Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kuskus s bylinkami a sušenými rajčaty
Zdroj: Toprecepty, veganotic

Vegani a vegetariáni nejedí maso. Veganství je ale mnohem přísnější. Čím vším se liší, na co si dát pozor a co skvělého si dát k večeři, to vám prozradíme v následujícím článku.


Co je veganská strava

Veganství i vegetariánství se stávají stále populárnějšími. Vegetariánská strava má několik forem, což může být pro někoho trochu matoucí. Protože se ale jedná o výrazná omezení ve stravování, je důležité si je dobře promyslet. O co se vlastně jedná? Veganství je přísnější než vegetariánství. Nesmíte konzumovat nic živočišného původu (včetně vajec, medu), ale také byste neměli používat materiály, které pocházejí ze živočichů (kůže, hedvábí). Vegani se vlastně snaží co nejvíce vyloučit všechny formy trápení či zneužívání zvířat a nepodporovat krutost. Strava je tedy založena na ovoci, zelenině, obilovinách, ořeších a luštěninách.

Setkat se ještě můžete s takzvanými frutariány. Ani oni nejedí žádné živočišné potraviny, ale ani luštěniny a obiloviny. Jedná se vlastně o ovocnou dietu. Konzumují jen čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, med a olivový olej. Ovoce ale nesmí být nijak poškozené a mělo by spadnout ze stromu samo. Bezmasou stravu také konzumují vitariáni. Říká se jí také raw strava, tedy „živá“, která neprošla tepelnou úpravou vyšší než 42-45 °C. Jedná se hlavně o ovoce, zeleninu, bylinky, jedlé houby, ořechy, semínka a o obilí.

Co mají společného vegetariáni a vegani

Vegani se rozhodli vyhýbat se všem produktům živočišného původu. Jsou přesvědčeni o tom, že mají největší dopad na jejich zdraví a na životní prostředí. Vegetariáni jsou proti zabíjení zvířat kvůli jídlu, ale obecně považují za přijatelné konzumovat vedlejší živočišné produkty (mléko a vejce), jestliže zvířata mají odpovídající podmínky k životu.

Vegani věří, že zvířata mají právo žít bez toho, aby to vedlo k využívání lidmi na jídlo, oblečení, vědu, ale i zábavu. Vegetariánská a veganská strava obsahuje množství vitamínů, minerálů a zdravých rostlinných sloučenin. Pokud jsou ale špatně naplánovány, mohou chybět některé složky stravy. Patří sem hlavně nízký obsah vitamínu B12; vápníku, zinku, železa, vitamínu D, omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem (obzvláště u veganů). Někdy konzumované potraviny obsahují větší množství cukru a mohou být vysoce průmyslově zpracované, obojí není pro zdraví příznivé.

Vegetariáni a vegani by si měli hlídat příjem živin, nechat kontrolovat jejich hladinu v krvi a případně brát doplňky stravy. Jak uvádí specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková: „Vegani by měli cíleně přijímat potraviny fortifikované vitamínem B12 anebo doplňky s B12. Denní potřebné množství vitamínu B12 je pro dospělého pouhých 2,4 mikrogramu, ale jeho deficit může vést k velmi závažným poškozením od anémie až po nevratné poškození nervů.“ Specialistka také upozorňuje na hladinu vitamínu D. Případnou suplementaci doplňky stravy je vhodné doplnit i vitamínem K2, který kromě jiného napomáhá zabudování vápníku do kostí.

Veganské

Když se lidé rozhodnou, že nebudou jíst maso ani žádné živočišné produkty, mají většinou etické důvody. Ať už je za ním filozofie, láska ke zvířatům nebo šetrné chování k planetě, bývá veganství…

Jak může vypadat veganská večeře

Milovníci polévek si mohou dopřát třeba skvělou falešnou dršťkovou z hlívy. Veganská a vegetariánská strava je plná nejrůznějších salátů. Připravit si můžete třeba tento salát, ve kterém najdete třeba i klíčky mungo fazolí, čočky, hrášku. Díky nim je pokrm plný cenných enzymů. Milujete lasagně? A věděli jste, že je možná i jejich veganská varianta, dokonce v raw podobě? Také plněné brambory nemusí být pouze s masem, ale výborné jsou i s rostlinným jogurtem a spoustou bylinek.  

Zdroje informací:
medicalnewstoday.com
healthline.com
digitalcommons.andrews.edu
Margit Slimáková, Osobní receptář pro zdraví a pohodu, BizBooks, 2021

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat