Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Zdroj: Wikimedia Commons 3x, By David Sedlecký - Own work, CC BY-SA 4.0, By Jindřich Nosek (NoJin) - Own work, CC BY-SA 4.0, By Historical and Public Figures Collection - New York Public Library Archives, Public Domain a Toprecepty/ koláž Toprecepty.cz

Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po inauguraci, která proběhla 9. března, se novým českým prezidentem stal Petr Pavel. Jelikož tomuto aktu předcházel oběd obou prezidentských párů, možná vás při té příležitosti napadlo, co se tak asi bude na Hradě ode dneška servírovat. Při té příležitosti si můžeme připomenout, co mívali na stole někteří z našich bývalých prezidentů.

Skromný T. G. Masaryk

I když by mnozí asi očekávali u hlavy státu vybraný jídelníček a různé delikatesy, u prvního prezidenta Československé republiky to neplatilo. T. G. Masaryk totiž pocházel z chudých poměrů a svých stravovacích návyků se nevzdal ani tehdy, když se stal prezidentem. Vysloveně si tak potrpěl na prostá a skromná jídla, ideálně taková, která znal z domova od své maminky.

Snažil se stravovat zdravě a střídmě a zastával dnes vlastně moderní názor, že občasné hladovění člověku jen prospěje. Masaryk jedl jen třikrát denně, což je mimochodem aktuální stravovací trend, a v oblibě měl jednoduché pokrmy jakými byly třeba topinky se zavařeninou, borůvkové či švestkové knedlíky posypané mákem nebo bílou či česnekovou polévku.

Edvard Beneš nemusel sladké

Prezident Beneš sice strávil velkou část života v zahraničí, i tak tíhl k české kuchyni a vždy jedl střídmě a prostě, tučná nebo příliš kořeněná jídla neměl v oblibě. Miloval třeba zeleninové polévky, ty si rád dával místo hlavního jídla. Z nich nejvíc miloval klasickou českou bramboračku. Jako hlavní pokrm mu pak většinou stačilo maso doplněné o nějakou zeleninu nebo salát, třeba obyčejný hlávkový  s citronem. 

Chutnaly mu také zapečené halušky. Příliš si nepotrpěl na sladké a místo dezertu si dal raději kousek sýra, obyčejné nudle s tvarohem mu ale chutnaly. Zajímavostí je, že Edvard Beneš ani nepil alkohol, protože trpěl na migrény. Na společenských událostech si dovolil pouze vinný střik.

Gurmán Václav Havel

Václavu Havlovi nejdříve vařívala jeho maminka, pak jeho první žena Olga, několik let bohužel musel snášet vězeňskou stravu, což si později vynahrazoval četnými návštěvami restauraci. Byl velký gurmán, byl třeba stálým hostem vyhlášené čínské restaurace ve Vodičkově ulici, rád navštěvoval i restauraci U Čiriny, jejíž majitelka byla i jeho osobní kuchařkou. 

Havel byl i nadšeným kuchařem. Rád zkoušel třeba různé pokrmy čínské kuchyně, např. slavné kung-pao, jeho specialitou byly i játrové karbanátky nebo svíčková. Dokonce i s oblibou pořádal různé gurmánské hody. Nemusel těstoviny, kterých si jako levné „zamřížované“ krmě „užil“ ve vězení. Platilo to i pro polévky, takže i když měl rád vývary, nudle z nich vybíral. 

A proslavený je samozřejmě jeho guláš s džemem a červeným vínem.

Za Klause žádné mořské plody

Václav Klaus byl vždy vášnivým sportovcem. Tomu byl samozřejmě přizpůsoben i jeho jídelníček. Kupodivu ale nemusel saláty, které považoval za levicový pokrm. Upřednostňoval českou kuchyni, kterou servíroval i zahraničním návštěvám.

Tvrdil prý, že přece nebude podávat mořské plody, když nemáme moře. Rád si dopřál vepřové řízky, kuřecí maso i steaky. Ty však upřednostňoval propečené. Výhodu měl v tom, že jeho žena Livia byla a je vynikající kuchařka, takže mu vařila samé dobroty. 

Miloš Zeman a jeho vášeň pro zabijačky

Miloš Zeman, jehož funkční období skončilo 8. března, si nepotrpí na složité recepty a večeře o mnoha chodech. Jeho oblíbeným jídlem jsou třeba brambory na loupačku, karbanátky či šunka s křenem. Zeman se také netají slabostí pro zabijačkové pokrmy, zejména jitrničky, miluje i sladká jídla, snad kromě žemlovky, a je známo, že nepohrdne alkoholem.

Kvůli svému zdravotnímu stavu, zejména cukrovce, však v posledních letech na rady lékařů jídelníček částečně upravil. Na zeleninu si ovšem nepotrpěl nikdy, jak sám kdysi s nadsázkou glosoval: „Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase.“

Petr Pavel miluje zelňačku i hamburgery

Nově zvolený prezident Petr Pavel je dobrý strávník a jak už dříve uvedla jeho žena, sní skoro všechno, co mu uvaří. Nejraději má ale její speciální zelňačku, do které paní Pavlová přidává škvarky a švestky. Jeho žena se však svěřila, že mu radost udělají i obyčejné špagety. Jako správný motorkář Pavel nepohrdne ani dobrým hamburgerem, ke kterému si rád dá, pokud zrovna neřídí, i dobré pivo. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více