Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Kakaové Pikao původně sloužilo k ochucení nápojů a jedna tuba stála 3 Kčs
Zdroj: Mlékárna Hlinsko

Na sladkých zahuštěných mléčných „pastách“ prožilo dětství několik generací. Vycumlat celou tubu na posezení nebyl problém. Někdo miloval klasický Piknik, další dával přednost smetanové Jesence a ti největší fajnšmekři nedali dopustit na kakaové Pikao. A do jaké skupiny jste patřili vy?

Do kávy je ho škoda

Zahuštěná slazená mlíčka milují malí i velcí dodnes. Když se řekne Pikao, Piknik a Jesenka, většinou si představíme pochutiny balené v tubě jako od zubní pasty, které se většinou jedly a jedí jen jako malá lahodná, krémová svačinka. Ti největší borci ji z tuby dokážou „vysosnout“ za pár vteřin. Možná vás překvapí, že původně účel tohoto praktického balení byl úplně jiný. Mlíčka v tubě měla být kapesním balením kondenzovaných mlék, která známe z plechovky a většinou používáme při vaření a pečení. Jesenka a Piknik se měly přidávat do kávy či čaje místo mléka a cukru, Pikao sloužilo také k dochucování nápojů, anebo je stačilo rozmíchat jen v horké vodě a mělo vzniknout snadné a rychlé kakao. Ale uznejte, kdo by se obtěžoval ředěním těchto dobrot vodou, když samy chutnaly tak báječně.

Když se z mléka odpaří voda

Asi vás nepřekvapí, že předchůdcem Pikaa bylo klasické kondenzované mléko. Výrobek získaný z mléka odpařením části vody a navíc zahuštěný poměrně velkou dávkou cukru se u nás vyrábí podle webu Podnikatel.cz již od roku 1943 a od samého počátku je spjatý s Mlékárnou Hlinsko. Kladenská Poldovka jim totiž tehdy poskytla speciální výrobní zařízení, v němž dochází k odpařování vody z mléka. Unikátem je, že se na těchto strojích zahuštěná mléka vyrábějí dodnes. Již roku 1952 tu pak místní tým pracovníků napadla geniální myšlenka přidat do kondenzovaného mléka kakao a vytvořit jakýsi kakaový polotovar. A tak vzniklo Pikao, které se původně prodávalo v plechovce jako běžné kondenzované mléko.

Z Jeseníků do Hlinska

Prvním mlíčkem v tubě ovšem byla Jesenka, která se nezrodila v Hlinsku, ale podle stránek Ihlinsko.cz v mlékárně Zábřeh v podhůří Jeseníků v roce 1959. Právě po tomto pohoří byla smetanová pochoutka pojmenována. V Zábřehu si ji ale moc neužili, neboť se roku 1968 její výroba přesunula do Hlinska, kde byli na kondenzované mléko odborníci. Navíc na přelomu 60. a 70. let pořídili do hlinecké mlékárny linku na plnění výrobků do hliníkových tub. První se v nich začal podle informací Mlékárny Hlínsko roku 1967 prodávat Piknik, o rok později Jesenka a nakonec v roce 1972 i Pikao. V tu dobu už kakaové mléko neslo tento název, až do roku 1970 se mu totiž říkalo jen kondenzované kakao v plechovce.

Cena se mění, chuť zůstává

Na Pikau a dalších zahuštěných mléčných pochoutkách je úžasné, že se od počátku vyrábějí stále stejným způsobem a na stejných strojích a receptura dodnes zahrnuje jen tři přísadymléko, cukr a kvalitní holandské kakao. Podle stránek Mlékárny Hlinsko se dováží z Holandska od roku 1952, a to dokonce pořád od stejného dodavatele. Jediné, co prošlo v případě Pikaa změnou, je design tuby, a také cena. Ta byla až do revoluce pouhé 3 Kč, dnes stojí Pikao již 24 Kč. Ale ta úžasná kakaová chuť, ta se za těch sedmdesát let nijak nezměnila.  

Zdroje informací:
Podnikatel.cz
Ihlinsko.cz
Mlékárna Hlinsko

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více