Nedělní mlsání: 3 tipy na rychlé moučníky. Dáte si hrnkový čokoládový koláč nebo banánové muffiny?
6. 5. 2022 Vaření
Nedělní moučníky ke kávě je to, na co se spousta z nás těší. Chvíle pohody, kterých se nehodláme vzdát. Máme pro vás tipy na dezerty, které nezaberou čas a současně potěší vaše chuťové buňky.
Lahodný čokoládový koláč
Tentokrát jsme vybrali moučníky ze snadno dostupných surovin, které jsou velmi jednoduché na přípravu, kdy jen do čtvrt hodiny dáte dohromady suroviny a dezerty můžete šoupnout do trouby. Jako první surovinu jsme vybrali čokoládu. Ta je jednou z nejoblíbenějších surovin na světě, bez které se někteří z nás nechtějí obejít. Podle evropských norem by měla obsahovat alespoň 35 % kakaové sušiny. Když chcete zvolit kvalitnější čokoládu, sáhněte po té s obsahem sušiny alespoň 50 %.
A co s ní v kuchyni? Zkuste třeba jogurtovo-čokoládový hrnkový koláč. Na plech budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek třtinového cukru, 400 ml jogurtu, 1,5 dl mléka, 0,5 dl oleje, 1 kypřící prášek, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku jedlé sody, 300 g kvalitní čokolády, 50 g másla. Jak na to? Troubu předehřejte na 175 °C.
Prosijte mouku a vsypte ji do misky spolu s kypřícím práškem, jedlou sodu, kakaem a cukrem. Promíchejte a přidejte všechny tekuté složky. Dobře propojte a vyšlehávejte do hladké konzistence. 150 g čokolády rozlámejte na menší kousky a vmíchejte do těsta. Vše nalijte na plech vyložený pečicím papírem, nebo ho vymažte máslem a vysypte moukou. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut.
Zatím si připravte polevu. Zbytek čokolády spolu s máslem rozpusťte v misce nad hrncem s horkou vodou. Dopečený čokoládový koláč nechte úplně vystydnout. Pak vemte polevu a nalijte ji na dezert. Rovnoměrně ji rozetřete stěrkou a dejte do chladu zatuhnout. Moučník skvěle chutná s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
Mohlo by vás zajímat
Banánové muffiny
Muffiny jsou praktickou a zároveň i vizuálně hezkou záležitostí. Na rozdíl od cupcaků jsou navrchu vyboulenější, jsou z hutnějšího těsta a obvykle se nijak nezdobí. Připomínají spíš malé bábovky. V dobrém stavu vydrží muffiny zhruba 4 dny. Pokud byste věděli, že je do té doby nesníte, můžete je zamrazit. Na přípravu banánových muffinů budete potřebovat 3 velké přezrálé banány, ¾ hrnku cukru krupice, 1 velké vejce, 1/3 hrnku rostlinného oleje, 1 a ½ hrnku, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody, ½ lžičky soli, ½ lžičky mleté skořice, 1 a ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci rozpuštěného másla.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. 12 silikonových košíčků na muffiny nebo plech na 12 muffinů vymažte dobře máslem nebo vyložte papírovými košíčky. Oloupejte banány a ve velké míse je vidličkou rozmělněte na kaši. Přidejte cukr, vejce a dobře promíchejte. Pak postupně přilévejte olej. Přisypávejte mouku spolu s kypřícím práškem a jedlou sodou, sůl, skořici. Dobře promíchejte, a pak přidejte 3/4 hrnku vlašských ořechů.
Rychle důkladně promíchejte, nakonec nalijte do forem na muffiny. Na vrch dejte směs 3/4 hrnku ořechů, které smíchejte v misce s hnědým cukrem a rozpuštěným máslem, dokud se hezky neobalí. Tuto směs pak naneste pravidelně a opatrně na jednotlivé muffiny. Muffiny pečte zhruba 20 minut, zkontrolujte, zda na zapíchnuté špejli neulpívá těsto. Muffiny mají zlatavou barvu. Po upečení nechte muffiny chvíli ve formě, pak je vyndejte a nechte zcela vychladnout.
Jablkový koláč
Jablka jsou oblíbenou a snadno dostupnou surovinou v kuchyni, řada z nás má neustále pár jablek doma. Proto po nich můžeme kdykoliv sáhnout, abychom si připravili některý z výborných jablkových moučníků. Ten dnešní je velmi rychlý a výborný, takže si ho můžete upéct, i když tak trochu nestíháte.
Do jablkových koláčů se hodí takové ovoce, které je lehce nakyslejší. Skvělá jsou třeba jablka Granny Smith, nikdy nezklamou ani tradiční Golden Delicious. Na pekáč 22 x 30 cm budete potřebovat 4 jablka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3 lžičky koření do perníku, 1 kypřicí prášek, 1 špetku soli, 1 hrnek cukru krupice, 1 a 1/4 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa. Pekáč vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte strouhankou
Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, perníkové koření, cukr a špetku soli, promíchejte metličkou, aby se suroviny nakypřily. Omytá a oloupaná jablka nastrouhejte najemno. Přidejte ke směsi mouky tak, aby v ní byla rovnoměrně. Přilijte mléko, olej, přidejte vejce. Lžící promíchejte. Polovinu těsta vlijte do formy, ke zbytku přidejte kakao a nalijte rovnoměrně na první vrstvu. Pečte v předehřáté troubě zhruba 35–40 minut.
Připravte si rumovou polevu. Budete potřebovat 1/2 hrnku cukru moučka, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody a nalijte ji na vychladlou buchtu. Pokud nebudete chtít tuto polevu, můžete na každou porci dát lžíci vanilkové zmrzliny. Odpolední chvilka u kávy může začít.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cokol%C3%A1da
www.cokolada.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládové brownies podle Katharine Hepburnové: Vláčné a na jazyku se rozplývající!
Listopadové nedělní obědy ve znamení Dušiček, svátku Martina, výlovů a honů
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Trápíte se, čím překvapit na svatého Valentýna své milované? Již nemusíte. Sladká snídaně plná srdcí to řekne za vás
Komentáře
7. 5. 2022 10:43