Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
9. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po inauguraci, která proběhla 9. března, se novým českým prezidentem stal Petr Pavel. Jelikož tomuto aktu předcházel oběd obou prezidentských párů, možná vás při té příležitosti napadlo, co se tak asi bude na Hradě ode dneška servírovat. Při té příležitosti si můžeme připomenout, co mívali na stole někteří z našich bývalých prezidentů.
Skromný T. G. Masaryk
I když by mnozí asi očekávali u hlavy státu vybraný jídelníček a různé delikatesy, u prvního prezidenta Československé republiky to neplatilo. T. G. Masaryk totiž pocházel z chudých poměrů a svých stravovacích návyků se nevzdal ani tehdy, když se stal prezidentem. Vysloveně si tak potrpěl na prostá a skromná jídla, ideálně taková, která znal z domova od své maminky.
Snažil se stravovat zdravě a střídmě a zastával dnes vlastně moderní názor, že občasné hladovění člověku jen prospěje. Masaryk jedl jen třikrát denně, což je mimochodem aktuální stravovací trend, a v oblibě měl jednoduché pokrmy jakými byly třeba topinky se zavařeninou, borůvkové či švestkové knedlíky posypané mákem nebo bílou či česnekovou polévku.
Mohlo by vás zajímat
Edvard Beneš nemusel sladké
Prezident Beneš sice strávil velkou část života v zahraničí, i tak tíhl k české kuchyni a vždy jedl střídmě a prostě, tučná nebo příliš kořeněná jídla neměl v oblibě. Miloval třeba zeleninové polévky, ty si rád dával místo hlavního jídla. Z nich nejvíc miloval klasickou českou bramboračku. Jako hlavní pokrm mu pak většinou stačilo maso doplněné o nějakou zeleninu nebo salát, třeba obyčejný hlávkový s citronem.
Chutnaly mu také zapečené halušky. Příliš si nepotrpěl na sladké a místo dezertu si dal raději kousek sýra, obyčejné nudle s tvarohem mu ale chutnaly. Zajímavostí je, že Edvard Beneš ani nepil alkohol, protože trpěl na migrény. Na společenských událostech si dovolil pouze vinný střik.
Gurmán Václav Havel
Václavu Havlovi nejdříve vařívala jeho maminka, pak jeho první žena Olga, několik let bohužel musel snášet vězeňskou stravu, což si později vynahrazoval četnými návštěvami restauraci. Byl velký gurmán, byl třeba stálým hostem vyhlášené čínské restaurace ve Vodičkově ulici, rád navštěvoval i restauraci U Čiriny, jejíž majitelka byla i jeho osobní kuchařkou.
Havel byl i nadšeným kuchařem. Rád zkoušel třeba různé pokrmy čínské kuchyně, např. slavné kung-pao, jeho specialitou byly i játrové karbanátky nebo svíčková. Dokonce i s oblibou pořádal různé gurmánské hody. Nemusel těstoviny, kterých si jako levné „zamřížované“ krmě „užil“ ve vězení. Platilo to i pro polévky, takže i když měl rád vývary, nudle z nich vybíral.
A proslavený je samozřejmě jeho guláš s džemem a červeným vínem.
Mohlo by vás zajímat
Za Klause žádné mořské plody
Václav Klaus byl vždy vášnivým sportovcem. Tomu byl samozřejmě přizpůsoben i jeho jídelníček. Kupodivu ale nemusel saláty, které považoval za levicový pokrm. Upřednostňoval českou kuchyni, kterou servíroval i zahraničním návštěvám.
Tvrdil prý, že přece nebude podávat mořské plody, když nemáme moře. Rád si dopřál vepřové řízky, kuřecí maso i steaky. Ty však upřednostňoval propečené. Výhodu měl v tom, že jeho žena Livia byla a je vynikající kuchařka, takže mu vařila samé dobroty.
Mohlo by vás zajímat
Miloš Zeman a jeho vášeň pro zabijačky
Miloš Zeman, jehož funkční období skončilo 8. března, si nepotrpí na složité recepty a večeře o mnoha chodech. Jeho oblíbeným jídlem jsou třeba brambory na loupačku, karbanátky či šunka s křenem. Zeman se také netají slabostí pro zabijačkové pokrmy, zejména jitrničky, miluje i sladká jídla, snad kromě žemlovky, a je známo, že nepohrdne alkoholem.
Kvůli svému zdravotnímu stavu, zejména cukrovce, však v posledních letech na rady lékařů jídelníček částečně upravil. Na zeleninu si ovšem nepotrpěl nikdy, jak sám kdysi s nadsázkou glosoval: „Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase.“
Petr Pavel miluje zelňačku i hamburgery
Nově zvolený prezident Petr Pavel je dobrý strávník a jak už dříve uvedla jeho žena, sní skoro všechno, co mu uvaří. Nejraději má ale její speciální zelňačku, do které paní Pavlová přidává škvarky a švestky. Jeho žena se však svěřila, že mu radost udělají i obyčejné špagety. Jako správný motorkář Pavel nepohrdne ani dobrým hamburgerem, ke kterému si rád dá, pokud zrovna neřídí, i dobré pivo.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zelňačka na Hrad? Eva Pavlová prozradila recept na oblíbenou polévku generála Pavla. Nechybí v ní slanina, houby ani švestky
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Oběd na neděli: Burgundský guláš s džemem a červeným vínem podle Václava Havla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?
Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody