Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dietní strava
Zdroj: Pixabay, Skica911

Diety jsou stále velkým hitem, přestože často bývají velmi divoké a o jejich smyslu lze vážně pochybovat. Mezi dietami ale najdete i takové, u nichž byl zjištěn skutečný zdravotní přínos. Podívejte se, které diety frčí v roce 2022.

Diety 2022

V rámci diet je třeba se řídit nejen jejich popularitou, ale i tím, jestli je dieta pro člověka vhodná při jeho zdravotním stavu. Proto je před jejich zahájením vhodná konzultace s lékařem, který zná stav vašeho zdraví. V našem letošním přehledu si přečtěte o dietách, které vypadají velmi divoce a mohou ublížit, ale i o těch, které mohou vašemu zdravotnímu stavu pomoci. Přečtěte si, co o nich pro Toprecepty.cz říká autorka několika knih o hubnutí a výživová poradkyně Karolina Katchaba Hrubešová.

Středomořská dieta 

Středomořská strava je inspirovaná tradičními stravovacími zvyklostmi jižní Itálie a Řecka a v současné době je považována za „zlatý standard v preventivní medicíně“, především pro obsah antioxidantů a protizánětlivých vlastností. Dieta je bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, celozrnné výrobky, ryby a olivový olej jako hlavní zdroj tuku. Dezerty nahrazuje ovoce. Dieta má snižovat rizika chronických onemocnění a zlepšovat kvalitu života. Nemá přísná omezení a ani se nepočítají kalorie. Méně vhodné potraviny: zpracovaná masa, červená masa, sladkosti.

Názor výživové poradkyně Karolíny: „Středomořská strava (já nemám ráda slovo dieta) určitě patří k těm lepším a na většinu jejích doporučení nelze nic namítat. Až na jednu věc. Osobně jsem přesvědčena, že když se nebere ohled na množství kalorií, není to dobrý nápad. Takto to zkrátka u většiny lidí nefunguje a je potřeba řešit příjem potravy komplexně. Ořechy jsou sice zdravé, ale tučné. Ovoce je také zdravé, ale mnohé druhy obsahují hodně cukru. Když sníte 10 banánů za den, nebude to ideální. Takže za mě tato strava ano, ale je potřeba zohlednit celkový příjem kalorií a nezapomenout na dostatečný příjem bílkovin."

Dieta DASH pro snížení vysokého tlaku

Podle časopisu US News, který spolu s odborníky na výživu sestavil žebříček nejlepších a nejhorších diet, se na druhém místě umístila právě tato dieta. Původně byla vyvinuta lékaři pro snížení vysokého tlaku. Dnes je považována za jednu z nejzdravějších a nejoblíbenějších diet. Je obdobná jako středomořská, tedy dostatek ovoce a zeleniny, dále nemá chybět celozrnné pečivo, libové maso, ryby, nízkotučné mléčné výrobky, ořechy a semena.

Vyhýbá se červeným masům (hovězímu a vepřovému) a rafinovaným cukrům. Má mírnit dnu a snižovat cholesterol. Obě stravy jsou plánované jako dlouhodobé, spíše jako životní styl. Pokud má vést k hubnutí, je třeba počítat kalorie a hlídat denní energetický výdej.

Názor výživové poradkyně Karolíny: Tuhle dietu neznám, ale pokud ji lékař předepíše a doporučí někomu, kdo má takové zdravotní problémy - proč ne? Ale jinak jsou za mě diety sprosté slovo. Jíst se může vše, samozřejmě s mírou a dbát na pravidlo 80/20 - tedy jíst alespoň z 80 % zdravě. Dneska už je tolik zdravých potravin. Měli bychom se vyvarovat průmyslově zpracovaným potravinám, smaženému, tučnému atd. Ale proč bych si měla zakazovat třeba hovězí? Když mám kvalitní maso, tak proč si ho nedat?"

Flexitariánská dieta známá jako polovegetariánská

Říká se jí také polovegetariánská dieta a mělo by docházet nejen k hubnutí, lepšímu stavu metabolismu, ale i k prevenci cukrovky. Základem je vegetariánská strava s občasným podáváním masa nebo ryb. Hlavní potraviny: zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny. Omezené potraviny: červené maso, drůbež, ryby, mléko a vejce.

Názor výživové poradkyně Karolíny: Omezení příjmu masa může být určitě pro někoho vítaná změna a může vést i ke zlepšení zdravotního stavu. Ovšem opět říkám, že pokud máte maso rádi, nedělá vám žádný problém a budete dodržovat pravidlo – příjem nižší než výdej, pak ho konzumujte a budete hubnout i tak."

MIND Dieta – údajně ideální pro diabetiky

Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) je variantou spojení středomořské diety a DASH diety. zpomalit kognitivní úpadek v souvislosti se stárnutím, tedy ovlivnit funkce mozku, díky kterým člověk vnímá okolní svět, jedná, reaguje a také zvládá úkoly. Má být vhodná speciálně pro diabetiky, také v souvislosti s kognitivními funkcemi.

Strava je bohatá na ovoce, zeleninu a luštěniny a důležitý je omezený příjem živočišných produktů a vysoce nasycených tuků. Důležitá je především listová zelenina a bobule namísto ovoce jako takového, mohou být omezeny mléčné výrobky nebo brambory. Mezi omezené potraviny kromě červeného masa patří i máslo a margarín, dále také sladkosti a pečivo.

Názor výživové poradkyně Karolíny: Pokud je taková dieta stanovena a doporučena lékařem, pak její přínos nerozporuji. Pokud jsme však zdraví, proč si odpírat něco, co nám neškodí?

Biblická strava v duchu Starého zákona

Víte o biblické dietě? Americký herec Chris Pratt letos oznámil, že si přečetl Starý zákon a rozhodl se řídit se pokyny proroka Daniela. Aby rychle zhubl, rozhodl se jíst jen ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny a ořechy a také více komunikuje s Bohem.

Názor výživové poradkyně Karolíny: Nemám nic proti víře ani Bibli, ale pokud nemám zdravotní omezení chci trvale, zdravě a bez jo-jo efektu hubnout, tak toto není ta správná cesta. Nepříbíráte pár dnů, ale většinou roků, a pak chcete po těle, aby za pár dnů či týdnů předvedlo zázraky. Tudy cesta nepovede."

Bramborová dieta

Bramborová dieta je krátkodobou módní dietou, která slibuje rychlé hubnutí. Existuje mnoho variant. Základní verze tvrdí, že pomůže zhubnout až 0,45 kg denně tím, že během tří až pěti dnů nebudete jíst nic jiného než obyčejné brambory. Koncept sahá až do roku 1849, znovu ho zpopularizoval Tim Steele, který v roce 2016 publikoval „Potato Hack: Weight Loss Simplified“.

Ve knize naznačuje, že brambory jsou „nejlepší pilulkou na hubnutí, jaká kdy byla vynalezena“. Tvrdí, že posilují imunitní systém, zlepšují zdraví střev a poskytují spoustu živin, které udrží energii při hubnutí. Pít se smí pouze voda, obyčejný čaj nebo černá káva. Cvičte pouze lehké cviky a choďte. Berte své obvyklé léky podle pokynů svého lékaře, ale neberte nic dalšího. Ačkoli mnozí tvrdí, že jim dieta pomohla výrazně zhubnout, ale žádné vědecké studie tato tvrzení nepodporují.

Názor výživové poradkyně Karolíny: Tak tomuhle už se jen směji. Jestliže budete 3-5 dnů jíst jakoukoli potravinu v malém množství, tak to pro tělo bude takový šok, že zřejmě nějaké to kilo ztratíte. Ale bude to jen voda, odpadní látk, ale rozhodně ne tuk. Zaměřte se na kvalitní vyváženou stravu. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, smaženému, tučnému a přeslazenému. Dbejte na pitný režim, hýbejte se a vaše tělo se vám jistě odmění."

Dietní

Dietní strava může znamenat různé věci – od lékařem nařízených omezení v jídelníčku přes redukční menu zaručující ztrátu přebytečných kil až po vynechání určitých potravin třeba z osobního…

Tajemná úplňková dieta

Úplňková vychází z toho, že Měsíc má ovlivňovat vodu v těle a gravitační síla Měsíce nejsilnější právě o úplňku a novoluní, proto má pomoci v těchto dnech zhubnout určitá ovocná nebo zeleninová tekutá strava. V základním plánu během 24-26 hodin v době úplňku a novoluní nejíte nic, jen pijete vodu, případně detoxikační čaje a neslazené ovocné nebo zeleninové šťávy. V delší verzi začnete úplňkovým půstem, ale pokračujete podle stravovacích plánů podle různých fází měsíce.

Názor výživové poradkyně Karolíny: Někteří lidé se domnívají, že pokud chtějí zeštíhlet, je nutné hladovět, ale tak to není. Správně nastavený jídelníček vám dodá dostatek živin, zasytí vás a ještě vám pomůže zhubnout."

Zdroje informací:
https://www.forbes.com/health/body/best-diets/
https://www.healthline.com/nutrition/potato-diet
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/dash-diet/art-20048456
https://health.usnews.com/best-diet/mediterranean-diet

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více