Malta na talíři: Ochutnejte místní pomeranče a med a připravte si divokého králíka na víně. Takhle snadno se dělá
9. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Když chcete ochutnat to nejlepší ze Středomoří, vypravte se na Maltu. Maltská kuchyně je dosud skrytý gastronomický skvost. Je škoda, že často se vnímá jen jako odnož kuchyně italské. Nejmenší ostrovní stát Evropy však nabízí úžasný gurmánský mix.
Ovlivněna Itálií, Řeckem i Afrikou
Maltská kuchyně je požitkem pro mlsné jazýčky. Ovlivnila ji blízkost Itálie, především Sicílie, ale i arabské severní Afriky. Z řeckého ostrova Rhodos si své oblíbené recepty v 16. století přivezli i rytíři řádu Johanitů (dnes Maltézští rytíři), kteří tu našli nový domov. Zapomenout nesmíme ani na téměř dvě století trvající britskou koloniální nadvládu. A z toho všeho si obyvatelé Malty vzali to nejlepší.
Nejdůležitějšími surovinami maltské kuchyně jsou čerstvé ryby, z masa pak divoký králík, hovězí maso a hodně je zastoupené maso skopové. Ze zeleniny kapary, které tu rostou na každém rohu, olivy a rajčata. Oblíbené jsou místní sýry, především kozí. Křupavý pšeničný chleba s tmavou kůrkou je opravdovou lahůdkou. A trochu připomíná i chléb český.
Mohlo by vás zajímat
Navštivte místní restaurace
Na Maltě se lisuje skvělý olivový olej z místních olivovníků, sklízejí se tu fíky, kaktusové plody, proslulý je místní maltský med. Červeným pomerančům, které se pěstují na několika místech, se připisuje zvláštní léčivá síla. Státníci, kteří ostrovní zemi navštíví, od prezidenta nebo předsedy vlády dostávají mj. jako dar med a pomeranče.
Maltskou kuchyni nejlépe vychutnáte v místních restauracích. V hotelových řetězcích se může stát, že jídelní bufety se budou prohýbat mezinárodními pokrmy, často i britskými, a typické místní delikatesy ani neuvidíte.
Při výběru hotelu je dobré předem „vygooglit“, co se tam vaří. Signálem, že je na jídelníčku opravdu místní kuchyně, mohou být i nedělní obědy nebo brunche, kam chodí po mši i Malťané. To se ale dopředu moc zjistit nedá. Pravidelně ale movitější Malťané navštěvují například restauraci hotelu Dolmen na rozhraní měst Buġibba a Qawra.
A co musíte ochutnat?
Pokud si chcete udělat obrázek o maltské gastronomii, objednejte si Platt Malti, obdobu španělských tapas či italské antipasta, prostě „vzorky“ zajímavých pokrmů.
Kdo neochutná pastizzi, tak jako by na Maltě ani nebyl! Malé taštičky z listového těsta plněné ricottou, špenátem a hráškovou pastou místní pekárny nabízejí už od časných ranních hodin.
Timpana jsou na způsob lasagní zapečené těstoviny rigatoni se sýrem, šunkou či špekem. Všude bude timpana chutnat jinak, protože se v ní zužitkují zbytky. Ryby jsou samozřejmě na denním jídelníčku. Nejznámější jsou nedělní trhy v Marsaxlokku, kde si čerstvou rybu může koupit nebo na ni zajít do některé z mnoha místních restaurací. Oblíbená je lampuki (druh makrely) nebo cerna (mořský okoun). Ryby se také často přidávají do slaných koláčů. Běžné jsou mořské plody, zejména dušená chobotnice.
Ochutnat na Maltě musíte i bragioli, hovězí závitky plněné olivami, vařeným vajíčkem a slaninou. Přílohou bývají brambory nebo čerstvý chléb.
Pivo a víno
Malťané k jídlu nejčastěji pijí místní pivo nebo víno. Víno z maltských hroznů se vyrábí pro domácí trh a patří mezi ta stolní. Maltské hrozny totiž příliš brzy dozrávají kvůli silnému slunci, proto opravdu špičková vína nelze vyrobit.
Z nealkoholických nápojů je oblíbené Kinnie, nahořklá limonáda z červených pomerančů.
Fenek je králík
Nejtypičtějším maltským jídlem je fenek, tedy divoký králík pečený v omáčce z červeného vína. Budete potřebovat:
na marinádu
- 1 králík 1 ½ až 2 kg
- 350 ml červeného vína
- 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
- 5 oloupané stroužky česneku
na omáčku
- 1 cibule najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku nakrájené najemno
- 3 bobkové listy
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 ½ listru rajčatového pyré
- 1 šálek vody
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- 1 kg oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
A jak na to? Ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu.
Vyjměte králičí vnitřnosti, oddělte přední a zadní stehna, každé rozřízněte na polovinu a hřbet nakrájejte na 5 kusů. Kousky králíka a vnitřnosti vložte do marinády a nechte přes noc v chladničce, přičemž je několikrát otočte.
Druhý den marinádu z králíka sceďte, česnek a bobkové listy vyhoďte.
Předehřejte troubu na 150 °C. Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu olivový olej a maso na něm ze všech stran jemně opečte, osolte a opepřete. Upečte ho dozlatova a dejte stranou. Osmahněte cibuli a česnek, dokud nezměknou, poté přidejte rajčatový protlak a červené víno a minutu povařte, aby se ingredience promísily. Pak přidejte rajčatové pyré a vodu a dobře promíchejte.
Vraťte králíka do kastrolu, přidejte bobkové listy a brambory. Přikryjte pokličkou a duste v troubě 2 ½ až 3 hodiny.
Maltská sladká tečka
A co si dát jako dezert? Většina sladkostí je orientální, tedy s velkým množstvím cukru. Ochutnejte třeba imqaret, palačinky plněné datlovým pyré. Tureckému medu jsou podobné qbbajt, karamelové řezy s ořechy, mandlemi a ovocem. Počítejte ale s tím, že místní sladkosti jsou kalorickou bombu, nic pro ty, co chtějí shazovat váhu.
Zdroje informací:
kniha Malta, Gozo, Comino Kompletní průvodce na cesty
nomadparadise.com: Maltese Food: 17 Popular and Traditional Foods You Need to Try
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více