Bramborový knedlík z vařených brambor paní hajné ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 40 min 8 porcí Přílohy 12 názorů

Suroviny

1,5 kg středně velký vařený brambor
2 ks vejce
200 g hladká mouka
150 g bramborový škrob
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Den dopředu uvařené oloupané brambory nastrouhám na jemno. Do hmoty vpravím dvě vejce, hladkou mouku a škrob a vypracuji středně tuhé těsto.

  2. Z něj vytvaruji koule cca 5 cm v průměru a ihned opatrně vkládám do vroucí osolené vody (voda nesmí vařit klokotem). Po chvilce knedlíky opatrně oddělím ode dna vařečkou. Vařím 25 minut.

  3. Podávám ke kachně a zelí nebo se smaženou cibulkou a zelným salátem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Bramborový knedlík z vařených brambor paní hajné ze „Šlajfu“

  • spagetka spagetka

    maris: já spíš na půlky, líp se mi to šťouchá, ale to už je na volbě každého ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: na kaši je vždycky krájím na kousky;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hlavně by měly být brambory pravidelného kulatého nebo i oválného tvasru. Já třeba na br.kaši mám raději větší brambory. Ale průšvih je, když koupím třeba v Kaufu ty různé zkrouceniny, kdy konce brambory jsou mrňavé a uprostřed několik různě velkých hrbolů:-//. Pak teda bramboru nerozvařit nebo nedovařit je kumšt, pak jedině nakrájet na zhruba stejné kousky, ale vcelku těžko.

    Odpovědět

  • maris maris

    tejaja: Terezko, já vařím i velké, ještě se mi nestalo, že by se stejnoměrně neuvařily, ale musí být v hrnci velké všechny;-), vaří se déle než malé nebo střední.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    hosta: Asi ten, že veľké zemiaky sa neuvaria tak rovnomerne v šupke ako stredné alebo malé. My sme doma, a aj ja doteraz, na varenie v šupke používali len malé alebo stredné zemiaky, nikdy nie veľké. ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    No, určitě zkusím, ještě jsem nedělala bramborové knedlíky z hladké mouky, mně se naopak na 1,5 kg brambor (je nějaký důvod, proč jsou středně velké, když se nastrouhají?:-))) zdá mouky dost málo, asi proto že jsem zvyklá dělat knedlíky, kdy je směsi hrubé mouky a krupičky skoro polovina váhy brambor.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Josef Lerch: tento rcp je téměř shodný s následujícím (až na syrové brambory) - nemělo by tudíž tady být o něco méně mouky a škrobu? http://www.toprecepty.cz/recept/41224-bramborovy-k...
    ;-) spagetka: u nás jsou chlupáče také jen ze syrových brambor.

    Odpovědět

  • maris maris

    jarda Kadic:;-):-D:-D

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    maris: je to marný,je to marný,je to marný;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris: Maru, u nás se dělají jak ze syrových tak z vařených brambor, ale nejčastěji ze směsi, jak to tu dala Mirka http://www.toprecepty.cz/recept/8214-chlupate-kned..., jen vařené zahušťuju solamylem.

    Odpovědět

  • maris maris

    U nás se " chlupáče " říká chlupatým knedlíkům a ty jsou ze syrových brambor.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tenhle knedlík dělala moje babička i mamka, já ho sama takto nevařila už hooodně dlouho, v podstatě to jsou naše chlupáče, díky za připomenutí:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak nerozvařit brambory bramborové knedlíky z hladké mouky bramborový kned jak nerozvařit bramborové knedlíky bramborovy knedn bramborový knedlík se solamylem bramborové kned bramborové knedlíky z oloupaných brambor knedliky z varenych brambor jak nerozvarit bramborovy knedlik jaké brambory na bramborový knedlík bramborové knedlíky se solamylem bramborovi knedlik ve folii jak nerozvarit knedlíky bramborový knedlík z hladké mouky bramborové knedliky z vážených brambor braborovi kned knedlíky se solamylem kde koupím velké brambory jak dlouho varit br.knedliky