symbolizovat koření použité k balzamování Kristova těla při pohřbu, pomerančová kůra zase odráží hořkost jeho utrpení na kříži. Pokud byste si chtěli zcela nepostně buchtičky vylepšit, můžete na ně kříž namalovat sladkou sýrovou pastou. Tu vytvoříte ze smetanového sýra typu žervé. Na tři lžíce sýra použijte asi 150 g moučkového cukru a vše promíchejte, aby vznikla trochu hustší pasta. Pokud je řídká, použijte další cukr. Podle stránek News.bbc.co.uk byly hot cross buns populární v Anglii již v 18. století. Dokonce se jim přisuzovaly i zázračné schopnosti. Podle stránek Practicallyedible.com prý hot cross buns pomohou nemocnému se uzdravit, námořníky chrání před ztroskotáním a zavěšené v kuchyni ochraňují domácnost před požárem.

Podle anglického receptu

Pokud vás láká vyzkoušet na Velikonoce nějaké trochu netradiční pečivo, hot cross buns jsou ideální variantou. Pokud máte doma kuchyňského robota, jejich příprava ani není nijak složitá a nejvíc času vám zabere kynutí těsta. Zkuste je podle originálního anglického receptu:

Budete potřebovat: 3 lžičky instantního droždí (9 gramů), 110 g krupicového cukru, 375 ml vlažného plnotučného mléka, 640 g hladké pšeničné nebo chlebové mouky, 2 lžičky skořice, 2 lžičky nového koření nebo směsi mixed spice, 1/2 lžičky soli, 210 g sultánek, kůru z 1-2 pomerančů, 50 g nesoleného másla, rozpuštěného a vychladlého, 1 vejce pokojové teploty, 35 g chlebové mouky navíc do těsta, 75 g hladké mouky a 5 lžic vody na kříže, 1 lžíci meruňkového džemu a 2 lžíce vody na polevu.

Příprava: Do velké mísy dejte mouku, droždí, cukr, nové koření, skořici a sůl. Přidejte máslo, mléko, vejce, sultánky a kůru. Těsto nechte vypracovat v ručním robotu nebo je hněťte na vále ručně asi 10 minut. Důležité je, aby bylo krásně hladké a nelepilo se na prsty. Případně přidejte trochu mouky. Pak těsto přendejte do mísy, zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to 30 minut až 1,5 hodiny.

Pečicí formu o rozměrech 31,5 x 23,5 cm vyložte pečicím papírem tak, aby částečně přesahoval přes okraje. Vykynuté těsto několikrát propíchejte. Pracovní plochu poprašte moukou, těsto položte na pracovní plochu a vytvarujte do tvaru válce. Pak je nakrájejte na 12 stejně velkých dílů. Pak si vezměte každý kousek do ruky, dlaní jej lehce stlačte na placky, poté okraje shrňte do středu, aby se vytvořila kulička a krátce ji poválejte, aby byla krásně pravidelná a hladká. Kuličky pak naskládejte jednu vedle druhé do formy. Pak bochánky nechte opět kynout 30-45 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na  180 °C. Smíchejte mouku s vodou, dokud nevznikne hustá řídká hmota. Dejte do zdobicího sáčku a s jeho pomocí nakreslete na bochánky křížky. Připravené bochánky vložte do předehřáté trouby a pečte je asi 25 minut dozlatova. Mezitím dejte džem a vodu do misky a zahřejte asi 30 sekund v mikrovlnné troubě. Směs promíchejte. Upečené buchty vyjměte z trouby a potřete je marmeládou, aby se krásně leskly na povrchu. Pak je nechte trochu vychladnout. Nejlépe si je ale vychutnáte ještě teplé, s trochou másla, které nechte na povrchu bochánku roztéct.

Zdroje informací:
Turner, Ina; Taylor, Ina: Christianity
News.bbc.co.uk
Practicallyedible.com

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více