Vietnamský salát s rýžovými nudlemi a hovězím masem

Suroviny 2 porce

300 g hovězího masa z kýty
2 porce rýžových vlasových nudlí
2 lžíce oleje
1 cibuli
3 stroužky česneku
1 stonek citronové trávy
1 mrkev
3 listy ledového salátu
čerstvý koriandr
hrst mungo klíčků
hrst pražených arašídů natural
hrst smažené cibule
chilli papričku dle chuti
2 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíci rybí omáčky
1 lžička solamylu
špetka soli
Zálivka:
2 lžičky cukru
2 lžičky rýžového octa
2 lžičky rybí omáčky
2 špetky soli
50 ml teplé vody
1 stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky, pak na kousky velikosti soust a dáme do zavíratelné misky.
    Přidáme lžíci oleje, lžíci rybí a ústřicové omáčky. Dále přidáme čtvrtinu cibule, stroužek česneku a citronovou trávu, vše nasekané najemno a lžičku solamylu. Promícháme a necháme chvilku marinovat.

  2. Zatím nakrájíme na tenké nudličky salát a mrkev, rozdrtíme nahrubo v hmoždíři arašídy a dáme do studené vody nudle. Vodu osolíme, přivedeme k varu a vaříme při snížené teplotě nudle do změknutí. Scedíme a propláchneme teplou vodou.

  3. Do malého rendlíku dáme kromě česneku vše potřebné na zálivku a ohřejeme. Necháme rozpustit
    cukr a přidáme nasekaný česnek. Odložíme stranou.

  4. Do rozehřáté pánve dáme zbylou lžíci oleje, cibuli, česnek a necháme rozvonět. Vložíme maso a rychle restujeme do chvíle, až se šťáva, kterou maso pustilo, odpaří. Pak připravíme misky, do kterých dáme nejprve nudle, na ně umístíme dokola postupně nakrájený ledový salát, mrkev, mungo klíčky, koriandr a maso. Přidáme zálivku nebo dáváme zvlášť v malé mističce. Salát posypeme arašídy, smaženou cibulí, přidáme chilli papričku celou nebo nasekanou v zálivce a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Mám moc ráda asijskou kuchyni a recept je od vietnamského kuchaře, kterému tímto děkuji.

Komentáře k receptu Vietnamský salát s rýžovými nudlemi a hovězím masem

  • Alzbetina Prk.: :-) moc děkuji:-K krásný den

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Marie Svarcova: jasně, tofu jím a nahrazuju s ním maso. S tím názvem jsem to myslela tak, že je škoda to opisovat česky, když to je fakt dobrý, vietnamský recept, ne žádné "a la". Ani jsem si nevšimla, že tu už jedno Bun Bo je, klidně tomuhle svému můžete dát dvojku, ať se to neplete. Máte to fakt krásný a je vidět, že asijskou kuchyni umíte :yes:

    Odpovědět

  • maris: :-K díky

    Odpovědět

  • maris maris

    Marie Svarcova: jen ho tady hezky nech;-) a já ho " dělám" ne " dělím";-):-)

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk.: :-)tak jen vynechte Bo (hovězí) nebude to mít ani ten název ale pokud jíte tofu ( já ne) tak třeba nahradíte maso :-KHezký den

    Odpovědět

  • maris: :-) děkuji za komentář , neukázalo se mi, že už tu je , můžu smazat :-K hezký den

    Odpovědět

  • maris maris

    Alzbetina Prk.: U nás je tak velmi oblíbený, já ho dělím podle vietnamské kuchařky.:- Originál i s názvem tu už má Andrejka;-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/45672-vietnamsky-...

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Miluju vietnamskou kuchyni, akorát skoro nejím maso a už vůbec ne hovězí, takže Bun Bo Nam Bo není nic pro mě :-). Máte ho ale krásný a asi by bylo lepší přidat i originální název k receptu, protože to je Bun Bo Nam Bo jak má být! <3

    Odpovědět