Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
29. 5. 2021 Vaření
Jahodová sezóna se blíží, a tak je nejvyšší čas vybrat si recepty s těmito oblíbenými letními plody, které letos vyzkoušíte. Plněné ovocné knedlíky i klasický koláč nebo bublanina, to je taková klasika. Ale co ochutnat třeba vyšperkované Míša řezy nebo domácí ovocnou zmrzlinu?
Jahody, kam se podíváš
Sezóna českých jahod se blíží - podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka budeme letos moci na samosběry vyrazit ve druhé polovině června. Sladké červené plody s minimem kalorií jsou tak oblíbené mimo jiné i proto, že je možné zpracovat je mnoha způsoby. Dětem je můžete jen omýt, nakrájet a posypat je trochou moučkového cukru, navršit na ně kopec domácí šlehačky nebo k nim přidat vanilkovou zmrzlinu. Až přijdou horké dny, rozmixujte velkou hrst jahod se studeným mlékem. Vyrobíte tak studenou ovocnou polévku, kterou si dorost zamiluje. Tip! Po zdravější verzi použijte jogurt Activia, který má velmi řídkou konzistenci, zároveň ale obsahuje živé kultury.
Mohlo by vás zajímat
Klasickým využitím jahod je zapéct je do koláče s drobenkou nebo moučníku bublaninového typu. Nic proti tomu, ale ruku na srdce, i skvělý jahodový koláč se může přejíst. Tak to letos zkuste trochu jinak. Každou návštěvu ohromíte Míša řezem s jahodami. Je to naprosto jednoduchý dezert, který skvěle chutná a jahody mu dodávají šmrnc. Navíc Míša řez zabrnká na citlivou nostalgickou notu každému, kdo jej v dětství miloval v podobě zmrzliny. Dali byste si to bez tvarohu, ale stále v duchu populárních cukrovinek? Pak je pro vás tou správnou volbou jahodový řez á la Mrož.
Začněte den načerveno
Podle odborníků bychom denně měli sníst tři kusy (nebo tři malé hrsti) čerstvého ovoce. Proč si tuto milou povinnost neodbýt hned ráno? Jahody vás po probuzení nezatíží, dodají vašemu tělu vitamíny, minerály i sacharidy na rozjezd a hodí se skoro do všeho. Můžete z nich udelat smoothie nebo je přidat do jogurtu s müsli, případně jimi ozdobit ovesnou kaši. Máte-li ale čas a chcete nastartovat den něčím speciálním, co takhle usmažit lívanečky se šlehačkou a s čerstvými jahůdkami? Vynikající nápad na víkendový brunch! Další variantou jsou zapečené palačinky s tvarohem a smetanovou zálivkou, které poslouží i jako vydatný sladký oběd.
Když už na to přišla řeč, proč vlastně jsou pro nás jahody tak prospěšné? Čerstvé plody mohou pomoci se zácpou, ale i s celkovým detoxem organismu. Listy jahodníku zase uklidňují rozbouřený žaludek. V jahodách najdeme vitamíny C, A a B, dále minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo a mangan a jsou i dobrým zdrojem kyseliny listové.
Mohlo by vás zajímat
Ať už si vyberete jakoukoliv jahodovou lahůdku, nezapomínejte, že čerstvé jahody se rády a rychle kazí. Spotřebovat byste je měli do dvou dnů po nákupu nebo sběru. Pokud víte, že se vám to nepodaří, můžete je zamrazit nebo z nich udělat kompot. Stačí vám k tomu pár prázdných, čistých zavařovacích sklenic, voda, cukr, kapka rumu a samozřejmě jahody. Je to snadné a jahodový kompot vám v chladné spíži nebo ve sklepě vydrží celý rok.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Zapomenuté vložky do polévek: Ochutnejte piškotový svítek či vaječné krupky podle Sandtnerky
Čistý vývar je fajn na rána při kocovině, ale na… Číst více
Nachystat tortillu tak, aby si strávník pochutnal, nevyžaduje mnoho zručnosti. Podle návodu to zvládnou i úplní začátečníci
Hlavní náplní bývá obvykle maso nebo jeho náhrada, doplňkem zelenina a dresink. Náplně celkově nedáváme mnoho, aby nám nevypadávala ven a tortilla… Číst více
Mezinárodní den kuřecích křidélek
Příprava kuřecích křidélek není náročná a vyjde levně. Proto jsou čím dál více oblíbené i u nás. Snad nejjednodušší je křidýlka okořenit podle chuti,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodoví bubáci ozdobí dort, pohár i obyčejnou svačinu. Jak na ně, poradí video
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hitem internetu se staly jednoduché bramborové muffiny: Jsou úplně bez mouky a chutnají jako skvělá pizza
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 32 minutami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 19 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 20 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno 23. 4. 2024 08:07