Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božský koláč tres leches: Jak se z receptu na zadní straně plechovky stal celosvětový hit…
Zdroj: Wikimedia Commons/Hungry Dudes, CC BY 2.0

Ve španělštině se jmenuje tres leches, česky mu říkáme třímlékový koláč, což je doslovný překlad španělského názvu. Mlékem je tento dokonale šťavnatý, vláčný a hříšně sladký koláč totiž doslova prosycený. Nejpopulárnější je v Mexiku, kde se bez něj neobejde žádná oslava a často ani svatba.

Úžasný koláč ze tří druhů mléka

Vadí vám na různých buchtách a koláčích, že jsou příliš suché a dusivé? To v případě koláče tres leches rozhodně nehrozí. Korpus je doslova nasosaný mlékem, díky němuž je krásně vlhký, jemný, lahodný, zkrátka úžasný. Jak již název napovídá, mlékem se v případě tohoto koláče  nešetří, jsou v něm totiž rovnou tři druhy – kondenzované, slazené kondenzované a plnotučné nebo smetana a jako bonus navrch ještě šlehačka. To vše vytváří dokonalé snoubení mléčných chutí, slazené mléko se pak postará o to, že je koláč hodně, ale opravdu hodně sladký. Často se proto zdobí ovocem, které trochu vyvažuje sladkou a výrazně mléčnou chuť koláče. Vynikající je hlavně s jahodami – ostatně jahody se šlehačkou jsou přece léty prověřená kombinace.

Nazdobený tres leches na svatbu

Jak již trochu španělský název napovídá, koláč má latinskoamerický původ. Usuzuje se, že pochází z Nikaragui, bohužel na to ale není žádný důkaz. V každém případě ho tam ale zbožňují, stejně jako v Mexiku, ale i na Kubě, v Portoriku nebo v Guatemale. Právě kondenzované mléko se totiž ve všech zemích Latinské Ameriky těší velké popularitě, což je zapříčiněno místním horkým podnebím. Mléko, které není nutné chladit a v plechovce dlouho vydrží, je zkrátka pro místní obyvatele přímo ideální potravinou. Není divu, že si tak oblíbili i koláč z něj připravený. V Mexiku je tres leches tradičním dortem na svatbách, často jej zdobí pusinkami, zapečenou marshmallow pěnou nebo třešničkou maraschino.

Recept na koláč z plechovky

Z historie koláče toho příliš známo není, říká se ale, že recept na něj pochází právě ze zadní strany plechovky s kondenzovaným mlékem Nestlé. Objevil se na ní zřejmě někdy na počátku 20. století a výrobce jej tam zřejmě umístil s cílem zpropagovat a zvýšit v zemích Latinské Ameriky prodej tohoto mléčného produktu. Koláč se stal velmi oblíbeným a svou popularitu si udržel dodnes.  

Nadýchaný piškot zalitý mlékem

Základem koláče tres leches je nadýchaný piškotový korpus bez másla. Ten může za dokonalou konzistenci koláče, který, i když je napuštěný spoustou mléka, není rozmočený na kaši, ale krásně lehoučký. V některých receptech se ale máslo objevuje, koláč má pak trochu hutnější konzistenci. Upečený korpus se přelévá směsí obou druhů kondenzovaných mlék a smetany nebo plnotučného mléka. Směs se musí to těsta dobře vsáknout, aby prostoupila celý korpus, je dobré nechat koláč nakonec aspoň hodinu chladit v lednici. Nakonec se dozdobí dotuha ušlehanou šlehačkou a případně ještě ovocem.

Zkuste tres leches matcha nebo karamel

Základní varianta koláče je čistě mléčná, samotné mléko ale přímo vyzývá k tomu dodat mu nějakou příchuť. Oblíbený je tedy v kakaové či karamelové verzi, dělá se i v příchutí vaječného likéru, kokosu nebo dokonce povzbuzujícího zeleného prášku matcha. Ochucovat můžete samotný korpus i šlehačku na povrchu. Pokud koláč nepřipravujete pro děti, zkuste mléčnou směs na prolití vylepšit trochou rumu, brandy nebo třeba kokosového likéru. Vegani si mohou mléko v koláči nahradit kokosovým mlékem a smetanou. Exotickou chuť pak můžete podtrhnout použitím nějakého exotického ovoce na ozdobu – třeba manga nebo ananasu.

Tip: Pokud vás tento dezert zaujal, připravte si ho podle receptu z našich stránek. Upéct si ho můžete jako klasický koláč nebo těsto nalijte do dortové formy a připravte ho třeba jako narozeninový dort.

Zdroje informací:
Whatscookingamerica.net
Food52.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více