Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také se vám stává, že tousty, koupené v obchodě, nechutnají přesně podle vašich představ? Upečte si toustový chléb vlastní! Z obyčejných, běžných surovin, které máte doma, vykouzlíte dobrotu k snídani i na svačinku.


Dobrý toustový chleba

Tousty patří mezi oblíbenou svačinku pro dospělé i děti, hodí se dobře i na snídani, kvalitní dobrý toustový chleba je základem tohoto francouzského dezertu a zbytky tousťáku využijete na strouhanku nebo do žemlovky. Zkrátka, podobně jako chléb klasický, má i ten toustový mnoho využití. Jenže, opravdu dobrý toustový chléb se skoro nedá sehnat. Ten balený v obchodech je čím dál dražší, střídka je sice měkká, ale kůrka taky, navíc se nakrájený chléb velmi rychle se v sáčku zkazí. V malých pekárnách toustový chléb nemívají.

Proto bylo tohle pečivo u nás doma spíše výjimkou. Dokud jsme nenavštívili v Praze jedno bistro, kde dělají opravdu skvělé francouzské tousty. S čokoládou, banánem a nádherně opečené chutnají božsky. Ptala jsem se tedy obsluhy, odkud mají tak dobrý toustový chléb. Odpovědí mi bylo, že si jej pečou sami. A samostatně neprodávají. Tudíž jsem udělala totéž. Od té doby si tousťák peču sama doma a není to nic těžkého. Zvládnete to s běžnou troubou a běžnou formou na chlebíček. 

Recept na toustový chléb

Ještě než začnu popisovat postup, musím zmínit jeden krok předem. A tím je omládek. Ten mě loni naučila moje kolegyně a výborná pekařka Iva Trhoňová a já se do omládku opravdu zamilovala. Běžné pečivo s droždím totiž udělá omládek lepším. A co to vlastně omládek je? Zkrátka kvásek, založený s menším množstvím droždí a podpořený místo cukru sladěnkou. Kyne trochu déle, než běžný kvásek, ale na chuti pečiva i na jeho struktuře je to znát. Tousťák s omládkem je krásně nadýchaný a jemný a vůbec není cítit droždím, protože je ho tam málo. Pokud nemáte doma sladěnku, použijte místo ní tekutý med. A teď už pojďme na recept. 

Co budete potřebovat

Na omládek:

  • 100 g vlažné vody
  • 130 g hladké mouky
  • 11 g čerstvého droždí
  • 1 necelou lžičku sladěnky

Vše smíchejte, dejte do misky, zakryjte a nechte vykynout kvásek omládek. 

K vykynutému kvásku přidejte: 

  • 370 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 17 g krystalového cukru
  • 1 vejce L + vejce na potření
  • 10 g soli

S omládkem smíchejte všechny výše uvedené suroviny a těsto dobře propracujte. Zakryté v míse nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu a půl, ale během té doby již částečně vykynuté těsto 1-2x propracujte a nechte dál kynout. Vykynuté těsto vyváljejte do obdélníku, složte, jako byste skládali dopis, tedy ze stran doprostřed, a vzniklý bochánek vložte do formy, vložené pečicím papírem.

Přikryjte a nechte opět vykynout. Vykynutý chléb potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Upečení kontrolujte špejlí. Pokud je po vytažení z těsta suchá, je hotovo. Upečený chléb vyndejte z trouby a nechte ještě asi 5 minut ve formě. Pak jej opatrně, pomocí pečicího papíru, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. 

Moje tipy navíc:

  • Chléb můžete upéct i klasicky, s běžným kváskem, pokud chcete postupovat rychleji. V tom případě použijte 25 g droždí a místo sladěnky klasický cukr.
  • Sladěnku (tedy ječmenný slad) koupíte v prodejnách zdravé výživy. Jedna sklenička stojí asi 70 Kč, ale v ledničce vydrží (i otevřená) klidně rok. Jen z ní vždy nabírejte zcela čistou lžičkou. 
  • Pozor, ať nenecháte ani omládek, ani těsto překynout, výsledku to nesvědčí
  • Chléb je skvělý i třetí den po upečení a z této dávky je ho opravdu hodně. Kdyby vám zbyl, využijete jej na strouhanku (nestrouhejte, ale rozmixujte ho), na opečené krutonky do salátu, do žemlovky, na opečený chléb ve vajíčku, na francouzský toust, nebo k zahuštění sekané či karbanátků. 
  • V galerii pod hlavní fotkou najdete postup a také tip, jak úplně nejjednodušeji si tento chleba užít: s čerstvým máslem a domácí marmeládou. 

Dobrou chuť! 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

evied

8. 6. 2022 20:05

Nádherný "tousťáček", jen se zakousnout, zítra vyzkouším :-) . Malý dotaz, jak máte velkou formu na pečení? Děkuji Eva

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat