Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Kříž na těchto bocháncích má svůj původ v pradávných pohanských zvycích, symbolizuje 4 roční období. Později se jimi označoval Velký pátek a Ukřižování. Křížové bochánky jsou anglickou obdobou našich jidášů a říká se jim hot cross buns.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 867 kJ / 4 748 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 135,04 g |
| Tuky | 163,79 g |
| Vláknina | 84,36 g |
| Cholesterol | 1,16 g |
| Sodík | 2,06 g |
| Sůl | 4,63 g |
| Sacharidy | 641,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou.
Krok 2: Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Do vlažné směsi přidáme 2 vejce.
Krok 3: Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i rozinky. Zpracujeme v těsto.
Krok 4: Vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme do hladkého elastického těsta. Přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme. Rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme bochánky.
Krok 6: Vyskládáme na pečicí papír do tvaru věnce - necháme mezi nimi malinko místa. Opět přikryjeme a necháme ještě 1 hodinu kynout.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 175 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem. Z přísad vymícháme druhé těsto, pomocí zdobícího sáčku vytvoříme na bocháncích kříže a dáme péct. Pečeme zhruba 20-25 minut dozlatova.
Krok 8: Ihned po upečení potřeme glazurou z mléka a medu.
Krok 9: Nejlépe chutnají bochánky ještě vlažné spolu s máslem. Na máslo je potřeba pouze pořádně promíchat změklé máslo s medem a skořicí.
Zveřejněno 12. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p6wm
Moje poznámka
Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p6wm
Nejnovější recepty
Kuřecí quesadilla
Přidáno před 54 minutami
Vínové cukroví
Přidáno před 11 hodinami
Polévka kulajda se zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Kapr se zeleninou a houbami
Přidáno před 14 hodinami
Kapr pečený na kmíně s nastavovanou kaší
Přidáno před 14 hodinami
Linecké skořicové kytičky
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hamburgerové bulky
Zelnak před 2 minutami
Pomalá kachna
dalibor57 před 1 hodinou
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
Barča před 12 hodinami
Plovdivské maso
zvon23 před 12 hodinami
Buřtgulášek z točeňáku
janmericka87 před 15 hodinami
Jablečné krémové řezy
Jitinka před 15 hodinami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Hylda před 15 hodinami
Mrkvové šátečky s povidly
HanaNova před 17 hodinami
Soukenický sekaný řízek
Merylas před 19 hodinami
Vlašský salát speciál podle ČSN
LadyLada před 19 hodinami
Tématické fráze:
skořicový věnec ládi hrušky,
skořicový věnec od ládi hrušky,
skořicový věnec recept od ládi hrušky,
láda hruška skořicový věnec,
video postup na velikonoční bochánky,
recept na velikonoční věnec,
skořicový venec lada hruska,
velikonoční věněc recept,
velikonocni venec ladi hrusky,
recepty ládi hrušky skořicový věnec,
láda hruška skořicoví věnec,
lada hruska skořicový věnec video,
recepty velikonoční věnec,
skořicový věnec od ládí hrušky video,
pečený věnec od ládi hrušky,
věnec z listového těsta láda hruška,
skořicový věnec ládi hrušky video,
velikonoční věnec se skořicí,
skořicový věnec albert,
láda hruška recepty skořicový věnec
Suroviny:
droždí čerstvé,
mléko rostlinné,
vejce,
mouka špaldová hladká,
cukr hnědý,
máslo,
rozinky,
pomeranče,
skořice,
koření do perníku,
sůl,
mouka špaldová hladká,
voda,
cukr hnědý,
mléko rostlinné,
med,
máslo,
med,
skořice
Komentáře (9)
A teď koukám, že jsem zapomněla na glazuru
Jen pro upřesnění: je to inspirované, nikoliv stejné