Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalý cuketový perník na plech? Tohle je recept bez vážení a povede se vždycky
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Sezona cuket právě vrcholí. Tuto populární letní zeleninu připravujeme obvykle naslano do různých zeleninových směsí nebo plněnou, když ale její zásoby přerostou únosnou míru, začínáme přemýšlet, co dál? Ideální možností jsou různé koláče na plech. Třeba zrovna perník.


Jednoduchá buchta na plech i do formy

Vůni perníkového koření si spíš spojujeme se zimními měsíci, litý perník na plech je však univerzální moučník, který využijete ke kávě po celý rok. Je rychle upečený a přípravu těsta budete mít hotovou za chviličku. Nemusíte nic dlouze šlehat, hníst nebo nechávat kynout, jednotlivé ingredience jen stačí smíchat a nalít na plech, do pekáčku nebo třeba koláčové či chlebíčkové formy. Těsto lze navíc různě upravovat, třeba přidáním jogurtu, kefíru či podmáslí. Přímo báječně je pak zvláční nastrouhaná cuketa.

Do těsta využijete i přerostlé cukety

Cukety jsou vynikající, když jsou mladé. Nejsou v nich žádná semínka, mají tenkou slupku, jsou krásně šťavnaté a nejchutnější. Pokud ale máte na zahradě cuket hodně, než stihnete sklidit hned zpočátku, snadno se vám může stát, že vám některá z nich trochu přeroste. Větší cukety však bývají sušší mají trochu „vrzavou“ konzistenci, což některým vadí. Právě tyto větší cukety už nejsou moc dobré na zapékání, vyhazovat je ale nemusíte.

Když je nastrouháte, výborně je upotřebíte právě v těstech na různé buchty, jako je třeba perník. Díky nim vám navíc koláč vydrží vláčný delší dobu. Pozor jen na jednu věc. Cukety nesmí být hořké, takové by vám mohly způsobit opravdu závažné zdravotní problémy kvůli obsahu toxinů zvaných kukurbitaciny, jež právě způsobují onu nepříjemnou hořkou chuť. Více těchto látek bývá právě u větších cuket.

Snadný recept z litého těsta

Těsto na lité koláče přímo vyzývá k tomu udělat je v jednoduché hrnečkové verzi. Potřebujete k ní jen nějakou nádobu, třeba klidně i jen kelímek od jogurtu, kterou si odměříte potřebné suroviny. Koláč tak snadno připravíte i někde na chatě nebo na chalupě, kde nemáte váhu. Mnoho surovin na buchtu nepotřebujete – stačí vám jen mouka, vajíčka, olej nebo rozpuštěné máslo pro lepší chuť, cukr a samozřejmě kypřicí prášek, který zajistí, že bude těsto krásně nadýchané. Důležité je však připravit si všechny suroviny předem, aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Jen tak vám těsto půjde krásně vymíchat do hladka.

Pro perníkovou chuť nesmíte zapomenout na perníkové koření. Můžete si rovnou koupit mix nazvaný perníkové koření nebo si namíchejte vlastní. Složení perníkového koření není přesně dané a můžete si ho nakombinovat, jak se vám zlíbí. Jedinou stálicí ve směsi je skořice, dále se používá zázvor, nové koření, hřebíček, kardamom, badyán, muškátový oříšek, koriandr, anýz, fenykl a vanilka. Pro trochu pikantnosti je možné vmíchat i špetičku pepře. Navíc můžete směs vylepšit citronovou či pomerančovou kúrou.

Cuketovou buchtu vylepší oříšky

Mouka se do těsta na perník obvykle používá polohrubá, najdete ale i recepty s hladkou nebo s kombinací obou. Připravit si ovšem můžete i zdravější verzi perníku, do níž použijete celozrnnou pšeničnou mouku a případně i trochu žitné, která těsto také hezky zvláční. Těsto lze navíc krásně vylepšit pomocí namletých nebo nadrobno nasekaných oříšků. Vynikající jsou vlašské, které jsou tučné a i ony dodají těstu onu potřebnou vláčnost. Stejně tak můžete experimentovat se sladidly. Místo cukru použijte třeba med, který k chuti perníčků patří odpradávna, pokud vám jde o nějaké méně kalorické sladidlo, sáhněte po čekankovém sirupu, jenž obsahuje méně cukru a kalorií.

Cukety nechte okapat a vydlabejte z ní semínka

Perník lze odlehčit přidáním jogurtu nebo nějakého kysaného mléčného nápoje a nezapomeňte hlavně na strouhanou cuketu. I cuketu je třeba na pečení připravit. Větší cukety obsahují hodně velkých semínek, které je nutné vydlabat, mají i tužší slupku, již zase musíte oloupat. Cuketu můžete do moučníku nastrouhat najemno i nahrubo, záleží jen na tom, zda vám v moučníku vadí, nebo nevadí cítit kousky zeleniny. Pokud byste měli příliš šťavnatou cuketu, musíte ji ještě nechat před přidáním těsta okapat v cedníku, případně i vymačkat, aby vám do těsta nevnesla příliš mnoho vody, bylo by příliš rozbředlé. Hotový perník můžete nakonec přelít třeba čokoládovou nebo cukrovou polevou

Náš tip: Jak na cuketovou buchtu podle hrnečkového receptu se podívejte v následujícím videu:

Vláčný cuketový perník zvládne i začátečník

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat