Božský koláč tres leches: Jak se z receptu na zadní straně plechovky stal celosvětový hit…
Ve španělštině se jmenuje tres leches, česky mu říkáme třímlékový koláč, což je doslovný překlad španělského názvu. Mlékem je tento dokonale šťavnatý, vláčný a hříšně sladký koláč totiž doslova prosycený. Nejpopulárnější je v Mexiku, kde se bez něj neobejde žádná oslava a často ani svatba.
Úžasný koláč ze tří druhů mléka
Vadí vám na různých buchtách a koláčích, že jsou příliš suché a dusivé? To v případě koláče tres leches rozhodně nehrozí. Korpus je doslova nasosaný mlékem, díky němuž je krásně vlhký, jemný, lahodný, zkrátka úžasný. Jak již název napovídá, mlékem se v případě tohoto koláče nešetří, jsou v něm totiž rovnou tři druhy – kondenzované, slazené kondenzované a plnotučné nebo smetana a jako bonus navrch ještě šlehačka. To vše vytváří dokonalé snoubení mléčných chutí, slazené mléko se pak postará o to, že je koláč hodně, ale opravdu hodně sladký. Často se proto zdobí ovocem, které trochu vyvažuje sladkou a výrazně mléčnou chuť koláče. Vynikající je hlavně s jahodami – ostatně jahody se šlehačkou jsou přece léty prověřená kombinace.
Článek z magazínu
Nazdobený tres leches na svatbu
Jak již trochu španělský název napovídá, koláč má latinskoamerický původ. Usuzuje se, že pochází z Nikaragui, bohužel na to ale není žádný důkaz. V každém případě ho tam ale zbožňují, stejně jako v Mexiku, ale i na Kubě, v Portoriku nebo v Guatemale. Právě kondenzované mléko se totiž ve všech zemích Latinské Ameriky těší velké popularitě, což je zapříčiněno místním horkým podnebím. Mléko, které není nutné chladit a v plechovce dlouho vydrží, je zkrátka pro místní obyvatele přímo ideální potravinou. Není divu, že si tak oblíbili i koláč z něj připravený. V Mexiku je tres leches tradičním dortem na svatbách, často jej zdobí pusinkami, zapečenou marshmallow pěnou nebo třešničkou maraschino.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Recept na koláč z plechovky
Z historie koláče toho příliš známo není, říká se ale, že recept na něj pochází právě ze zadní strany plechovky s kondenzovaným mlékem Nestlé. Objevil se na ní zřejmě někdy na počátku 20. století a výrobce jej tam zřejmě umístil s cílem zpropagovat a zvýšit v zemích Latinské Ameriky prodej tohoto mléčného produktu. Koláč se stal velmi oblíbeným a svou popularitu si udržel dodnes.
Nadýchaný piškot zalitý mlékem
Základem koláče tres leches je nadýchaný piškotový korpus bez másla. Ten může za dokonalou konzistenci koláče, který, i když je napuštěný spoustou mléka, není rozmočený na kaši, ale krásně lehoučký. V některých receptech se ale máslo objevuje, koláč má pak trochu hutnější konzistenci. Upečený korpus se přelévá směsí obou druhů kondenzovaných mlék a smetany nebo plnotučného mléka. Směs se musí to těsta dobře vsáknout, aby prostoupila celý korpus, je dobré nechat koláč nakonec aspoň hodinu chladit v lednici. Nakonec se dozdobí dotuha ušlehanou šlehačkou a případně ještě ovocem.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Zkuste tres leches matcha nebo karamel
Základní varianta koláče je čistě mléčná, samotné mléko ale přímo vyzývá k tomu dodat mu nějakou příchuť. Oblíbený je tedy v kakaové či karamelové verzi, dělá se i v příchutí vaječného likéru, kokosu nebo dokonce povzbuzujícího zeleného prášku matcha. Ochucovat můžete samotný korpus i šlehačku na povrchu. Pokud koláč nepřipravujete pro děti, zkuste mléčnou směs na prolití vylepšit trochou rumu, brandy nebo třeba kokosového likéru. Vegani si mohou mléko v koláči nahradit kokosovým mlékem a smetanou. Exotickou chuť pak můžete podtrhnout použitím nějakého exotického ovoce na ozdobu – třeba manga nebo ananasu.
Tip: Pokud vás tento dezert zaujal, připravte si ho podle receptu z našich stránek. Upéct si ho můžete jako klasický koláč nebo těsto nalijte do dortové formy a připravte ho třeba jako narozeninový dort.
Zdroje informací:
Whatscookingamerica.net
Food52.com
Témata: koláč, mléko, šlehačka, kondenzované mléko, mexická kuchyně, dezert, piškotové těsto
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších moučníků nejen na neděli: Upečte si andělský perník, šlehačkovou bábovku nebo moravské koláčky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 14 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 20 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno 29. 5. 2023 09:56

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.