Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlavní jídlo se skládá z masa, zeleniny a libovolné přílohy. Přílohou bývají nejčastěji sacharidy, které spolu se zeleninou dodávají rovnováhu bílkovinám, obsaženým v mase. Také samotná zelenina je zdravou, chutnou přílohou.

Přílohy jsou důležitou součástí pokrmů. Bývají syrové, vařené, smažené, pečené, dušené, připravované v páře nebo grilované. Některé přílohy lze podávat zároveň jako hlavní jídlo - většinou další den, kdy se zpracují jako zbytky.

1/20

    1 z 20

    Pečené brambory Hasselback

    Pečené brambory Hasselback

    Brambory a zase brambory... Nejčastější příloha ke všem možným jídlům jsou brambory. Podáváme je vařené, pečené, smažené, šlehané i šťouchané, s kořením, zelenými natěmi, s uzeným a se škvarky - prostě brambory na mnoho a mnoho způsobů. Hodí se k masu, zelenině, omáčkám i jako hlavní jídlo.

    3 z 20

    Rýže na orientální způsob

    Rýže na orientální způsob

    Rýže je nezbytnou součástí jídelníčku. Existuje nespočet druhů, které jsou určeny pro různé tepelné úpravy. Rýže na rizoto je jiná než přílohová či sushi. Podáváme ji bílou jako přílohu k omáčkám, masu a zelenině nebo ji mícháme s různými ingrediencemi, které ji dochutí - zelenina, rozinky, koření (kari).

    5 z 20

    Hop do vody - přílohové noky

    Hop do vody - přílohové noky

    Noky jsou vařené kousky z moučného těsta, které se podávají místo knedlíků k dušeným i pečeným masům, k omáčkám, k zelenině a v menší velikosti se dávají i do polévek. Do těsta na noky můžeme přimíchat jemně nasekané zelené bylinky a natě, strouhaný sýr nebo pokrájené uzené maso či šunku.

    6 z 20

    Bramborové knedlíky na páře

    Bramborové knedlíky na páře

    Bramborové knedlíky jsou přílohou, kterou si neodpustí žádný milovník pečeného i dušeného masa a zelí nebo špenátu. Na rozdíl od houskového knedlíku jsou ty bramborové kypré. Z bramborového těsta se dají vykouzlit různé tvary (šišky, noky, koule), které spolu s masem a zeleninou tvoří pilíř české kuchyně.

    7 z 20

    Indická zelená čočka

    Indická zelená čočka

    Luštěniny  jsou přílohou k pečenému masu, restované slanině a orientálním omáčkám a směsím. Mezi luštěniny se řadí čočka, hrách, fazole, sója, cizrna. Ačkoliv nejsou příliš oblíbené pro své nadýmavé účinky, jsou nositelem zdravých bílkovin, živin a vitamínů. Nadýmavosti předejdeme namáčením a použitím koření.

    8 z 20

    Domácí chleba

    Domácí chleba

    Chléb - bílý, žitný, semínkový - je přílohou, která nahradí knedlíky i brambory v některých hlavních jídlech - ať jsou to knedlíky ke guláši, brambory ke smaženým řízkům nebo bílé pečivo k různým masovo-zeleninovým směsím. Někteří lidé dávají domácímu chlebu přednost přede všemi ostatními přílohami.

    9 z 20

    Smažená zelenina

    Smažená zelenina

    Zelenina je zdravou přílohou, která nahradí sacharidy, podávané k hlavnímu jídlu. Ze zeleniny připravujeme míchané saláty a dušené směsi, zavařujeme ji a kvasíme. Smažená, grilovaná a pečená zelenina sice už tak zdravá není, ale stále je velmi oblíbená pro svou barevnost, šťavnatost a chuť.

    10 z 20

    Chlupaté cuketové knedlíky

    Chlupaté cuketové knedlíky

    Syrové brambory jsou základem chlupatých knedlíků (klouzáků, bosáků), jejichž společným znakem jsou drobné nudličky nastrouhaných brambor. Kvůli soudržnosti se někdy přidává i malý podíl vařených brambor. Chlupáči se podávají k pečeným masům, pikantním a smetanovým omáčkám, k zelí a špenátu.

    11 z 20

    Česneková pohanka s řeřichou

    Česneková pohanka s řeřichou

    Obiloviny jsou od nepaměti superpotravinou všech národů. Mezi ně se řadí rýže, pohanka, proso, kroupy, pšenice, oves, žito, ječmen, ale i quinoa nebo kukuřice. Obiloviny jsou výtečnou přílohou k jakémukoliv jídlu z masa nebo zeleniny a nedílnou součástí chlebového těsta a jiného pečiva.

    13 z 20

    Bramborová kaše (klasika)

    Bramborová kaše (klasika)

    Bramborová kaše patří mezi oblíbené bramborové přílohy hlavně u dětí. Sluší jí smažená a dušená masa (řízek, karbanátek), dušená zelenina a silné masové omáčky (z hovězích líček). Kaši můžeme také zapékat nebo ji použít k přípravě kroket a lokší. Nejlepší kaše je ručně umíchaná s máslem a smetanou.

    14 z 20

    Kyselé houby

    Kyselé houby

    Houby jako příloha? Když doma nic není, sáhni po houbách, říkávaly naše babičky. Lesní houby, sušené namočené houby, hlíva nebo žampióny mohou být přílohou k pečeným bramborám a masu, k dušené zelenině nebo orestovaným knedlíkům. V tomto případě přílohu jako takovou ani nepotřebujeme.

    15 z 20

    Teplý fazolkový salát

    Teplý fazolkový salát

    Saláty na všechny způsoby spojuje jedna důležitá ingredience - zálivka. Saláty nemusí být jen z čerstvé zeleniny. Nejznámějším salátem je klasický bramborový, ale smíchat se dají různé suroviny, studené i teplé, které pak spojíme zálivkou nebo majonézou a podáváme k pečeným masům, bramborám, luštěninám, zelenině.

    16 z 20

    Rýžové krokety se sýrem

    Rýžové krokety se sýrem

    Krokety jsou smaženou přílohou, kterou připravíme z nasekaných nebo umletých surovin, smíchaných s potřebnými ingrediencemi do jemného těsta. Z něj tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhance nebo sýru a smažíme. Jsou výborné k dušenému i smaženému masu a zelenině.

    17 z 20

    Zeleninové bramboráčky

    Zeleninové bramboráčky

    Placky a placičky z různých surovin a ve všech podobách se používaly jako příloha už od nepaměti. Ze syrových i vařených brambor (lokše, bramboráky), ze zeleniny, mouky (palačinky a tortilly), luštěnin a různých druhů obilovin lze vytvořit placky, které můžeme směle podávat místo tradičních příloh.

    18 z 20

    Gnocchi podle Jitky

    Gnocchi podle Jitky

    Gnocchi jsou italským pokrmem, který velmi rychle zdomácněl i u nás. Jde o kousky těsta z umletých brambor, mouky, žloutků a mnohdy také sýra. Vypracovanou směs tvarujeme do podoby nočků nebo vytvoříme váleček, který nasekáme na kousky, popřípadě do nich obtiskneme hroty vidličky. Podáváme s dušeným masem.

    19 z 20

    Domácí hranolky

    Domácí hranolky

    Hranolky z brambor, ale i ze zeleniny, jsou nejoblíbenější přílohou mladých lidí, kteří ještě nehledí na zdravý životní styl. Hranolky jsou smažené ve větším množství oleje nebo jsou v oleji vykoupané a upečené v troubě. Zdravější verzi hranolek připravíme pečením nasucho. Velmi chutné jsou posypané kořením.

    20 z 20

    Rýžové nudle a krůtí maso na kari

    Rýžové nudle a krůtí maso na kari

    Rýžové nudle s vyrábějí z rýže. Mají polohrůhlednou až průhlednou barvu (skleněné nudle) a nejčastěji se s nimi setkáme v orientální kuchyni, kdy bývají přílohou k masu a zelenině. Jejich výhodou je rychlá příprava, nevýhodou jejich vysoký glykemický index - což znamená, že bychom si je příliš často neměli dopřávat.

1/20

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky