Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka se zeleninou
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže vždy povede, ale je to především elektrický hrnec fungující na principu vaření v páře. Tím se z něj stává spotřebič s pestrou škálou využití od celé řady rýžových pokrmů přes zeleninu, těstoviny a luštěniny až po maso a ryby.

Zdravé vaření se zachováním maxima živin

Na rozdíl od smažení a pečení je vaření v rýžovaru zdravější, protože potřebujete minimum tuku a pokrm si zachová více vitamínů a minerálních látek. Kvalitní tuk však není vhodné úplně vynechat, neboť se v něm rozpouští některé vitamíny a organismus tak dostane maximum živin. Zdravý způsob přípravy oceníte především máte-li děti, při redukci váhy či různých zdravotních omezeních.

Proč využívat rýžovar nejen na rýži?

Kromě zmíněného zdravějšího vaření přináší rýžovar i další benefity:

  • Při dodržení postupu není třeba jídlo během vaření nijak zvlášť hlídat.
  • Kvalitní rýžovar nahrazuje dražší multifunkční hrnec, neboť má většinu jeho schopností.
  • Pokrmy se v rýžovaru díky nepřilnavému povrchu a způsobu přípravy nepřipálí.
  • Hrnec pozná, kdy se tekutina odpařila a sám se přepne do režimu ohřívání.
  • Hotové jídlo lze i několik hodin po uvaření ohřívat při stálé teplotě.
  • Čištění a údržba jsou velmi snadné. Nádobu jednoduše vyndáte a pomocí měkčí strany houbičky umyjete.

Chystáte-li se na pořízení rýžovaru, ve kterém chcete vařit i jiné pokrmy, než jen rýži, věnujte při výběru pozornost funkcím. Ne všechny spotřebiče totiž splňují kritéria multifunkčního hrnce. Ty kvalitnější dokonce zvládnou i pečení. Součástí rýžovaru by měla být i miska na zeleninu a další suroviny, které se mohou připravovat v páře nad přílohou.

Co se dá připravit v rýžovaru?

Rýžovar zvládne široké spektrum pokrmů, které zvládne připravit i úplný začátečník.

Rýžové pokrmy

Výsledkem vaření v rýžovaru může být nejen perfektně uvařená rýže, která se vždy povede, ale také nejrůznější pokrmy z ní. Vyzkoušejte třeba výborné dýňové rizoto, na které potřebujete kulatozrnnou rýži, na malé kostičky nakrájenou dýni hokkaido, nadrobno nakrájenou cibuli, zeleninový vývar, mražený hrášek, jarní cibulku, hladkolistou petrželku, parmezán nebo jiný sýr, trochu soli a oleje. Jak na to?

Rýži důkladně propláchněte v sítku, až přestane být voda zakalená a nechte okapat. Hrášek nechte rozmrazit. V rýžovaru na troše oleje nechte orestovat cibuli, po chvíli přidejte dýni a rovněž orestujte. Přidejte rýži, zalijte studeným vývarem (na 1 hrnek rýže použijte 1 hrnek vývaru), podle potřeby osolte, promíchejte a přiklopte pokličkou. Po 10 minutách přidejte na povrch hrášek (bez promíchání). Jakmile se rýžovar vypne, přimíchejte nasekanou petrželku, jarní cibulku a sýr. Nechte ještě asi 5 - 10 minut pod pokličkou dojít.

Podobným způsobem v rýžovaru připravíte také rýžový pilaf, španělskou paellu a spoustu dalších rýžových směsí. Hrnec však zvládne i dětmi oblíbenou mléčnou rýži, rýžový nákyp nebo rýžové kaše s ovocem. Na 4 menší porce mléčné rýže potřebujete 1 hrnek kulatozrnné rýže, 500 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci třtinového nebo vanilkového cukru, špetku soli, 1 lžičku másla a suroviny na ochucení (ovoce, čokoláda, oříšky, domácí marmeláda,…). Jak na to?

Propláchnutou rýži dejte do rýžovaru, zalijte 1 hrnkem studené vody, mírně osolte a zapněte hrnec. Jakmile začne voda probublávat, přimíchejte mléko, smetanu, cukr, máslo a nechte pod pokličkou dovařit.

Jiné obiloviny a luštěniny

Rýžovar zvládne uvařit spoustu zdravých příloh, ke kterým můžete přidat na menší kousky nakrájenou oblíbenou zeleninu, uzeninu nebo předem namočené houby. Uvařit v něm lze například quinou, bulgur, pohanku, jáhly nebo těstoviny, ale také předem namočenou čočku, fazole či hrách.

Maso a ryby

Příprava masa a ryb v rýžovaru je ideální, pokud je součástí hrnce miska na vaření v páře nad přílohou. Maso jednoduše nakrájejte na menší kousky, ochuťte a nechte vařit v parní nádobě. Na tuto úpravu je vhodné maso kuřecí nebo krůtí, které rychleji změkne a samozřejmě ryby. Inspirovat se můžete receptem na plnohodnotné jídlo pro celou rodinu - losos s brokolicí, který se uvaří v páře nad rýží s červenou čočkou. Na 4 porce budete potřebovat 600 g lososa bez kůže, 1 hrnek jasmínové rýže, ½ hrnku červené čočky, 200 g brokolice, tymián, pepř, 2 špetky soli a trochu oleje. Jak na to?

Propláchnutou rýži a čočku vložte společně se solí do rýžovaru a zalijte 2 hrnky studené vody. Vložte nádobu nad rýži a do ní naporcovaného lososa ochuceného solí, pepřem a tymiánem. Rybu obložte růžičkami brokolice a zakápněte trochou oleje. Přikryjte pokličkou a zapněte hrnec. Během vaření není třeba se více o pokrm starat.

Zelenina na páře

Připravujete-li v parním košíku samotnou zeleninu, nalijte do spodní nádoby asi 2 hrnky vody. Množství vody a doba vaření v páře jsou závislé na velikosti kousků zeleniny a druhu, takže 2 hrnky jsou pouze orientační množství, které je třeba přizpůsobit.

Polévky z rýžovaru

Vařit polévku v rýžovaru není příliš ekonomické, ale nemáte-li možnost využít sporák, může se inspirace hodit. Ideální jsou jednoduché rychlé zeleninové polévky, jejichž základem je cibule orestovaná na troše oleje a másla. Dále přidáte na menší kousky nakrájenou zeleninu (např. brambory, dýni, pórek, mrkev, petržel, celer aj.), zalijete vodou a necháte 20 – 30 minut povařit.

Další tipy na vaření v rýžovaru

V tomto multifunkčním spotřebiči se dají připravovat i vaječné omelety, asijské knedlíčky vařené v páře, ovesné kaše (poměr s vodou nebo mlékem 1:1), francouzské ratatouille a zvládne i jednoduchý kuřecí či krůtí guláš.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více