Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přílohy 100 x jinak: Jak chutná koprovka se svítkem, ryba na zelí nebo králík se slanou krupicovou kaší?
Zdroj: Toprecepty, Dooga

Ke svíčkové jedině houskový nebo karlovarský knedlík, k rybě brambory? Může to tak být, ale taky nemusí. Zkuste pro jednou méně obvyklé variace a vaše jídlo získá nový chuťový rozměr!

Co se nejvíc hodí k omáčkám?

Česká kuchyně je z velké části založená na omáčkách. Někdo miluje rajskou, další upřednostňuje koprovku a pro jiné je synonymem nedělního oběda jedině svíčková. K omáčkám se tradičně podávají knedlíky, ať už klasické houskové, kynuté nebo třeba luxusní karlovarské. Knedlík do sebe totiž dokáže nasáknout všechnu omáčku a můžete jím důkladně vytřít talíř, aby ani kapka nepřišla nazmar. Ovšem, tohle umí i svítek! A pozadu nezůstávají ani noky, nebo těstoviny. Pojďte si s námi připomenout, co se považuje za klasickou přílohu, a jak jinak si omáčky můžete vychutnat pro tentokrát.

  • Rajská – i když jde o jednu z tradičních českých omáček, nezapře ani svůj italský původ a vedle knedlíků see často podává i s těstovinami. U nás vedou klasická česká kolínka, tvar těstovin ale tak důležitý není. Pokud máte v omáčce masové kuličky nebo plněné papriky, často se jako příloha volí i vařená rýže.
  • Koprovka – oblíbená smetanová omáčka se stejně jako jí podobné (např. křenová) nejčastěji servíruje s klasickým houskovým knedlíkem. Když se ale koprovka podává s vejci, místo knedlíků se k ní spíš dávají vařené brambory. A kdo patří mezi pamětníky, možná si vzpomene, že koprovka se dříve podávala také se svítkem, což je něco jako slaná buchta. Svítek funguje podobně jako knedlík, ale jeho příprava je snazší. Zkuste to podle blogerky Holky u plotny:
  • Kuře na paprice – zahuštěná papriková omáčka připravená z mleté papriky osmahnuté s cibulkou je rovněž jednou z oblíbených omáček. Jako příloha se k ní podávají nejčastěji houskové knedlíky nebo těstoviny. Tato omáčka však pochází původně z Maďarska, kde ji připravují trochu jinak. Dávají do ní opravdu čerstvé papriky a navíc rajčata. Místo knedlíků se k ní pak servírují malé nočky podobající se slovenským haluškám, jsou ovšem bez brambor. Kuřecí paprikáš s nočky si připravíte podle tohoto receptu.
  • Houbová omáčka – klasikou jsou opět knedlíky, ale výborná je i se špeclemi, nebo s krupicovými noky. Někdo si omáčku ale raději vychutná s těstovinami nebo italskými bramborovými noky. Občas se podává i s bramborami. Nezvyklá variace je potom houbovka s nádivkou! Ano, tou velikonoční nádivkou, kterou obvykle pečeme jen na jaře. Právě ta se k houbovce fantasticky hodí. Zkuste to!
  • Guláš – guláš se šesti je česká klasika, někteří si jej vychutnají s knedlíky houskovými, někdo s bramborovými. Místo bramborových knedlíků je možné použít i kupované italské bramborové noky, aspoň si usnadníte práci a trochu i ušetříte kalorie. Ke guláši je skvělý i chleba a opět můžeme zmínit krupicové noky. Ty se ke guláši servírují při slavnostnějších příležitostech. Jemné nadýchané krupicové noky výraznému guláši vyloženě sluší.

A co k masu nebo k rybě?

Když nejde o omáčky, nejsou už kombinace masa a příloh tak přesně dané a je tu tedy i mnohem víc variant. K masovým specialitám si dáváme nejčastěji brambory – vařené, pečené, šťouchané nebo ve formě kaše. Ale jde to i jinak. 

  • Řízek – je u nás asi nejoblíbenější masovou specialitou a nejobyčejnější přílohou k němu jsou vařené brambory omaštěné máslem. V poslední době jim ale zdatně šlapou na paty hranolky, které se podávají i k dalším specialitám v trojobalu, jako je třeba smažený sýr nebo žampiony. Řízek skvěle chutná i s bramborovou kaší. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na klasickou vánoční kombinaci – tedy řízek s majonézovým bramborovým salátem. Možná vás to překvapí, ale k řízku se dají podávat i knedlíky. Na tom je založena trochu zvláštní východočeská specialita – pavlišovský řízek. Neobvyklost pokrmu navíc ještě podtrhuje dušené zelí. Zní to možná zvláštně, ale zelí v kombinaci se smaženým pokrmem funguje výtečně. Kyselost stáhne trochu tuk a po jídle vám nemusí být těžko.
  • Vepřo – pokud bychom pokračovali ve výčtu dál, nezbývá než doplnit knedlo a zelo. Pokud ale vepřové upečete na česneku a budete podávat se špenátem, houskové knedlíky obvykle nahradí ty bramborové. I když najdou se i tací, kteří si bramborové knedlíky klidně dají se zelím. K pečené kachně je to přece také běžná kombinace. Pokud ovšem nejste na Slovensku, kde vám k ní naservírují bramborové placky zvané lokše.
  • Plněné papriky – pokud je vaříte v rajské omáčce, platí pro ně stejná pravidla jako pro klasickou rajskou. Vychutnáte si je tedy nejen s knedlíkem, ale třeba i s rýží nebo s těstovinami. Papriky plněné mletým se ale často připravují i pečené. S chutí výpeku, s nímž se podávají, se pak nejlépe snoubí vařené brambory. Celý pokrm ovšem můžete vylepšit i těmi šťouchanými smíchanými s osmaženou cibulkou a slaninou.
  • Ryba – rybu nejčastěji připravujeme smaženou nebo pečenou, v obou případech se k ní výborně hodí vařené či opečené brambory. Pokud smažíte rybu na pánvi jen tak na přírodno, můžete ji doplnit i vařenou rýží. Ta se báječně hodí třeba lososovi. Když jej posypete sezamovými semínky a rýži dochutíte sójovou omáčkou, dodáte pokrmu asijský šmrnc.
  • Kuře - běžně se podává s vařenými bramborami či s bramborovou kaší, případně s rýží. Ale někteří jej milují i se zelím a knedlíky, na způsob kachny. Také se kuře běžně plní nádivkou a právě tu k němu můžete i podávat. Kuře má jemné maso jemné chuti, tudíž se dá říct, že k němu můžete jíst vlastně cokoliv. Klidně i noky nebo halušky. 

Dokonalé kuře na zelí

Další tradiční i netradiční kombinace

Jiný kraj, jiný mrav, říká se, a platí to i pro jídlo. To, co nám může připadat zvláštní je jinde naprosto běžné. Někdy stačí jen vyjet za hranice okresu nebo dojít k sousedům. Přidáváme tedy další jídla a kombinace, které vás možná zaujmou. 

  • Trhané vepřové + hamburgerová houska, lokše nebo arabská placka pita. Jak na trhané vepřové si přečtěte tady.
  • Špenát + sázené vejce nebo omeletea a bramborové krokety 
  • Rybí filety + zelí. Zní to zvláštně? Ale je to výborné. Zkuste rybí filety se zelím podle tohoto receptu.
  • Pečený králík + slaná krupicová kaše. Zní to divoce, dokud to neochutnáte. Kaši připravujte stejně jako sladkou, jen ji prostě osolte a na závěr doplňte osmaženou cibulkou nebo slaninkou.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více