Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem

Mirusha Kuchařka: Mirusha

Hovězí maso 16 názorů

Suroviny

Na maso:
1 kg hovězí plece
80 g špeku
100 g másla
160 g mrkve
160 g celeru
160 g petržele
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 l hovězího vývaru
250 ml zakysané smetany
40 g jíšky
sůl
pepř
na noky:
200 ml mléka
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g krupice
2 žloutky
4 bílky
špetka muškátového oříšku
sůl
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup na maso: Maso vydatně osolíme, opepříme ze všech stran a prošpikujeme ho kousky špeku nakrájeného na špalíčky 1 x 7 cm.

  2. Polovinu očištěné zeleniny nakrájíme na tenké nudličky (jako sirky), polovinu nakrájíme na kostky 1 x 1 cm.V rendlíku nejprve restujeme na polovině másla na středním ohni nudličky zeleniny. Stačí 2 minuty, měly by zůstat křupavé. Citrónovou kůru přidáme k restované zelenině. Zamícháme, sundáme z plotny a přendáme do misky. Poté na druhé polovině másla maso restujeme na prudším ohni ze všech stran spolu s druhou polovinou zeleniny nakrájenou na kostky.

  3. Jakmile bude maso zatažené a zlatavé, zalijeme ho vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, oheň stáhneme na minimum a dusíme doměkka asi 2 hodiny. Starší maso se může dusit i déle.

  4. Až bude maso měkké, můžeme ho vyjmout a vyvařenou šťávu přecedit přes sítko a propasírovat ( kdo chce, nemusí omáčku cedit, zelenina se částečně rozvaří a klidně v omáčce může zůstat), přidáme podle potřeby jíšku, promícháme a provaříme ještě 15 minut již bez pokličky. Poté přidáme zakysanou smetanu, restované nudličky zeleniny s citronovou kůrou, zamícháme, prohřejeme 1 minutu. Podle chuti dosolíme.Maso nakrájíme na plátky, na talíři zalijeme omáčkou a podáváme s krupicovým nokem.

  5. Postup na noky: Dáme vařit mléko. Do vařícího mléka přidáme máslo a vsypeme prosátou mouku a krupici. Přidáme špetku muškátového oříšku. Za stálého míchání na středním ohni připravíme tuhou hmotu, která se nelepí. Těsto necháme 10 minut za občasného míchání vychladnout.

  6. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

  7. Do prochladlého těsta vmícháme žloutky, sůl a tuhý sníh z bílků. Těsto necháme hodinu pořádně prochladnout v lednici. Dvěma lžícemi proti sobě vykrajujeme noky. Vaříme je v mírně osolené vodě 6 minut na středním ohni. Uvařené noky ihned zchladíme v ledové vodě. Podle potřeby noky přihřejeme na pařáčku s vodou, nebo je rychle na 20 vteřin prohřejeme těsně před podáváním ve vařící vodě.

Poznámka

Recept je z kuchařky "Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček". Podobný recept už tu sice je, ale s použitím trošku jiných surovin :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 63 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem

  • rebeka rebeka

    recept se mi velmi zamlouvá, fotka je svůdná:-*:-*:-K:yes::yes:
    no nic... letí k odzkoušení;-):-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Úplně nádherný recept (mimochodem, máš překrásné fotky), rozhodně zkusím v nejbližší době...:-K:-p Bod posílám dopředu, už se těším.:-)
    Být tak chytrá jako Vlasta, zopakuji si češtinu.

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    Vlasta: Ale mě o něm nic vysvětlovat nemusíte ;-) Jak už jsem psala (a píšu znovu a snad už naposled), je to z prakulovské kuchařky a mě nepřísluší ten recept přejmenovávat. To musí udělat autor sám ;-) Kdyby to byl můj recept, tak se klidně poučit nechám :-) Receptům, které převezmu z kuchařek, nebo z různých webů, názvy neměním :-) A když už jsme u toho...Měla byste poučit i wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1nos_Esterh%C3%...

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc fajn receptík a moc hezky připraveno:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    Mirusha:
    Nikto Vás nenutí něco opravovat.
    Rodina Eszterházy byla (a ještě stále je...) významná rakousko-uherská šlechtická familie, která byla velice vážená císařem. Tak v Maďarsku jak v Rakousku do dnešního dne zůstali stavební památky (zámky, paláce atd.) spjaty s Eszterházyovcama. Jídlo vzniklo v Rakousku a bylo pojmenováno na jejich počest. Nějaká "prakulovská" kuchařka není v tomhletom vůbec směrodajná.
    Jestli Vás trochu zajíma historie (a taky souvislost i s tímhle jídlem), v Internetu najdete všechno.
    Jestliže Vám něco říká Haydnova Symfonie č. 45 "Na rozloučenou", tak se o Eszterházyovcích dozvíte něco víc.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Paráda ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha(autorka receptu)

    Recept jsem doplnila o poznatek Danky :yes: V kuchařce to vůbec napsané není a já si to ani neuvědomila...."Bouchala" jsem to sem už pozdě večer :-D Já jsem omáčku přecedila a mírně zeleninu propasírovala, ale jen část, ne všechnu.
    Jinak jak je napsáno v poznámkách, recept je z "prakulovské" kuchařky a tam je přímo napsáno "Esterházy", takže název opravovat nebudu ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nádherný, žravý recept:-p a ty noky..no-koment:-p:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • PavlinaK. PavlinaK.

    Vlasta: myslím že ani tak nezáleží jak je napsaný název ... jako spíš natom jestli je jídlo dobré ... to bych tu asi neřešila :-*

    Odpovědět

  • PavlinaK. PavlinaK.

    vypadá to moc dobře, určitě vyzkouším a ohodnotím ;-)

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    Snad by bylo vhodné napsat jméno správně:
    ESZTERHÁZY
    Tak, jak je napsané, se čte Ešterházy.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirusho, znám to, dělám to a je to dobré tak 4.bod:yes:

    danka1965: Danko, to záleží na každém, jak to má rád, může se to nechat nastrouhané na nudličky, může se to rozmixovat a může se to propasírovat a dokonce i přecešdit, kdo nesnáší zeleninu v omáčce a v tom případě se muswí víc zahustit;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jak píše aisha, klasika.... mňáám :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • danka1965 danka1965

    Mám dotaz, nemá se zelenina, co se dusí s masem rozmixovat nebo případně propasírovat? Jinak krásné jídlo a určitě zkusím. Posílám bod.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: omáčka esterházy maso esterházy uherská hovězí pečeně uherská pečeně hovězí pečeně na zelenině hovězí maso s noky maďarská hovězí pečeně esterházy hovězí maso esterházy hovězí plátek esterházy hovězí nudličky esterházy esterházy omáčka pečeně hovězí na zelenině vepřová pečeně esterházy omáčka esterhasy krupicove noky našich babiček kostka esterházy hovězí pečeně esterházy recept omačka esterhazi

Zapomněl/a jsem heslo