Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Jahodová sezóna se blíží, a tak je nejvyšší čas vybrat si recepty s těmito oblíbenými letními plody, které letos vyzkoušíte. Plněné ovocné knedlíky i klasický koláč nebo bublanina, to je taková klasika. Ale co ochutnat třeba vyšperkované Míša řezy nebo domácí ovocnou zmrzlinu?

Jahody, kam se podíváš

Sezóna českých jahod se blíží - podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka budeme letos moci na samosběry vyrazit ve druhé polovině června. Sladké červené plody s minimem kalorií jsou tak oblíbené mimo jiné i proto, že je možné zpracovat je mnoha způsoby. Dětem je můžete jen omýt, nakrájet a posypat je trochou moučkového cukru, navršit na ně kopec domácí šlehačky nebo k nim přidat vanilkovou zmrzlinu. Až přijdou horké dny, rozmixujte velkou hrst jahod se studeným mlékem. Vyrobíte tak studenou ovocnou polévku, kterou si dorost zamiluje. Tip! Po zdravější verzi použijte jogurt Activia, který má velmi řídkou konzistenci, zároveň ale obsahuje živé kultury.

Klasickým využitím jahod je zapéct je do koláče s drobenkou nebo moučníku bublaninového typu. Nic proti tomu, ale ruku na srdce, i skvělý jahodový koláč se může přejíst. Tak to letos zkuste trochu jinak. Každou návštěvu ohromíte Míša řezem s jahodami. Je to naprosto jednoduchý dezert, který skvěle chutná a jahody mu dodávají šmrnc. Navíc Míša řez zabrnká na citlivou nostalgickou notu každému, kdo jej v dětství miloval v podobě zmrzliny. Dali byste si to bez tvarohu, ale stále v duchu populárních cukrovinek? Pak je pro vás tou správnou volbou jahodový řez á la Mrož.

 
Pokud nefandíte cukru, ochutnejte snadnou, rychlou a levnou roládu, která se sladí medem, potírá šlehačkovým krémem a zdobí čerstvými jahodami. Lehký moučník obstojí i ve vedrech nad 35°C, která nás doufejme brzy čekají. Ještě lepší do takového počasí je ovšem zmrzlina. Domácí jahodovo-banánový sorbet zvládne připravit každý a na jeho výrobu dokonce ani není třeba kupovat zmrzlinovač.
 
 

Začněte den načerveno

Podle odborníků bychom denně měli sníst tři kusy (nebo tři malé hrsti) čerstvého ovoce. Proč si tuto milou povinnost neodbýt hned ráno? Jahody vás po probuzení nezatíží, dodají vašemu tělu vitamíny, minerály i sacharidy na rozjezd a hodí se skoro do všeho. Můžete z nich udelat smoothie nebo je přidat do jogurtu s müsli, případně jimi ozdobit ovesnou kaši. Máte-li ale čas a chcete nastartovat den něčím speciálním, co takhle usmažit lívanečky se šlehačkou a s čerstvými jahůdkami? Vynikající nápad na víkendový brunch! Další variantou jsou zapečené palačinky s tvarohem a smetanovou zálivkou, které poslouží i jako vydatný sladký oběd.

Když už na to přišla řeč, proč vlastně jsou pro nás jahody tak prospěšné? Čerstvé plody mohou pomoci se zácpou, ale i s celkovým detoxem organismu. Listy jahodníku zase uklidňují rozbouřený žaludek. V jahodách najdeme vitamíny C, A a B, dále minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo a mangan a jsou i dobrým zdrojem kyseliny listové.

Ať už si vyberete jakoukoliv jahodovou lahůdku, nezapomínejte, že čerstvé jahody se rády a rychle kazí. Spotřebovat byste je měli do dvou dnů po nákupu nebo sběru. Pokud víte, že se vám to nepodaří, můžete je zamrazit nebo z nich udělat kompot. Stačí vám k tomu pár prázdných, čistých zavařovacích sklenic, voda, cukr, kapka rumu a samozřejmě jahody. Je to snadné a jahodový kompot vám v chladné spíži nebo ve sklepě vydrží celý rok.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Dresink, dressing

Dresink, dressing

Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více

Olivový olej

Olivový olej

Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více