Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Pixabay

Jaro a především Velikonoce jsou časem, kdy si dopřejeme více vajec. Slepice po zimě konečně nesou a vajíčka je potřeba využít. A co teprve, když naši koledníci donesou domů košík malovaných vajíček. Zvlášť na vajíčkovou pomazánku se těšíme, nikdy jí není dost. Má výbornou chuť a v lednici vydrží.

Vařená vajíčka v kuchyni

Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha pokrmů a můžeme z nich připravit chutnou vaječnou tlačenku. Pro vajíčka natvrdo se v kuchyni vždy využití najde. A i když jsme obvykle střídmí, po Velikonocích s vejci nešetříme, abychom je co nejdříve zpracovali.

 

Vajíčková pomazánka

Jednu z nejoblíbenějších pomazánek připravíme během chvilky. Postup je snadný. Uvařená vajíčka nejprve vychladíme a oloupeme. Potom utřeme žloutky se změklým máslem a trochou soli. Přidáme další suroviny podle konkrétního receptu. Může to být sýr, pomazánkové máslo, hořčice a zakysaná smetana. Zpracujeme hladký krém, do kterého na závěr přidáme najemno nakrájené bílky a cibuli.

Vajíčkový salát

Vařená vajíčka se hodí do mnoha salátů. Můžeme vyzkoušet oblíbené recepty z našeho receptáře. Natvrdo uvařená vajíčka vychladíme a pokrájíme, přisypeme k nim nakrájené nakládané okurky a cibuli. Cibuli můžeme nejprve krátce spařit a vychladit. Kdo chce, přidá i nakrájené uvařené brambory. Na závěr vmícháme ochucenou majonézu nebo zakysanou smetanu či jogurt a pár kapek oleje. Promícháme a necháme v chladu uležet. Podáváme s pečivem.

Vajíčková tlačenka

Velikonoční tlačenka vypadá zajímavě už na pohled. Kromě nakrájených vajíček do ní použijeme sterilovanou zeleninu, uzeniny a sýr. Všechny suroviny, včetně želatiny a majonézy, zpracujeme podle receptu. Tlačenku připravíme do formy na srnčí hřbet nebo do jiné nádoby. Necháme ji několik hodin ztuhnout v chladu. Poté ji krájíme na plátky. Podáváme s pečivem. Hotová tlačenka připomíná krásně vybarvenou šachovnici. 

Uvařená vajíčka využijeme různými způsoby. Stačí k nim uvařit chutnou fazolovou omáčku s knedlíkem nebo špenát s bramborami, přidat je do koprové omáčky nebo nakrájet na plátky a ozdobit jimi namazaný chléb.
Tento tip je užitečný  (1x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům